De avonturen met de laptop voor m’n vader zijn afgerond. Althans, voor het overgrote deel. Niet helemaal zonder slag of stoot, maar redelijk succesvol te noemen.
De laatste loodjes betreffende het in orde maken van die laptop voor pa bestonden uit het installeren van software. Waaronder Office. Daar was trouwens iets vreemds mee aan de hand. Ik installeerde Office 2019, maar dat werd ongevraagd (en zonder dat er om een activatiecode werd gevraagd) Office 365. Alsnog de activatiecode invoeren bracht uitkomst, het is nu een ‘getemde’ 2019. Met een vreemd extra verschijnsel: het pakket is gekoppeld aan mijn e-mailadres. Da’s heel raar, want op deze laptop heb ik dat beslist nooit en te nimmer ingevuld, nergens. Dus waar haalt Microsoft dat mailadres vandaan? Bedenk daarbij dat de Windowsgebruiker niet met een Microsoft-account is aangemeld. Zou de Windows-activatie dan gekoppeld zijn aan mijn e-mailadres? Dat zou apart zijn, want een ieder die dan zijn of haar pc of laptop verkoopt weet dan alvast dat de volgende gebruiker op de ene of andere manier nog aan jou is verbonden. Op zich zou deze redenering niet eens zo heel vreemd zijn. In moderne laptops (en sommige pc’s) is de Windows activatiecode vast ingebakken in een geheugenchip op het moederbord. Maar dat systeem zou – om logische redenen dus – nooit aan iemand persoonlijk gekoppeld mogen worden.
Asus Gesture driver eraf
Nou ja, voor de rest nog wat gedoe met een Asus driver die trackpad vingerbewegingen (gestures) registreert. Die crashte na verloop van tijd bij elke systeemstart. De-installeren bracht uitkomst, wel is de trackpad daardoor nu iets minder nauwkeurig. Maar da’s geen ramp, er komt toch hoofdzakelijk een muis aan deze computer te hangen. Kortom: de laatste taak bestond uit het maken van een image met alle software geïnstalleerd. Wat er nu nog moet gebeuren is het ter plekke installeren van een driver voor een multifunctional en het overhevelen van Thunderbird mail van de oude naar de nieuwe laptop. Dat is een vrij simpel klusje, wellicht duiken we daar in een komend artikel nog eens in, altijd handig om te weten. Ook de overige documenten hevelen we dan over. Waarmee het grote avontuur echt achter de rug is. De oude laptop met Windows 7 kan nog tot en met januari als back-up achter de hand blijven, daarna is deze echt uitgerangeerd. Mag ook wel, na zo’n 12 jaar gebruik. Het oude beestje begint echt op leeftijd te raken, zo lijkt de accu bijvoorbeeld niet verder meer te willen laden dan zo’n 60%. En ook de harde schijf is aan de trage kant. Kortom: een mooi overstapmoment.

1903 schoon installeren slimmer?
Wat we concluderend kunnen stellen is dat de hele klus best is tegengevallen. Het is vooral heel veel wachten, te veel. Jammer dat het een laptop was, anders hadden we natuurlijk al direct een schone 1903 geïnstalleerd, zoals door een van de lezers – Joop – alhier gesuggereerd. Probleem is namelijk dat met name op laptops een heel scala aan door de fabrikant – qua settings gefinetunende – drivers is geïnstalleerd. Bij een schone installatie zou je die allemaal in een specifieke (en dat wordt deels gokwerk) volgorde moeten installeren. En vrijwel elke systeemdriver vergt een herstart. Onder de streep ben je daar dus weinig minder tijd aan kwijt, met bovendien het risico dat er dingen vervelend mis gaan. Achteraf bezien was het ook een optie geweest om de oude Windows installatie eerst naar 1903 te upgraden en daarna een factory reset uit te voeren. Maar de kans dat de upgrade op de bestaande installatie veel langer duurt is levensgroot. En onder de streep was ik er qua tijd sowieso helemaal niets mee opgeschoten. Vandaar deze oplossing.
Wil je echt álles weten over Windows 10, dan is er Het Complete Boek Windows 10, 3e editie van Peter Doolaard, Peter Kassenaar, John Vanderaart, Erwin Olij en Bob van Duuren. Deze derde editie is geheel in kleur uitgevoerd en bijgewerkt tot en met voorjaar 2019. Dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.