Leuk of Meuk: USB-soldeerboutje Sunshine SL-58U

Waarschijnlijk bent u – net als ik – er niet erg dol op: solderen. Hete soldeerbout, weinig ervaring en een foutje is snel gemaakt: even te lang verhitten en veel onderdelen geven meteen de geest. Want de oude soldeerbout is bijna altijd veel te zwaar tegenwoordig…

Tja, die soldeerbout met zijn altijd weer net te stugge netsnoer en eigenlijk te grote soldeerstift, die al vele jaren in de kast ligt. ’t Werkt, maar niet erg prettig of soepel. Opwarmen duurt lang. Afkoelen nog langer. Maar een goede nieuwe bout, afgestemd op de moderne elektronica qua temperatuur en afmetingen is nu eenmaal duur met die aparte regeltrafo. Dus modderen we voort of stellen we soldeerklussen eerst uit en vervolgens af.

USB!

Maar tegenwoordig is een simpele lichte voeding eigenlijk alom aanwezig. Niet alleen heeft uw pc of notebook een aantal aansluitingen waar keurig vijf Volt kan worden gevonden, er liggen ook vast zat USB-ladertjes is huis, van telefoons of andere apparaten. Bovendien hebben de meeste mensen ook wel een powerbank, zo’n accu om onderweg de telefoon bij te laden – en ook daar komt keurig vijf Volt uit. Een prima spanning om een laagspanningssoldeerboutje op aan te  sluiten, zoals die tegenwoordig uit China komen. Tijd om er eens eentje te bestellen.

doosje-soldeerbout-usb

Compleet

Het doosje bevatte naast de soldeerboutje – slechts 16 centimeter lang en niet meer dan 18,5 gram – zelf een prettig soepel snoer van anderhalve meter met aan de ene kant een standaard USB-plug en aan de andere kant een 3,5 millimeter audio-plug die achter in de bout past. Een klein stukje soldeer en zelfs een metalen steuntje om de hete bout op te kunnen stallen completeren het geheel.

Aan het werk

Dit gereedschapje bleek opvallend goed bruikbaar. De bout warmt pas op als de gebruiker een metalen contactpuntje op de greep aanraakt maar is dan ook met vijftien seconden op temperatuur. Binnenin waarschuwt een rood LED’je dat het element aanstaat. Zodra de bout wordt neergelegd start er een timertje dat na zo’n halve minuut de verwarming uitschakelt; dertig seconden later is de bout koud genoeg om aan de punt te kunnen aanraken. Prettig veilig, vergeten uit te zetten is er niet bij.

soldeerbout-usb
Sunshine SL-58U en toebehoren.

Kleine soldeerklusjes blijken prima te gaan. Het lichte boutje met het soepele snoer laat zich prima hanteren, de korte stift betekent dat ook kleine onderdelen goed te verwerken zijn. Voor kleine reparaties een uitkomst – mijn exemplaar heeft de afgelopen paar maanden al meerdere keren dienst gedaan.

Spanning en stroom

Een soldeerbout moet niet alleen heet genoeg worden om soldeer te laten smelten, maar ook om de delen die aan elkaar gesoldeerd moeten heet genoeg worden om het gesmolten soldeer vrij te laten vloeien. Anders krijg je de zo gevreesde koude soldeerlas, waarbij de verbinding niet goed is. Mechanisch kan dat makkelijk weer losraken, maar erger: elektrisch is er dan geen goed contact en dat geeft storing.
Modern loodvrij soldeer vereist een temperatuur van 360 – 370°C om zich soepel te laten verwerken. Knap heet wel. Even meten leerde dat het boutje bij vijf Volt wel meer stroom trekt dan de standaard USB-poort kan leveren: zo’n 1,4 Ampère. De gewone USB-aansluiting op notebook of pc trekt dat niet, want voor USB 2.0 geldt een maximum van 500 mA en dat wordt bij USB 3 900 mA. Maar de tegenwoordig wijd verspreide laadpoort kan dat wel aan, die levert inderdaad 1,5 Ampère. Dus, in noodgevallen soldeert u met het notebook als stroombron.
Voor wie snel meerekende, de geclaimde 8 Watt worden inderdaad niet gehaald. Maar ook 7 Watt blijkt genoeg te zijn voor kleine klusjes. De korte soldeerstift en de tapse punt ervan zorgen er voor dat de hitte maximaal benut wordt.

Lichtnet?

Natuurlijk kunt u ook een USB lader gebruiken, die in het stopcontact steekt. Maar dat is voor gevoelige elektronica toch af te raden. Sommige van die laadapparaten zullen wat wisselstroom doorlaten, wat voor het laden van een batterij geen probleem is, maar die via de tip van de soldeerbout wel degelijk in het circuit waaraan u werkt tot narigheid kan leiden. De allerbeste keuze is een stevige powerbank als stroombron – en die hebben we tegenwoordig allemaal gewoon liggen.

Prijs

Zelf kocht ik deze Sunshine SL-58U een half jaar terug bij één van de Chinese webshops, voor ongeveer tien euro. Maar dat blijkt veel goedkoper te kunnen, via ebay. Kijk maar eens op:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=8w+usb+soldering&_sop=15

Aanbieders te kust en te keur! En zelfs onder de vijf dollar, inclusief verzenden, dat is werkelijk een koopje!

Conclusie

Leuk is te zacht uitgedrukt. Want dat dit gereedschapje zo goed zou werken dak ik toen ik het bestelde niet durven hopen. Verplichte aanschaf, want eens komt dit van pas.

 Leuk? Meuk? Wat is dit?

Leuk of meuk is een al langlopende rubriek, waarin ik, Wammes Witkop, allerlei spulletjes langs mijn puur persoonlijke meetlat leg. Om uiteindelijk het oordeel te vellen: Meuk! Of leuk, natuurlijk. Na een “verschil van mening” met een nieuw aangetreden hoofdredacteur van PC-Active, waarin deze verhalen verschenen, werd het hoog tijd om een nieuwe stek te vinden. Vandaar dat u er nu hier van kunt genieten. Of niet, natuurlijk, want ook dit kan meuk zijn, voor de lezers. Maar laat het dan wel weten alstublieft, want Leuk of Meuk is vanaf heden interactief!

Dat betekent dat er naast de pagina’s in het blad ook hard aan een website wordt gewerkt: leukofmeuk.nl. Of, leesbaarder – en in websitenamen maakt ’t niet uit – LeukOfMeuk.nl. Daar vindt u niet alleen oude afleveringen, maar kunt u ook suggesties aandragen waar Leuk of Meuk eens naar zou kunnen kijken. Vooral zaken die via de Chinese websites zoals DealExtreme.com, Aliexpres.com, Banggood.com en dergelijke verkocht worden zijn kanshebbers.
’t Kan zijn dat de site nog niet helemaal tot in de puntjes verzorgd is, zoals gezegd wordt er hard aan gewerkt. Maar ik denk dat er al genoeg spannends te beleven valt…

Leuk of Meuk wil trouwens niet alleen maar een scorebordje in de lucht steken. Het allerliefst leg ik ook nog eens uit hoe zaken in elkaar steken, waarom het werkt zoals het doet. En daarbij mag “meten is weten” best de leidraad zijn – liever dan het kopiëren van de gladde teksten van een PR-bureau.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.