Met kleurenschalen in Excel kunt u eenvoudig en automatisch de ‘temperatuur’ van een waarde in een cel aangeven. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek Excel.
U kunt de voorwaardelijke opmaak op een reeks van cellen toepassen en dan met kleurschakeringen de onderlinge verhouding tussen de getallen verduidelijken. Dat gaat met de optie Kleurenschalen. U hebt bijvoorbeeld een maand lang de maximumtemperatuur van de dag genoteerd. U kunt nu de temperaturen onder het vriespunt in blauwe tinten weergeven (hoe kouder, hoe donkerder het blauw), temperaturen boven nul in rode tinten (hoe warmer, hoe donkerder het rood) en precies nul graden wit.
1 Selecteer de cellen met de temperaturen, in dit voorbeeld B2 tot en met B32.
2 Klik in het tabblad Start op Voorwaardelijke opmaak, Kleurenschalen; hierdoor opent u een keuzelijst met voorbeelden. De eerste zes opties hebben een schaal met drie kleuren, daar staat ook rood-wit-blauw tussen. De volgende zes opties bieden schakeringen tussen twee kleuren.
• Houd de muisaanwijzer op een optie en u ziet in de geselecteerde cellen meteen een voorproefje.
3 Klik op de optie Kleurenschaal rood-wit-blauw.

Deze schaal heeft de gewenste kleuren al. De middelste waarde van de reeks is hier toevallig wit, maar we willen dat nul altijd wit wordt, ook als dat niet in het midden ligt. Hiervoor moeten we de grenzen bijstellen. Klik op Voorwaardelijke opmaak, Regels beheren.
4 Klik op Regel bewerken; dit opent het venster Opmaakregel bewerken.
• Of dubbelklik op het vlak met de kleuren onder Opmaak.
5 U ziet dat het middelpunt is ingesteld op Percentiel met waarde 50; dat wordt wit. Maar nul graden moet wit worden, het vriespunt.
6 Kies in de keuzelijst onder Middelpunt voor Getal; de waarde verandert in 0. Sluit de vensters door op OK te klikken.
7 Nu krijgen de temperaturen onder het vriespunt een blauwe schakering; hoe kouder, hoe donkerder. Voor de waarden boven nul geldt: hoe warmer, hoe roder. En cellen met nul graden worden wit.

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.
Handboek Excel 2021
Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.
Meer tips en trucs voor Excel:
- Werken met datum en tijd in Excel
- Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
- Werken met lijsten in Excel
- Sneller zoeken in Excel, zo werkt het…
- Grafieken maken in Excel
- Formules opstellen in Excel
- De functie KIEZEN in Excel
- Werken met tekst in Excel
- Talstelsels converteren in Excel
- Doelzoeken in Excel
- De functie TEKST in Excel
- Watervalgrafiek in Excel maken

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.