Lightroom-voorinstellingen

Je Lightroom-instellingen van de ene computer naar de andere

Als je een tijd in Lightroom werkt, krijg je steeds meer eigen instellingen. Bijvoorbeeld je eigen instellingen voor import en export, je eigen ontwikkelinstellingen of voorinstellingen die je hebt gedownload of gekocht. Ga je van je oude computer naar een nieuwe, dan staan die eigen instellingen natuurlijk niet bij die vers geïnstalleerde Lightroom. Hoe krijg je je eigen Lightroom-instellingen weer terug? Je kunt ze makkelijk zelf terugzetten, als je weet waar en hoe.

Waar zijn die Lightroom-instellingen?

Je realiseert het je vaak niet, maar in de loop der jaren wordt een computer steeds meer ‘eigen’. Met eigen bedoel ik dan je eigen extra applicaties, je mailaccounts, je eigen instellingen van Photoshop en Lightroom. Al die inloggegevens voor sites, voor Spotify, voor je Google-account. Noem maar op. Bij het installeren van een nieuwe computer wil je die instellingen en alles wat daarbij hoort natuurlijk graag terug. Dat kan met een goede back-up. Op de Mac zet je met Time Machine een groot deel van je oude computer zó terug op je nieuwe. Bij Windows idem, maar dan zonder Time Machine. Soms wil je echter met een fris systeem beginnen en pak je uit je back-up alleen wat je nodig hebt. Soms ga je van Windows naar macOS of andersom en heb je niet echt wat aan een back-up. Wat dan te doen?

Lightroom-voorinstellingenmap

Lightroom-instellingen
Bij de Lightroom Voorkeuren ga je naar Voorinstellingen. Daar kies je voor Lightroom-voorinstellingenmap tonen.

Neem bijvoorbeeld de instellingen van Lightroom die je gebruikt in je eigen workflow. Je eigen gefinetunede ontwikkelinstellingen. Of die presets die je hebt gekocht en die je regelmatig gebruikt. Die bestandjes zitten allemaal ergens verstopt in de krochten van het systeem. Het pad waar je ze kunt vinden ken jij – net als ik – waarschijnlijk niet uit je hoofd. Gelukkig is het in Lightroom via de Voorkeuren makkelijk om ze te vinden. Die Voorkeuren (Preferences) vind je op de Mac in het menu Lightroom, bij Windows in het menu Edit. Je oude instellingen vinden en opnieuw gebruiken gaat als volgt:

  • Open op je oude computer Lightroom. Open de Voorkeuren.
  • In het paneel van de Voorkeuren kies je voor Voorinstellingen.
  • Bij die Voorinstellingen kies je voor Lightroom-voorinstellingenmap tonen.
  • Zowel bij macOS als onder Windows ga je naar de diepe mappen van je besturingssysteem. In de map Lightroom waar je naartoe wordt geleid, zie je een aantal mappen met namen als Develop Presets, Export Actions, Export Presets. In die mappen bevinden zich jouw eigen voorinstellingen,exportinstellingen enzovoort.
  • Maak een kopie van die mappen en ga met die kopie naar je nieuwe computer.
  • Open daar Lightroom en ga op dezelfde manier naar de Lightroom-voorinstellingenmap.
  • Vervang de inhoud van Developer Presets en de inhoud van alle andere mappen die je wilt aanpassen met de inhoud van de mappen die je uit je oude Lightroom hebt gekopieerd.
  • Sluit Lightroom, start Lightroom weer en nu zie je alle Lightroom-instellingen die je op je vorige computer gebruikte.
Lightroom-instellingen
De map op macOS met de Lightroom-instellingen.

Meer lezen over Lightroom? Wil je tips en trucs met en over Lightroom krijgen? Of wil je meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Lightroom tips en trucsWil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom Classic en Ontdek Lightroom Classic. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.