Van Edge wordt je als gebruiker niet vrolijk

Laat Edge vanaf nu definitief links liggen

We schreven er al over: Edge is wéér kapot na de laatste Windows 10-update van afgelopen dinsdag. En dan is er ook nog iets met een Zweeds geworden Outlook…

‘Lieve Meneer Microsoft,

Nadat ik afgelopen dinsdagavond drie uur heb zitten wachten op het installeren van de zoveelste ongevraagde Windows 10 update, heb ik wat problemen. Zo werkt Edge helemaal niet meer en crasht bij elke start. Ook lijkt Outlook bij mij inmiddels op een Ikea-catalogus. Zweeds is overigens een taal die ik helaas niet beheers. En regelmatig zie ik een blauw – inmiddels groen – crashscherm. Wat nu?’

Het zou zomaar een een mail of een forumpost kunnen zijn van een driedubbel pech hebbende Windows 10 gebruiker. Want er is deze week nogal wat mis gegaan qua updates voor Microsoft-producten. Ten eerste is er dus het zoveelste probleem rondom Edge, de standaardbrowser van Windows 10. Ernstiger dan we vermoedden toen we de eerste meldingen zagen. Na de patchronde van afgelopen dinsdag laat deze browser bij veel – zo niet alle – gebruikers slechts een leeg scherm zien. Op de achtergrond crasht de browser-app vervolgens verschillende keren zonder dat je daar wat van merkt. Het legen van de cache lukt niet, hier krijg je ook een foutmelding voor de kiezen. Toch lijk je met dan maar een deels geleegde cache de browser met veel moeite en verschillende keren herstarten weer aan de praat te krijgen. Gezien de toch wel belabberde reputatie van Edge adviseren we echter je ten zeerste om deze browser niet meer te gebruiken. En per direct is een mooi moment.

Wég met Edge!

Om per ongeluk klikken op Edge te voorkomen is het zaak de snelkoppeling van de Windows werkbalk te verwijderen. Dat doe je door met de rechter muisknop op de blauwe e in de buurt van de startknop te klikken. Klik in het geopende contextmenu op Van taakbalk losmaken en Edge is daar in ieder geval verdwenen. Helaas kan de browser niet volledige gedeïnstalleerd worden, het is een Windows systeemapp. Maar misklikken en een crashende browser starten behoort nu tot het verleden. Standaard gebruikt Windows Edge óók als pdf-viewer. Om ook daarvan verlost te raken is het zaak om een gratis reader als die van Adobe te installeren (schakel op deze pagina wel de optionele aanbiedingen uit!). Koppel het pdf-bestandsformaat vervolgens aan Adobe Reader – dat kan tijdens of direct na de installatie – en de kans dat Edge ooit nog gestart wordt is nihil. Qua alternatieve browsers heb je keuze genoeg, denk aan Firefox of Chrome. Opera was vroeger ook een interessant alternatief, maar die browser is tegenwoordig in Chinese handen. Iets om over na te denken alvorens je dat programma installeert.

Zweeds?

Gebruikers van Outlook 2007 hebben deze week extra pech. Na een update sprak dit programma ineens deels Zweeds. Niet handig voor software die – zeker in het bedrijfsleven – dagelijks wordt gebruikt. De oplossing zit hem in het weer verwijderen van de laatste update met de naam KB4011086. Dat doe je door in het Configuratiescherm, Programma’s en onderdelen en dan Geïnstalleerde updates weergeven de bewuste update via een rechter muisklik te verwijderen. Daarna moet Outlook weer netjes Nederlands praten. Microsoft heeft inmiddels beloofd met een update voor de update te komen. Overigens is het Configuratiescherm in Windows 10 verborgen. Om het toch te openen klik je op het vergrootglaasje naast de Startknop en tik je in het zoekveld Configuratiescherm. De Zweedse tip kwam overigens van Michiel de Rond, auteur bij Van Duuren Media.

Gehaktballetje met bruine saus, iemand...?

Kwaliteitscontrole?

Na weer een ronde van updates die meer bugs lijken toe te voegen dan op te lossen dringt zich de vraag toch steeds meer op of Microsoft zich eigenlijk nog wel bezighoudt met een fatsoenlijke kwaliteitscontrole. Veel gebruikers klagen dat ze zich als gebruikt voelen als onbetaalde beta-testers en ergens zit daar wel een kern van waarheid in. Waarom updates zo veelvuldig bij met name Windows 10-gebruikers ‘door de strot’ worden geduwd is nog altijd niet duidelijk. Ook valt op dat in fora van Microsoft zelf gebruikers de problemen onderling aan het oplossen zijn. Officiële Microsoft-reacties tref je er nauwelijks aan, of het moet een standaardprocedure zijn die ergens vanuit India wordt aangeleverd en veelal geen soelaas biedt. Dat is best triest.

4 gedachten over “Laat Edge vanaf nu definitief links liggen”

  1. De Windows 10 herstelfunctie brengt Outlook ook terug in de vorige toestand. Uw bestanden blijven onaangeroerd. Sinds de update geïnstalleerde programma’s dienen dan wel te worden gegerinstalleerd.

    1. Klopt. Maar heel veel bedrijven en instellingen gebruiken dagelijks Outlook 2007. En dan is Zweeds best onhandig. Verder geldt dat je met Firefox inderdaad helemaal goed zit.

  2. Iedere dag bekijk ik eerst even de betrouwbaarheidsgeschiedenis en soms staat daar de vermelding “edge werkt niet meer” zonder dat ik daar enige hinder van ondervind. Moest ik niet op die betrouwbaarheidsgeschiedenis gaan kijken zou ik het zelfs niet weten. Want ondanks die vermelding werkt edge toch.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.