Je onderwerp goed laten poseren kun je leren!

Iedereen schiet foto’s van mensen. Foto’s van je geliefde, van je kinderen, van het hele gezin. Hoe krijg je je onderwerpen zo dat ze goed op de foto komen? Hoe krijg je ze zover dat ze goed voor jou poseren? Dat je met één blik de pose bekijkt en zegt: zet je hand eens in je zij, draai je schouders naar rechts… Ja, zo! Hold that pose! Lindsay Adler schreef The Photographer’s guide to posing. Je kunt haar komend weekend aan het werk zien op Professional Imaging 2018, waar ze dit boek op de stand bij Van Duuren Media zal signeren.

Lindsay Adler is een fotografe die zich gespecialiseerd heeft in het fotograferen van mensen en daar is ze heel succesvol mee geworden. Ze fotografeert voor modebladen met modellen, maar in haar studio ook mensen die graag door haar gefotografeerd worden. In de loop van de tijd ging ze haar kennis over fotografie delen in boeken en online-trainingen. Haar laatste boek is The Photographer’s guide to posing – techniques to flatter everyone. Ze deelt daarin haar kennis over het laten poseren van mensen. Dun, dik, man, vrouw, ze hebben allemaal hun eigen problemen en oplossingen.

Straal zekerheid uit

Lindsay Adler
Lindsay Adler aan het werk.

Als je niet regelmatig mensen fotografeert, is het moeilijk om je onderwerp goed te laten poseren. Jij voelt je onzeker en dat straalt af op je onderwerp, dat zich van de weeromstuit ook onzeker gaat voelen. Een van de eerste adviezen uit het boek is daarom: straal zekerheid uit en maak contact met je model. Natuurlijk is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar als jij zit te klooien met je camera en je licht, geeft dat je model een onzeker gevoel. Het boek begint met het soort apparatuur die je nodig hebt. Wat voor lens kies je? Wat heeft een groothoek of telelens voor effect? Bij het poseren heeft de keuze van een lens effect. Een groothoeklens kan ongewild iets helemaal uit proportie brengen.

Train je ogen!

Het is een dik boek, meer dan 400 pagina’s. In verschillende hoofdstukken geeft ze voorbeelden van allerlei verschillende onderwerpen. Het fotograferen van vrouwen, mannen, stellen, van gezette vrouwen, van familieportretten of zwangere vrouwen. In elk van die hoofdstukken geeft ze voorbeelden van foute en goede poses. Bij Train your eye mag je zelf eerst kijken wat er fout is aan een pose. Op de volgende bladzijde vertelt Lindsay wat er fout is gegaan bij een pose en hoe je dat kunt oplossen. De voorbeelden die ze geeft zijn duidelijk. Laat die arm niet tegen je lichaam rusten waardoor de bovenkant dikker wordt. Dat staat niet flatteus. Wat is de goede kant van een gezicht? If it bends, bent it! Het zijn dit soort dingen waarop je gaat letten.

Lindsay Adler
Lindsay Adler aan het werk.

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Als je het boek hebt doorgewerkt ben je natuurlijk nog lang niet klaar. Je moet oefenen met je modellen. Je moet het geleerde in praktijk brengen. Wat het boek je leert is kijken. Je ziet sneller dat iemand stijf staat omdat die met twee voeten aan de grond genageld staat – flat feet noemt ze dat. Die grote neus moet je niet laten uitsteken. Ze geeft allerlei adviezen en je moet zelf kijken hoe die adviezen uitpakken bij jouw stijl van fotograferen. Ze schrijft: lees dit boek, bekijk je oude werk en analyseer wat je fout hebt gedaan. En oefenen, oefenen en oefenen. Alleen dan gaat het uiteindelijk vanzelf. Je bent dus nog niet klaar als je het boek uit hebt. Je hebt wél beter leren kijken naar de manier waarop mensen poseren. Nu het zelf nog leren toepassen.

Ook Scott Kelby heeft allerlei poseertips. Die vind je HIER.

Lindsay AdlerJe kunt Lindsay Adler elke dag op Professional Imaging in het Adobe Theater aan het werk zien. Op maandag 26 maart signeert ze dit boek op de stand van Van Duuren Media. Ben je er op zaterdag of zondag, dan kun je het boek op de stand van Van Duuren Media aanschaffen. Voor €34,99 krijg je een hele hoop kennis over poseren! Op YouTube zijn een aantal voorbeelden te vinden van haar manier werken: HIER en HIER vind je twee voorbeelden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.