Leapp start door

Leapp gaat door

De in tweedehands refurbished Apple-apparatuur gespecialiseerde winkelketen Leapp gaat – vooralsnog alleen in Nederland – door. De heropening is op 26 juli, ofwel komende donderdag.

We berichtten al eerder dat – erg onverwacht – Leapp.nl failliet was gegaan. Onverwacht, omdat juist nu ‘refurbished’ hardware een bloeiende business is. Er werd door experts al snel gewezen naar het veel te grote aantal fysieke en dus dure winkels die de keten naast de webshop in stand hield. Daarom is het best opvallend dat de nieuwe eigenaar (investeerder) Nobel Capital maar drie van de zeventien winkels sluit. Voor de winkels in Almere, Apeldoorn en Tilburg is het einde oefening. Het betekent dat meer dan de helft van het oude personeel hun baan behoudt. Ongeveer 100 van de oorspronkelijke 170 werknemers gaan door. Goed nieuws ook voor de klanten: garanties van bestaande klanten worden gehonoreerd. Keurig!

Slim?

Voor de op een koopje beluste consument is de doorstart van Leapp goed nieuws. Hoewel? Als we héél eerlijk kijken naar de prijzen van refurbished Apple-hardware is het erg oppassen. Veel relatief recente modellen zijn behoorlijk aan de prijs. De prijskaartjes kunnen zelfs zo hoog zijn dat je jezelf af moet vragen of je zoveel geld wilt investeren in refurbished spullen met een beperkte garantie. Misschien is het in een deel van de gevallen zelfs beter om gewoon even door te sparen en voor een nieuw Appeltje te gaan. Als je eventueel kiest voor een net iets eenvoudiger nieuw model (denk aan een i5 in plaats van een i7 processor en eventueel toch maar een gewone harddisk in plaats van een duurdere SSD), kom je regelmatig op een vergelijkbaar bedrag uit. Maar dan wél met de volledige garantie van Apple en bijbehorende support. Eventueel voor een verhoudingsgewijs relatief klein bedrag uitbreidbaar naar drie jaar. Gaat er in die drie jaar iets mis met je apparaat, dan wordt dat in het overgrote deel van de gevallen kosteloos gerepareerd of vervangen. En ook heb je gedurende die tijd recht op support van de zeer toegankelijke en uitstekende helpdesk.

Duurkoop

Al die voordelen – waar je onder de streep natuurlijk ook voor betaalt – loop je mis in het refurbished-circuit. En we doelen nu – laten we duidelijk zijn – niet alleen op Leapp.nl, maar de hele refurbished-markt. Inmiddels houden deze bedrijven elkaar nauwlettend in het oog, terwijl het opkoopgedrag van deze partijen voor behoorlijk hoge prijzen zorgt. Ja: er wordt beloofd dat de aangeboden apparaten grondig worden getest en versleten onderdelen waar nodig vervangen. Bedenk daarbij wel dat bijvoorbeeld een harde schijf die vijf jaar of meer in gebruik is geweest, het nog jaren vol kan houden en geen tekenen van problemen geeft tijdens een test.  Maar dan toch ineens de geest geeft. Ja, dat kan ook bij een nieuw apparaat gebeuren. Maar dan valt het onder de Apple-garantie die het ding voor niets vervangt. Als jouw schijf in een refurbished apparaat de geest geeft wordt het een dure grap. Mac’s zijn niet echt zelf te repareren, tenzij je heel precies weet wat je doet en over een arsenaal aan gespecialiseerd gereedschap beschikt.

Batterij

Bij mobiele apparaten is de batterij het zwakste punt. Koop jij een iPad of een iPhone van een paar jaar terug, dan loop je het risico op een batterij die al een heel stuk tegen het einde van z’n levensduur aanloopt. Vervangen is wederom niet goedkoop. Denk aan iets in de richting van een Eurootje of honderd als je een originele batterij wilt. Zeer aan te bevelen, Chinese klonen zijn weliswaar een stuk goedkoper en de reparateur op de hoek bouwt deze dingen graag in. Maar we hebben inmiddels wel geleerd dat slechte accu’s ware bommen zijn. Niet iets om fijn bij je te dragen in je broekzak of naast je bed neer te leggen.

Sla je slag

De beste koopjes scoor je in het wat oudere segment. Denk – om maar wat te noemen – de iPhone 5s, de iPad Air, een oudere Macbook met een Core2Duo-CPU enzovoorts. Goed opletten overigens of jouw beoogde apparaat nog de meest recente versie van het bijbehorende besturingssysteem (iOS of macOS) kan draaien. Met een oudere versie werkt het apparaat veelal nog prima, maar je krijgt dan vaak nauwelijks tot geen veiligheidsupdates meer. Ook weet je dan zeker dat er geen ‘toekomst’ meer in je apparaat zit. Je zult altijd op de geleverde versie van het al verouderde OS blijven ‘hangen’. Wat maakt dat je apparaat met het jaar meer gaat achterlopen. Niet leuk en niet safe. Is je OS recent en heb je een voor jou prettig geprijsd apparaat gevonde, dan kan dat een mooie deal opleveren. En – wellicht het belangrijkste in deze wegwerpmaatschappij – er verdwijnt weer een nog prima bruikbaar stukje hardeware minder op de vuilnisbelt!

Reparaties

Let wel: we zijn hier niet de hele refurbished-industrie aan het bashen. De bedrijven van goede naam en faam – waar Leapp er een van was – doen echt hun best. En zullen die accu ook wel vervangen als dat nodig is. Alleen weet je nooit wat de criteria voor wel of niet vervangen zijn. Is dat bij een capaciteitsafname tot iets van 90% (zeg maar ongeveer een jaar normaal gebruik), of bij 70% of minder? In dat geval zit je met een probleem opgezadeld, want de werktijd op zo’n al behoorlijk versleten accu is fors korter. Bovendien kunnen dit soort batterijen er ook zomaar mee ophouden en laden ze helemaal niet meer op. En dan – je raadt het al – wordt het dus weer duur. Het is moeilijk om echt een advies over refurbished te geven. Voor gewone pc’s en Windows-laptops is het meestal een stuk makkelijker. Ten eerste zijn ze veelal veel simpeler en dus goedkoper te repareren. De onderdelen van gangbare modellen zijn goedkoop en iedere zichzelf respecterende pc-reparatiedesk kan er mee overweg. Bij Apple ligt dat net wat anders. Door strakke vormgeving zijn wat concessies gedaan aan reparatiegemak. Apple zelf (en de geautoriseerde dealers) beschikken over de benodigde gereedschappen om dat probleem te omzeilen. En onder garantie is er sowieso geen probleem.

Vragen

Vraag dan ook altijd heel goed na bij de aanbieder van refurbished (Apple) spullen hoe het zit met hun garantie. En wat er precies onder die garantie valt. En of ze een eigen servicedesk hebben waar je eventueel ook buiten de garantieperiode nog terecht kunt voor reparaties, mocht dat nodig zijn. Blijft over het risico dat jouw refurbished dealer failliet gaat. Dan is het meestal ook over en uit met de garantie. De investeerder die Leapp heeft overgenomen is gelukkig fatsoenlijk en honoreert lopende garanties. Maar dat verloopt bij lang niet elke doorstart zo netjes!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.