Goed nieuws voor iedereen die in een van de zogeheten buitengebieden woont. Als het aan KPN ligt moet internet daar een stuk sneller worden.
Eigenlijk is het anno 2017 nog nauwelijks meer voor te stellen, maar in Nederland zijn nog behoorlijk wat plekken die verstoken zijn van breedband-internet. In deze zogeheten buitengebieden mag je al heel blij zijn als je adsl-snelheid haalt. En dan nog mag je je in je handen wrijven als je een downloadsnelheid haalt van rond de 10 Mbps en upload rond de 1,5 Mbps. Meestal ligt de snelheid lager, omdat de afstand tussen verdeelkast en huisaansluiting te groot is. Kortom: huilen met de pet op. Het vervelende is ook nog eens dat zowel providers als gemeenten het begrip buitengebied wat al te flexibel hanteren.
Vage scheidslijnen
Veel dorpen in de randstad kennen verbazingwekkende scheidslijnen tussen kern en buitengebied. Vaak snappen mensen niet waar die grens vandaan komt, want het verschil tussen dorp en buitengebied is door in de loop der decennia ontstaande bebouwing niet bijzonder groot meer. Kortom: een drama voor thuiswerkers, kleine bedrijven en natuurlijk voor iedereen die gewoon Netflix wil kijken. Kun je vergeten met genoemde dowloadsnelheden. KPN wil er iets aan gaan doen.
4G combineren met vast
KPN heeft laten weten de komende tijd te gaan experimenteren met een combinatie van vast internet – veelal dus het belabberde adsl – en 4G. Daarvoor wordt een router ingezet waar ook een 4G-stick ingeprikt kan worden. Zodra de vraag naar extra snelheid daar is wordt automatisch overgeschakeld op het snellere 4G. Op zich dient zich daarop de vraag aan wat het eigenlijk überhaupt nog voor zin heeft om adsl aan te houden. Als we kijken naar andere Europese landen, dan zien we dat daar breedband via 4G gemeengoed is geworden in de afgelopen jaren. Zeker in buitengebieden. Zo – we spreken uit ervaring – kan je op het Poolse platteland prima snel internetten via 4G. Voor een bescheiden bedrag per maand krijg je ongelimiteerd mobiel internet, een uitkomst voor gebieden waar enige vorm van bekabeling ontbreekt.
Mast
Zou zonder meer in het veel dichter bevolkte Nederland ook moeten kunnen. Sterker nog: het bijplaatsen van een paar GSM-masten in een buitengebied zou veel mensen plezier bezorgen. Heeft als extra voordeel dat je je thuisrouter ook nog fijn mee naar de camping kan nemen.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.