IPadOS en muis

iPadOS en muis: de ultieme combi voor thuiswerken

Eindelijk biedt iPadOS volledige ondersteuning voor muisbediening. Ideaal, want daardoor wordt het een soort MacBook die wel heel erg op dé vervanger van de aloude laptop lijkt! Een gouden combi: iPadOS en muis. Waarmee meteen de ultieme tool voor thuiswerken (of waar dan ook) ontstaat.

Apple en veel anderen roepen al jaren dat de iPad zonder meer een vervanger is voor de laptop. Wij waren het daar voor een flink deel al mee eens. Alleen voor bepaalde klussen was en is muisbediening nog altijd essentieel. Een voorbeeld is iets heel simpels als de gebruikersinterface van sommige CMS-systemen. Waarbij CMS staat voor Content Management System en dat is dan weer het achterliggende geheel waarmee berichten en andere zaken op websites en blogs verschijnen. In het geval van Computer Creatief wordt bijvoorbeeld WordPress gebruikt. Afhankelijk van de gekozen berichten-editor moeten er soms blokken (voor bijvoorbeeld tekst, koppen en afbeeldingen) gesleept worden vanuit een knoppenbalk naar het editor-veld. Dat werkte dus tot voor heel kort geleden niet op een iPad. Sinds de update naar iPadOS 13.4 die vorige week werd uitgerold gaat dit echter probleemloos. En precies dat soort mogelijkheden die de combinatie iPadOS en muis opleveren, maakt van de iPad een echte laptopvervanger. En ook tot een volwaardig gereedschap voor thuiswerken.

Uitgekiend

Apple heeft goed nagedacht over hoe de muis werkt op de iPad. Primair blijft het natuurlijk een aanraak-besturingssysteem. De muiscursor ziet er dan ook uit als een balletje en niet als de meer traditionele pijl. Zie dat balletje maar als een weergave van je vinger die over het scherm beweegt. Zowel de linker- als rechtermuisknop werkt. Slepen van zaken in bijvoorbeeld de genoemde online editor is een kwestie van klikken met links en ingedrukt houden en bewegen naar de plek waar een beetgepakt item heen moet, om aldaar de knop weer los te laten. Precies zoals je gewend bent van desktopsystemen dus!

IPadOS en muis

Bedraad of draadloos

Het aardige is dat de iPad nu overweg kan met traditionele bedrade muizen, draadloze muizen met een USB-dongle en volwaardige Bluetooth-muizen. In beide eerste gevallen dien je wel gebruik te maken van een USB-C naar USB-A adapter. Of Lightning naar USB-A. In geval van een iPad voorzien van Lightning levert deze poort mogelijk niet genoeg vermogen om een volledige lasermuis aan te sturen, kwestie van proberen. Een draadloze muis met USB-dongletje zal waarschijnlijk wel goed gaan. Maar geen nood: je kunt altijd nog een échte Bluetooth-muis kopen. Dat zijn bijvoorbeeld (natuurlijk…) Apple’s eigen muizen. Daarvoor hoef je niks in te prikken in de iPad. Gewoon koppelen via Bluetooth en klaar. Groot voordeel is dat dat geen extra stroomvreters kost; de muis heeft z’n eigen batterij- of accuvoeding.

Praktijk

In de praktijk werkt de combi iPadOS en muis fantastisch. Het voelt echt aan alsof je op een desktop-systeem of een laptop aan het werk bent. Uiteraard gebruik je in zo’n geval de combinatie muis en toetsenbord, desnoods allebei draadloos. Het maakt de iPad veelzijdiger dan ooit. Enerzijds kun je hem gewoon als echte tablet gebruiken voor het ‘consumeren’ van gegevens, anderzijds maak je er in een handomdraai een productiesysteem van door het koppelen van een muis en toetsenbord. Natuurlijk focust Apple wat deze features betreft natuurlijk vooral op de allernieuwste iPad Pro, maar het werkt ook prima op alle voorgaande modellen. Bovendien lijken de verschillen tussen de nieuwe iPad Pro en z’n voorganger niet zo heel groot. Zelfs de nieuwe houder annex hoes annex statief annex toetsenbord annex trackpad werkt naadloos met de ‘oude’ Pro. Waarbij geldt dat dat best een dure grap wordt; handiger en véél goedkoper is het om gewoon een regulier Bluetooth-toetsenbord en muis te gebruiken. De Logitech’s van deze wereld hebben wat dat betreft meer dan genoeg keuze! Hoe dan ook: welke oplossing je ook kiest, de iPad is na deze laatste software-update ineens volwassen geworden. Nu alleen nog wachten op schaalbare vensters en we kijken echt nooit meer om naar welke laptop dan ook.

Overigens hebben we de combi iPadOS en muis hier uitgeprobeerd op een iPad met USB-C én een iPad voorzien van Lightning; in beide gevallen werd een ‘naar USB-A’-converter gebruikt om een lasermuis van Logitech te koppelen. En het werkte op beide apparaten prima! Mocht u dus een bedrade muis hebben die het niet doet, dan betreft dit hoogstwaarschijnlijk een exemplaar dat teveel energie verbruikt, mogelijk een ouder exemplaar. Probeer dan gewoon eens een of meer andere muizen, grote kans dat u het uiteindelijk aan de praat krijgt! En check vanzelfsprekend of u de meest recente update van iPadOS hebt geïnstalleerd naar versie 13.4! En o ja: we hebben de muis ook gekoppeld aan een iPhone, maar daarop doet ie het echt niet…

iPadOS en muisMeer weten over iPadOS? Dan is er het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink. Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving. Dit en nog veel meer heeft iPadOS 13 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor de iPad haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iPadOS 13 te halen. Misschien is zo’n iPad best het overwegen waard als thuiszitten langer gaat duren, een kans die zonder meer aanwezig is. Behalve voor thuiswerken is de combinatie iPadOS en muis nu ook prima inzetbaar voor serieus en stevig thuiswerken.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale paginaDEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.