Adobe Max van dit jaar gaf ons een nieuwe versie van Lightroom Classic: Lightroom Classic 9. Een nieuw versienummer – van 8 naar 9 – betekent meestal substantiële vernieuwingen. Dat viel tegen. Het gebrek aan echte interessante vernieuwingen was voor Dan Wells van The Luminous Landscape aanleiding voor een artikel met de titel Adobe, waarom heb je ons verlaten? De insteek van het verhaal: is het einde van Lightroom Classic in zicht?
Lightroom Classic: hoe lang nog?

Wat was er nieuw in Lightroom Classic 9? Randen vullen bij het maken van een panorama, het in één keer exporteren van een foto met meerdere voorinstellingen en het exporteren van ontwikkelinstellingen. Een kleine update. Aan de cloud-versie van Lightroom – gewoon Lightroom geheten – was meer aandacht besteed. Kijk maar eens bij de Lightroom Queen wat er allemaal nieuw is in Lightroom 3. Lenscorrecties, tethering, betere beeldkwaliteit enzovoort enzovoort. Voor Dan Wells van The Luminous Landscape was dat de aanleiding om zich de vraag te stellen: hoe lang is Adobe nog van plan om door te gaan met Lightroom Classic? Ik heb een paar stukken van zijn artikel vertaald.
Lightroom in de cloud
Dan Wells gaat er vanuit dat Adobe liever heeft dat je Lightroom in de cloud neemt, in plaats van een lidmaatschap met Lightroom Classic, Lightroom en Photoshop. Voor €12,09 krijg je Lightroom in de Cloud met 1TB opslagruimte. Dat is voor een beetje fotograaf al snel te weinig. De foto’s die ik zelf in Lightroom Classic heb staan nemen op dit moment 7TB in beslag. Als elke TB 12 euro kost, dan zou ik Adobe elke maand €84,- moeten betalen. Dan filosofeert verder over de alternatieven voor Lightroom en komt tot de conclusie dat ze (die alternatieven) steeds beter worden, maar dat geen van die alternatieven de mogelijkheden van de Bibliotheek uit Lightroom Classic hebben. Hij schrijft:
‘Aan de andere kant is het duidelijk dat Adobe wil dat fotografen overschakelen naar hun cloudgerichte, mobielgerichte producten. Hoeveel jaar meer van Lightroom Classic zijn er nog te verwachten, en hoe snel zal Adobe het afsluiten wanneer ze besluiten dit te doen? Aangezien Lightroom Classic alleen abonnementssoftware is, kan Adobe het op elk gewenst moment beëindigen. De onderhoudsupdates kunnen worden gewijzigd in helemaal geen updates, en vervolgens in ‘dit product bestaat niet meer – cloudgericht Lightroom is de enige Lightroom’.
‘Vooral voor fotografen met grote bibliotheken of trage internetverbindingen kan het overschakelen van Lightroom Classic naar cloud-gericht Lightroom meer problemen geven dan het overschakelen van Lightroom Classic naar DxO, Capture One, On1 of Luminar. Het kan ook duurder zijn – fotografen met afbeeldingsbibliotheken van meerdere terabytes moeten kijken naar de kosten van het opslaan van die bibliotheken in de cloud van Adobe.’
‘Mijn beste gok is dat we nog een kleine ‘update’ voor Lightroom Classic te zien krijgen. Versie 10 zal verschijnen op Adobe MAX 2020 (met wijzigingen die even triviaal zijn als die van Lightroom 9), dan komt de aankondiging dat Lightroom Classic gaat stoppen misschien op Adobe MAX 2021.’
Echte vernieuwingen bij de alternatieven

De vraag is natuurlijk of het zo’n vaart gaat lopen. Het is wel duidelijk dat Adobe meer ontwikkelkracht besteed aan Lightroom in de cloud, dan aan Lightroom Classic. Betekent dat dat Adobe op een gegeven moment stopt met Lightroom Classic? Het zou kunnen, maar het kan ook zo zijn dat het team van Adobe dat aan Lightroom Classic werkt, geen ideeën meer heeft voor substantiële vernieuwingen. De vernieuwingen komen op dit moment van Luminar, DxO of On1. On1 bijvoorbeeld verbetert de bibliotheekfunctie in de laatste versie en heeft nu ook een aardige printmodule. De bedrijven achter de alternatieven voor Lightroom werken hard aan hun software. Ze worden – wat mij betreft in ieder geval – steeds interessanter om van Lightroom Classic op een van de alternatieve applicaties over te stappen.
Wat denken jullie? Wordt Lightroom Classic op een gegeven moment uitgefaseerd of loopt het wel los en kunnen we nog lang blijven werken in Lightroom Classic? Ik hoor het graag in de reacties.
Nog een toevoeging van 22 november: Scott Kelby denkt dat het wel mee zal vallen…
Wil je gewoon lekker bij Lightroom Classic blijven en je geheugen opfrissen met alle mogelijkheden die deze prachtige software biedt? Dan is Ontdek Lightroom Classic, 2de editie iets voor jou. In deze nieuwe editie hebben auteurs Pieter Dhaeze en Hans Frederiks het boek bijgewerkt tot en met de laatste versie van Lightroom Classic met de mogelijkheden van Automatische tinten, Bereikmasker en Textuur.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Ik denk dat Adobe zich flink in de vingers gaat snijden als LR Classic verdwijnt. Ik ga zeker niet in de cloud werken met een forse bibliotheek van zo’n 6 TB. Ik heb Luminar ook en dat wordt elke keer weer beter en zal op een gegeven moment de bibliotheek van LR echt wel benaderen en dan stap ik helemaal over. Voor Photoshop zijn ook prima alternatieven te vinden. Zolang LR Classic blijft houd ik mijn abonnement, stopt het dan is het einde abonnement en ik denk dat velen met mij er zo over denken.
Los van de kosten, waar dan ook werkzaam in de workflow afhankelijk zijn van een wifi verbinding waarmee vele zware -want niet gecomprimeerde bestanden- moeten worden ge-up- en ge-download lokt mij niet. Inmiddels zijn er zakformaat ! harddisks te koop met grote opslagmogelijkheid.
De cloud blijft uiteraard handig als backup maar moet niet als enige mogelijkheid worden opgedrongen.
Benieuwd of meer professionals er zo over denken.
Los van irritante wachttijden is er ook nog het verhaal privacy. Adobe staat niet bekend als een bedrijf dat z’n beveiliging heel geweldig op orde heeft, onlangs was er weer een groot lek van gebruikersgegevens bijvoorbeeld. Een NAS is velen malen beter als opslaglocatie voor data (en dus ook foto’s). Je hebt dan alles in eigen beheer en desgewenst kun je daar via internet ook vanaf elke locatie op onze planeet bij. Veel NASsen zijn bovendien te synchroniseren met allerlei clouddiensten. Voordeel daarvan: je kiest zelf of en bij wie je je data wilt stallen, in al dan niet versleutelde vorm. Als Lightroom Classic stopt, ben ik zeker ook vertrokken. Photoshop is allang niet meer dé tool om mee te werken, de concurrentie heeft vaak meer te bieden. Dat zal uiteindelijk ook voor Lightroom gaan gelden. Veel producten die Adobe in het assortiment heeft zijn – vind ik – veel te hoog geprijsd in verhouding tot wat ze bieden. Het verplichte abonnement tikt over de loop van jaren fors aan. En die zo ‘geliefde’ catalogus-functie? Ik gebruik ‘m nooit, eigen systeem op NAS volstaat prima. Ben je ook niet afhankelijk van specifieke software.
De geliefde bibliotheekfunctie is niet voor niets geliefd: trefwoorden, zoeken op camera-model, ISO, datum, lens, noem maar op. Ik neem aan dat je dat niet allemaal op je NAS hebt?
Jazeker wel: zie https://www.synology.com/nl-nl/dsm/feature/photo_station
Ik ben op dit moment met Capture One aan het stoeien. Dat hele abonnementensysteem van Adobe hangt me de keel uit. Die dwang hou ik niet van! Ik heb een perpetual license van CO 12 met 1x upgrade naar CO 20 aangeschaft. Die kan ik zo lang gebruiken (op 3 systemen) als ik wil. Ik lever weliswaar in op mogelijkheden, maar dat moet dan maar. In sommige opzochten biedt CO verrekte handige tools. Zo is de werkomgeving aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Ik ben eerstdaags met pensioen en kan me geen hoge maandelijkse kosten permitteren voor een archief met zo’n 100.000 digitale negatieven. Ik hou LR Classic er nog een tijdje naast, maar daarna wordt het Adobe EXIT!
Adobe snijdt zichzelf in de vingers en houdt geen rekening met de gewone fotoamateur. Ondertussen zijn er al veel betere en goedkopere programma’s op de markt (of hebben een serieuze inhaalbeweging gemaakt) en het wordt hoogtijd dat men daar wat meer aandacht aan geeft.