iPhone als dictafoon

iPhone als dictafoon

Vroeger had je een cassetterecorder nodig om gesprekken en interviews op te nemen. Tegenwoordig kan dat stukken beter door je iPhone als dictafoon in te zetten.

Hoewel de antieke cassette bezig is met een revival onder hipsters en millennials, is het productieve leven van ‘het bandje’ al een flinke tijd voorbij. Heel soms wordt het nog ingezet voor juridische doeleinden, maar dat is dan ook alles. Logisch ook, want behalve dat de geluidskwaliteit van met name goedkopere portable cassetterecorders vaak behoorlijk onder de maat was, was even snel vooruit of terugspringen in een opname niet mogelijk. Een bandje spoelen kost tijd. Met de komst van de smartphone (en ook de tablet) verschenen al heel snel apps die ook geluid op konden nemen. De iPhone als dictafoon werd dan ook al snel gemeengoed. In dat licht bezien is het opvallend dat het nog lang heeft geduurd alvorens Apple standaard een goede opname-app in iOS bouwde. Deze tekortkoming zorgde er in ieder geval voor dat een scala aan apps beschikbaar is voor deze taak.

ALON Dictaphone

Ongetwijfeld een van de oudste dictafoon-apps is ALON Dictaphone. Er is een gratis versie, maar voor slechts een paar Euro haal je de meest uitgebreide versie in huis. Je kunt er onder meer de compressiemethode (mp3, AAC of desnoods ongecomprimeerd .WAV) instellen. MP3 is lekker universeel en uitwisselbaar, maar inmiddels is AAC (ofwel ‘MP4’) ook gemeengoed, en heeft dat als voordeel een nog kleinere bestandsgrootte van een opname bij nog altijd een prima geluidskwaliteit. Eenmaal gemaakte opnamen zijn na afloop te bewerken. Zaken als stemactivering en dergelijke ontbreken evenmin. Een mooie app, die je iPhone als dictafoon realiteit maakt.

Ingebouwde app

Maar eigenlijk hebben de meeste gebruikers van een iPhone inmiddels niet echt meer een externe app nodig! De ingebouwde app Dictafoon doet alles wat je hart begeert op het vlak van geluidsopnamen. De opnamekwaliteit stel je – wat minder praktisch – in via de app Instellingen. Tik daarin op Dictafoon en vervolgens op Audiokwaliteit. Kies hier voor Gecomprimeerd of Zonder verlies. Kies hier – zeker voor opname van lange gesprekken – bij voorkeur voor Gecomprimeerd om efficiënt met de opslagruimte in je i-apparaat om te gaan. Wil je een opname later verder gebruiken in een of ander project, dan kies je voor Zonder verlies. Dat levert de allerhoogst haalbare geluidskwaliteit op, maar ook flink uit de kluiten gewassen geluidsbestanden. En ga je op die manier aan de slag, dan is een externe microfoon van goede kwaliteit en must. In dat geval haal je alles uit je iPhone als dictafoon.

Opnemen en bewerken

Hoe dan ook, heb je de opnamekwaliteit eenmaal ingesteld, dan kan Instellingen gesloten worden en de app Dictafoon gestart. De werking wijst zich vervolgens vanzelf. Tik op de rode opnameknop en de opname begint. Klaar? Tik dan op Gereed. Ook tussentijds pauzeren is geen probleem. Tijdens de opname zie je de golfvorm van het geluid live meelopen. Tik op een gemaakte opname in de opnamelijst en via de afspeelknop luister je terug. Om een opname te bewerken tik je op Wijzig. Je krijgt weer de golfvorm van het geluid te zien. Handig, want zo is het mogelijk om nauwkeurig te ‘snijden’ in de opname. Het vergt een beetje oefening om de techniek in de vingers te krijgen, maar daarna heb je een prima tool in handen. Verwijder rap alle overbodige stukken en houdt alleen de essentie van een opname over. Praktisch voor als je een tekst later (deels) uit moet tikken, bijvoorbeeld.

iPhone als dictafoon
Het achteraf bewerken van een opname in de app Dictafoon is geen probleem

De app Dictafoon komt prima van pas bij – natuurlijk – interviews, maar ook kun je er lezingen of lessen mee opnemen. Omdat je je iPhone toch altijd in je zak hebt, heb je dus ook een altijd paraat staande geluidsrecorder bij de hand. Iets om in het achterhoofd te houden!

screenshots maken in iOSMeer weten over de vele mogelijkheden die iOS te bieden heeft? Dan heeft Van Duuren Media daar een boek over. Vanzelfsprekend over het gloednieuwe iOS 13, maar ook over eerdere versies. Die boeken komen dan weer mooi van pas als je een wat ouder toestel hebt dat niet meer te updaten is. Voor elk wat wils dus! Hier vind je een uitgebreid assortiment boeken over Apple’s mobiele besturingssysteem


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.