De visuele editor Gutenberg Handboek WordPress 5

Leer alles over WordPress met Het Handboek WordPress 6

Handboek WordPress 6WordPress 5 heeft heel veel nieuws aan boord ten opzichte van z’n voorgaande versie. Het Handboek WordPress 5 duikt de diepte in en leert je alles over dit CMS. (Inmiddels is er alweer een nieuwe versie: WordPress 6 en een nieuw Handboek WordPress 6.)

WordPress zag in alweer 2003 het levenslicht. Het CMS (wat staat voor content management system) is – zo lezen we in Wikipedia – te beschouwen als ‘een fabriek die webpagina’s maakt’. Ofwel: een digitale drukkerij. Groot voordeel is dat je je als schrijver van content niet druk hoeft te maken over vervelende zaken als opmaak, en meer. Heb je eenmaal een sjabloon voor je WordPress-website gekozen, dan loopt alle tekst automatisch in dat sjabloon. Inclusief eventuele afbeeldingen. Al dit soort zaken komen vanzelfsprekend ruimschoots aan bod in het nieuwe boek over WordPress van Dirkjan van Ittersum: Het Handboek WordPress 6.

Vele vernieuwingen en verbeteringen

Van Ittersum tekende eerder in 2016 ook voor een handboek over de toen gangbare versie 4.4. In zijn voorwoord van het nieuwe handboek lezen we: ‘De vorige editie van het Handboek WordPress verscheen in 2016 toen WordPress 4.4 actueel was. Er is veel veranderd. Zeker het laatste jaar dankzij de introductie van Gutenberg, de nieuwe editor van WordPress. Maar ook tal van andere, minder zichtbare verbeteringen zijn doorgevoerd waardoor het werken met WordPress makkelijker en veiliger is geworden. Hoog tijd dus voor een update van dit handboek. Deze nieuwe editie is weer volledig up-to-date en voorzien van aangepaste schermafbeeldingen’. Je wordt in ieder geval snel op weg geholpen. Je leert wat WordPress nou precies is en wat je ermee kunt. Maar ook voor wie het wel en niet bedoeld is.

Installatiemogelijkheden

Dan komen natuurlijk de verschillende installatiemogelijkheden aan bod. Voor dat stadium is echter de keuze van een hostingprovider noodzakelijk, want je wilt jouw content hoogstwaarschijnlijk ook delen met de rest van de wereld. Niet? Dan hebben we nog een tipje voor je: op bijvoorbeeld de NASsen van Synology kan WordPress eveneens geïnstalleerd worden. Handig om zonder verdere kosten van een hostingprovider naar hartenlust op het thuisnetwerk (en desnoods ook online) mee te experimenteren! WordPress kan zelfs op de lokale computer geïnstalleerd worden; al dit soort zaken komen vanzelfsprekend aan bod in het Handboek WordPress 5.

Handboek WordPress 5
Je kunt WordPress ook op een Synology NAS installeren.

Gutenberg

Eenmaal geïnstalleerd ontdek je al snel dat het dashboard de centrale spil van WordPress vormt. Je treft daarin bijvoorbeeld de mogelijkheid om berichten te maken en schrijven aan, de kern van het systeem voor jou als gebruiker. Ook is er een mediabibliotheek en leer je snel je weg te vinden in alle overige onderdelen. Je leert  hoe je WordPress instelt op de manier die jij wilt en zaken als permalinks, discussie en media komen aan bod. Net als het anno 2019 toch wel hete hangijzer privacy. Gaandeweg duikt het boek steeds meer de diepte in en leer je steeds meer handigheidjes.Vanzelfsprekend komt bijvoorbeeld de nieuwe teksteditor Gutenberg uitgebreid aan bod. Met deze veelzijdige ‘blokkendoos’ zet je ook als ‘noob’ snel fraaie berichten in elkaar.  Leer daarnaast hoe video’s en dergelijke zijn toe te voegen aan je berichten. Kortom: je maakt al heel snel professioneel ogende multimediale pagina’s.

Handboek WordPress 5
De nieuwe teksteditor Gutenberg in WordPress 5.0 is blok-georienteerd.

Thema’s

Een heel belangrijk onderdeel van WordPress zijn de thema’s. Daaraan besteedt het Handboek WordPress 5 dan ook ruimschoots aandacht. Zo’n thema bepaalt het uiterlijk van je hele WordPress-site en alle daarop geplaatste berichten. Zie het maar als de huisstijl van een krant of tijdschrift, maar dan in digitale vorm. Ittersum vertelt waar je gratis thema’s kunt downloaden, maar ook waar betaalde exemplaren te vinden zijn. En uiteraard wordt dit gevolgd door uitleg over hoe je zo’n thema moet installeren, gebruiken en zelfs aanpassen. Ook met plug-ins voeg je veel functionaliteit toe aan zowel WordPress als je site. Denk aan spamfilters voor het reactiedeel bij een artikel, maar ook dingen als nieuwsbrieventools, SEO-controleurs, galerijen, lightboxes en veel meer staan klaar. Plug-ins op het gebied van beveiliging zijn ook vermeldenswaardig.

Focus op de inhoud

Heb je eenmaal een WordPress-site (of had je er al een), dan komt er wellicht ooit een moment dat je deze wilt verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je huidige hostingprovider niet dat biedt waar jij naar op zoek bent. Of simpelweg omdat je elders een goedkoper alternatief hebt gevonden. In het Handboek WordPress 5 leer je hoe je dan jouw hele WordPress-site verhuist. Handmatig of automatisch, het kan allebei. Al met al is dit een zeer compleet en lekker dik handboek te noemen dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het uiteindelijk doel is natuurlijk om alles zo in te richten dat je je voortaan alleen nog op het plaatsen van content kunt richten. Voor velen is WordPress immers een hulpmiddel om hun dagelijks brood mee te verdienen. En voor anderen een platform om hun hobby en interesses met de wereld te delen. In beide gevallen wil je zo min mogelijk ‘last’ hebben van tussenliggende techniek. En daarvoor leent WordPress zich uitstekend. Dat kunnen we uit ervaring zeggen, want ook deze site draait al sinds jaar en dag op het platform!

Handboek WordPress 5
Het dashboard van WordPress, hier vind je alles wat je nodig hebt.

Voorproefjes uit het Handboek WordPress 5 vind je HIER, HIER en HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.