NORAD weet precies waar de kerstman uithangt

Waar is die kerstman precies?

Voor kinderen over de hele wereld is het kerstavond – de 24ste – altijd weer een spannende vraag: wáár blijft de kerstman? NORAD weet het precies.

NORAD staat voor North American Aerospace Defense Command. Ofwel: het instituut dat het luchtruim van de VS in de gaten houdt en verdedigt. Daarvoor beschikken ze over een arsenaal aan radarinstallaties en ander mooi speelgoed. Daar kan je bijvoorbeeld razendsnelle intercontinentale raketten mee zien aan komen. Maar ook de slee van de kerstman is prima detecteerbaar.  Dat bleek al in 1948 toen de voorloper van NORAD de slee voor de allereerste keer opmerkte en dit met de wereld deelde. In 1955 draaide een kind per ongeluk het verkeerde nummer en belandde bij een NORAD-kolonel. Volgens de legende belden nog veel meer kinderen die avond, mogelijk door een verkeerd afgedrukt telefoonnummer van een warenhuisketen. Vanaf dat moment werd het tracken van de slee een jaarlijks terugkerend event. En anno nu is natuurlijk alles online te volgen op deze website.

Traditie

Op kerstavond tref je op de website een live beeld van de aarde aan. Daarop is precies te zien waar de kerstman zich met zijn slee bevindt. Perfect voor kinderen, al was het maar om ze even rustig te houden. Overigens is de site nu al de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er spelletjes spelen, videoclips kijken en kerstmuziek luisteren. Los van de site is er ook al weer heel wat jaren een hotline beschikbaar die wordt bemand/bevrouwd door een leger aan vrijwilligers. Vanzelfsprekend allemaal goede PR voor NORAD. Maar ook gewoon een leuke traditie met zijn wortels in een toch wel spannende tijd midden in de koude oorlog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.