Kinderziekten van de Raspberry Pi 5

Kinderziekten van de Raspberry Pi 5

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Er blijken nog wat kinderziekten van de Raspberry Pi 5 te heersen, an sich niet heel verrassend want het apparaatje is natuurlijk nog gloednieuw.

Het is tijd voor een update van het Raspberry Pi boek, vanzelfsprekend naar aanleiding van de nieuw verschenen Raspberry Pi 5. Momenteel wordt er voor dat boek druk gewerkt met de vele opties die het nieuwe systeempje te bieden heeft. Ik kan u alvast verklappen dat de RPI 5 razendsnel is, veel sneller dan de Pi 4. Eindelijk hebben we nu bijvoorbeeld een desktopwaardige browserervaring. Pagina’s laden rap en scrollen zonder stotteren. Verder is de 4K-resolutie die standaard met een verversingsfrequentie van 60 Hz werkt een verademing.

Hier en daar wat probleempjes

Toch zijn er ook nog wel wat kinderziekten van de Raspberry Pi 5 te zien. Dat begint bijvoorbeeld met de op de RPI 4 feilloos werkende netwerk-installer. Daarmee bedoelen we de truc waarmee de RPI een installatietool start als je een lege micro-SD-kaart in de kaartlezer van de Pi stopt en een netwerkkabel inprikt. Op het moment dat geen OS wordt gevonden, wordt de installer binnengehaald. Dat is precies dezelfde tool als die je ook offline kunt downloaden vanaf https://www.raspberrypi.com/software/. Met als verschil dat je door deze rechtstreeks op de Pi te starten geen computer als tussenstation meer nodig hebt om welk OS dan ook te installeren.

Bootvolgorde standaard verkeerd

Hoewel verwacht en deels beloofd blijkt deze methode helaas lang niet bij iedereen vlekkeloos te werken op de Raspberry Pi 5. Ook hier ging het mis. Ten eerste bleek – simpel te verhelpen – de bootvolgorde verkeerd ingesteld te staan, namelijk op SD-kaart only. Dat schiet niet op. Om dat euvel te verhelpen moet je op een pc of Mac de net gelinkte tool downloaden. Start ‘m op, prik een micro-SD-kaart in een aangesloten kaartlezer en kies in het hoofdmenu van de tool onder Raspberry Pi model voor RASPBERRY PI 5. Klik dan op Kies OS, gevolgd door een klik op Misc Utility Images een stukje lager in de lijst. Klik op Bootloader (Pi 5 family) en klik tot slot op Network Boot.

kinderziekten van de Raspberry Pi 5
Deze moet je hebben om – in theorie – de netwerk-installer te activeren op je RPI 5.

Schrijven

Kies als opslagapparaat je net ingeprikte micro-SD-kaart. Let daarbij heel goed op of je niet per ongeluk een ook aangesloten externe SSD, harddisk of USB-geheugenstick selecteert, want dan raak je mogelijk belangrijke data kwijt! Na een klik op Volgende worden de benodigde gegevens naar de kaart overgeheveld. Gaat in dit specifieke geval trouwens heel snel. Verwijder de kaart uit de kaartlezer zodra aangegeven wordt dat dit mag.

Wacht op groen licht

Prik die kaart in je Raspberry Pi 5, zet de Pi aan en wacht tot de LED constant groen knippert. Mocht je toevallig ook een monitor aangesloten hebben, dan wordt het scherm daarvan ook compleet groen. Op dat moment mag je de Pi 5 – waar tegenwoordig zelfs een aan/uit-knop opzit! – uitzetten. Verwijder de kaart en formatteer die met de net gebruikte installatietool op je computer (optie Erase in het lijstje met besturingssystemen).

kinderziekten van de Raspberry Pi 5
Je moet even goed kijken, maar naast het microSD-kaartslot zit een heuse aan/uit-knop op de Raspberry Pi 5.

Maar nee…

In theorie zou de Raspberry Pi 5 nu net als we gewend zijn van de 4 na inprikken van de lege micro-SD-kaart netjes via het netwerk (deze truc werkt trouwens alleen met een fysieke netwerkkabel ingeprikt) de installatietool moeten downloaden. Waarna je een OS naar keuze kunt installeren. In de praktijk blijft het bij ons bij een zwart scherm met wat meldingen over IP-adress en DHCP-server. Alles lijkt goed, maar er wordt niets binnengehaald. Kortom: de netwerk installer werkt niet. Een beetje zoeken leert dat dit probleem bij meerdere gebruikers speelt. Maar niet bij iedereen, dus wellicht heb jij geluk! Deels lijkt het probleem routerafhankelijk (maar zou dat natuurlijk nooit mogen zijn). Kortom: dit onderdeel is nog wat buggy en werkt zeker niet out of the box. Zelf kun je er als eindgebruiker weinig tot niks aan doen. Behalve wachten op een verse versie van de bootloader. De door ons gebruikte stamde uit januari en was dus nog erg nieuw.

SSD kan, maar (nog?) niet zonder gedoe

Een ander probleem van de netwerk installer is dat deze vooralsnog niet overweg kan met SSD’s. Da’s vreemd, want een van de highlights van de Raspberry Pi 5 is de aanwezigheid van een PCIe-poort waarop een M.2 SSD-interface ingeprikt kan worden. Hebben wij hier liggen, maar wordt niet herkend. Probleem is, dat de PCIe-aansluiting standaard om onbekende reden niet is geactiveerd. Onhandig, want om nu een OS op de SSD te zetten moet je die M.2-module eerst in een M.2 naar USB-converter prikken en dan op de computer het gewenste OS met de genoemde installatietool laten installeren. Dan moet er een tekstbestand aangepast worden van dat net geïnstalleerde besturingssysteem om alsnog de PCIe-poort aan te zetten.

kinderziekten van de Raspberry Pi 5
Deze M.2-adapter van het Chinese Geekworm blijkt zonder kunst-en-vliegwerk (nog?) niet snel aan de praat te krijgen.

Als je precies wilt weten hoe dat werkt, kun je bijvoorbeeld op deze pagina terecht: https://wiki.geekworm.com/NVMe_SSD_boot_with_the_Raspberry_Pi_5. Of deze merkonafhankelijke pagina: https://www.jeffgeerling.com/blog/2023/nvme-ssd-boot-raspberry-pi-5. Waarbij – om het allemaal nog wat gecompliceerder te maken – die truc dan weer niet nodig is met de huiseigen M.2-adapter van Raspberry Foundation. Alleen: op dit moment is die nog niet verkrijgbaar.

Een beetje geduld is een schone zaak

Concluderend kunnen we stellen dat de Raspberry Pi 5 een heel mooi en razendsnel systeempje is. Maar het is tegelijkertijd nog dusdanig jong dat er absoluut nog wat kinderziektes in zitten. Net als bij alle voorgaande Raspberry’s zal dat de komende maanden en jaren ongetwijfeld opgelost worden met updates van de benodigde OS’en en tools. Het beschikbare standaardbesturingssysteem zal goed bruikbaar zijn, wij installeerden Ubuntu en dat draaide als een zonnetje.

Je moet dus nog even wat kleine maar zeer overkomelijke ongemakken voor lief nemen. De oplossing voor de netwerk installer zal ongetwijfeld een simpele zijn: wachten op een nieuwe versie (of nog een paar nieuwe). Het werkte op de Pi 4 ook prima, dus moet het op de Pi 5 ook werken. Wat de SSD betreft is het gewoon even wachten op de officiële adapter.

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In dit boek nemen we je mee op een inspirerende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar boeiende projectideeën, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen. Leer de nieuwste versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste past bij jouw behoeften.

We behandelen de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je jouw Raspberry Pi kunt gebruiken als een kostenefficiënt alternatief voor een desktop-pc. Daarnaast maak je kennis met inspirerende projectvoorbeelden die je kunt realiseren met jouw Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole en het creëren van domoticatoepassingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Verken de fascinerende wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop!

 • Ontdek de nieuwste Raspberry Pi-versies (t/m de Pi 5) en kies degene die het beste bij je behoeften past.
 • Leer hoe je de Raspberry Pi installeert, configureert en kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc.
 • Verken inspirerende projectmogelijkheden, zoals het bouwen van een mediacenter, een gameconsole en domoticatoepassingen.

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.