leeftijd exact berekenen in Excel

Een leeftijd exact berekenen in Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Precies en snel weten hoe oud iemand precies is? Laat de leeftijd exact berekenen in Excel en houd daarbij rekening met de verjaardag! Deze tip is afkomstig uit mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel waarin je nog veel en veel meer handigheidjes aantreft.

Als je een leeftijd berekent, trek je het geboortejaar af van het huidige jaar. Je weet dan hoe oud iemand in dit jaar wordt, maar houdt er nog geen rekening mee wanneer de verjaardag is. Als je iemands leeftijd precies wilt weten, maakt het uit of die persoon al jarig is geweest of nog niet. Zolang iemand nog niet jarig is geweest, is hij/zij nog een jaartje jonger. Kortom: laat de leeftijd exact berekenen in Excel! De volgende formule houdt wel rekening met de verjaardag.

=DATUMVERSCHIL(F2;VANDAAG();"y")

Deze formule geeft de hele jaren die tot op vandaag zijn verstreken, dus precies de leeftijd op dit moment. In dit voorbeeld staat de geboortedatum in cel F2.

Huidige datum

Je kunt hiermee ook de actuele leeftijden in een hele lijst met personen berekenen. De geboortedatums staan bijvoorbeeld in kolom F en die vergelijk je steeds met de datum van vandaag. Typ in J1 de formule:

=VANDAAG()

Je ziet de datum van vandaag; deze wordt automatisch bijgewerkt.

Typ in G2 de formule:

=DATUMVERSCHIL(F2;J$1;"y")

  • Na het omlaag kopiëren kijken alle formules naar de peildatum in J1, doordat het rijnummer in die celverwijzing is vastgezet met het teken $ (uitleg hierover vind je eders in mijn boek).

Kopieer G2 omlaag en maak kolom G op als getallen zonder decimalen. De formule berekent hoe oud iedereen is op de datum in J1 (in hele jaren). De formule in J1 geeft altijd de datum van vandaag en je ziet dus hoe oud iedereen vandaag is.

leeftijd exact berekenen in Excel
Je ziet elke dag hoe oud iedereen op dat moment is. Let op het verschil tussen de twee datums onderaan.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.