LibreOffice naar Mac App Store

LibreOffice naar Mac App Store

De makers van LibreOffice laten weten dat dit ‘alternatieve’ kantoorpakket voortaan ook verkrijgbaar is via de Mac App Store. Een interessante ontwikkeling, waarmee je bovendien ook het project financieel kunt steunen.

Eerst even een melding vooraf, voor ‘t geval je ongerust mocht worden: LibreOffice blijft ook gewoon gratis buiten de App Store verkrijgbaar. Maar wil je het project een beetje sponsoren en tegelijkertijd genieten van het set-and-forget update-mechanisme van de Store, dan is het kantoorpakket voortaan ook via de Mac App Store beschikbaar, voor een bedrag van €8,99. Het geld dat daarmee verdiend wordt, wordt direct geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het open source-pakket zo belooft de organisatie die het geheel beheert (The Document Foundation om precies te zijn). 

Stokje overgenomen van Collabora

Voorheen was het Collabora dat LibreOffice langdurig aanbood via de App Store, en The Document Foundation bedankt dat bedrijf dan ook ten zeerst voor de geleverde service. Vanaf nu is het dus Libre Office zelve dat de honneurs waarneemt. Waarbij geldt dat de versie in de App Store exact dezelfde is als de los downloadbare (en – we zeggen het nog maar eens – dus gratis blijvende versie). Met toch wel één wellicht voor sommigen belangrijk verschil: Java wordt in de Store-versie niet meegeleverd. Dat leidt tot limiteringen in Base, de database uit de Office Suite. Anderzijds voorkom je er een mogelijk instabiliteit veroorzakend Java mee op je Mac. Elk nadeel heeft zo z’n voordeel.

LibreOffice naar Mac App Store
LibreOffice staat voor je klaar in de Mac App Store

Prijsverhogingen Apple App Stores op komst

Op moment van schrijven kost Libre Office in de Mac App Store een bedrag van €8,99. Betalen moet je zien als een donatie aan het project. Waarbij overigens geldt dat je wellicht snel moet zijn om de software voor dit bedrag te scoren. Apple heeft namelijk aangekondigd de prijzen in z’n Stores flink te gaan verhogen in verband met de voor hen ongunstige Euro-koers. Eerder al werden hardware-prijzen opgeschroefd. Wat die software betreft is dat ergens toch vreemd. Zeker als je bijvoorbeeld een in de EU gemaakte app aanschaft, want waarom zou je dan aan Apple een meerprijs moeten betalen? Het zijn trouwens niet alleen de EU-prijzen die omhoog gaan, ook diverse andere landen moeten eraan geloven. Heb je dus een wat duurdere app op het oog en loop je al een tijdje te twijfelen, dan is het nu waarschijnlijk de juiste tijd om toe te slaan.

iPad?

Tot slot is het nu afwachten of LibreOffice ook een versie voor de iPad gaat uitbrengen. Ook daar is onder meer Collabora actief met een versie van het office-pakket. Helemaal onlogisch zou het niet zijn als er zo’n iPad-versie zou komen. Technisch is immers allang bewezen dat het geheel moeiteloos draait op de tablet.

Op ons blog is nog veel meer aan artikelen over Apple te vinden, zowel mobiel als Mac.

Het Complete Boek Office 2021Maar misschien wil je helemaal geen LibreOffice! Je wilt of gebruikt Microsoft Office en daar wil je dan alles over weten.  Microsoft Office is tenslotte de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In Het complete boek Microsoft Office 2021 behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat je een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Het boek is geschikt voor gebruikers van zowel de standalone versie van Office 2021 als degenen die over een Microsoft 365-abonnement beschikken. Naast het boek zijn er bonushoofdstukken, voorbeeldbestanden en oefenmateriaal – alles is gratis downloadbaar. Dit bijzonder complete naslagwerk is uniek in zijn soort. Het enige boek op de Nederlandse markt waarin de belangrijkste toepassingen zo uitgebreid worden uitgelegd. Het boek bevat honderden tips en tijdbesparende oplossingen. Je leert hierdoor sneller en productiever te werken.


 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.