Lightroom CC 2015.4/6.6 met Boundary Warp!

Vandaag kwam Adobe met Lightroom CC 2015.4/6.4 en Adobe Camera Raw 9.4. Behalve ondersteuning voor de Raw-bestandsformaten van nieuwe camera’s, nieuwe lensprofielen en gefikste bugs, is er één echte vernieuwing: Boundary Warp.

Panorama’s die je van een aantal foto’s in elkaar hebt gestoken hebben veelal onregelmatige randen. Zeker als je het panorama uit de hand hebt geschoten zul je het panorama moeten bijwerken. Dat kan op een paar manieren.

  1. Je kunt het in Lightroom automatisch laten bijsnijden, nadat het panorama is samengesteld. Boven en onder, links en rechts worden dan vaak flinke stukken afgesneden, delen van het panorama die je er misschien wel bij wilt houden.
  2. Je kunt het panorama niet automatisch laten aansnijden Lightroom en naar Photoshop afreizen en daar met content aware fill ontbrekende stukken invullen. Ook dat gaat niet altijd goed, omdat Photoshop niet precies weet wat ze op ontbrekende stukken moet invullen.
  3. In de nieuwste versie van Lightroom (CC 2015.4/6.4) kun je met Boundary Warp (in de Nederlandse versie weer heel vreemd vertaald als Grens verdraaien) de randen van het samengestelde panorama oprekken en rechttrekken, waardoor de onderdelen aan de randen van het panorama er niet worden afgesneden. Handig!
Boundary Warp in actie.
Boundary Warp in actie.

Deze nieuwe mogelijkheid tref je natuurlijk alleen aan in de Creative Cloud-versie en niet in de los aangeschafte ‘pakketversie’.

Het panorama zoals in het na het samenstellen in Lightroom wordt aangesneden.
Het panorama zoals het na het samenstellen in Lightroom wordt aangesneden.
Het aangepaste panorama met behulp van Boundary Warp.
Het aangepaste panorama met behulp van Boundary Warp.

Welke nieuwe camera’s en lenzen er in deze versie ondersteund worden kun je HIER vinden, HIER vind je alle info over Adobe Camera Raw 9.4

9789059408647Alles weten over Lightroom CC/6? Lees dan het vernieuwde boek Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Lightroom voor versie 6 en CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Dit is hét Nederlandse complete handboek over de laatste versie van Lightroom. En als er vernieuwingen zijn, nieuwe mogelijkheden of bijvoorbeeld iets als de nieuwe manier van foto’s importeren dan kun je over die vernieuwingen op dit blog alles lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.