Lightroom Classic CC samen gebruiken met Lightroom CC dankzij Slimme voorvertoningen

Bij een fotografielidmaatschap van Creative Cloud krijg je naast Lightroom Classic en Photoshop ook de beschikking over Lightroom CC en 20 GB aan opslag in de Adobe-cloud. Die 20 GB aan opslagruimte lijkt misschien weinig maar schijn bedriegt. Met die 20 GB kun je duizenden foto’s in die cloud bewaren en bewerken op je iPad, iPhone of Android-apparaat. Lightroom Classic CC samen gebruiken met Lightroom CC dankzij Slimme voorvertoningen is niet ingewikkeld, als je maar weet waar je op moeten letten.

1 TB of 20 GB?

Slimme voorvertoningen
Twee soorten fotografielidmaatschappen. Links die van Lightroom Classic, rechts die van Lightroom CC.

Lightroom Classic is de versie van Lightroom waarbij je je foto’s lokaal op je computer beschikbaar hebt staan. Lightroom CC is de Lightroom-oplossing waarbij je foto’s voornamelijk in de cloud staan. Je kunt bij Lightroom CC de foto’s op je computer bewerken, maar ook met een van iOS- en Android-apps. Wil je serieus aan de slag met Lightroom CC, dan zul je al je foto’s in die cloud moeten opslaan. Daar heb je dan een ander Creative Cloud-lidmaatschap voor nodig. Bijvoorbeeld het Lightroom CC-plan. Daarbij heb je 1 TB aan opslagruimte en werk je alleen nog met Lightroom CC. Ga daarbij vooral niet aan de gang met Lightroom Classic, want bij een dergelijke werkwijze valt niet meer goed bij te houden wat er op je harde schijf en in de cloud staat.

Slimme voorvertoningen

Als je met Lightroom CC aan het werk gaat stuur je dus je volledige RAW-bestanden naar de cloud. Een RAF-bestand uit mijn Fuji-camera is zo’n 50 MB. Bij 1 TB kun je in de cloud zo’n 20.000 foto’s kwijt. Bij de 20 GB van het Lightroom Classic-lidmaatschap kun je er op die manier zo’n 400 foto’s in kwijt. Dat zijn er niet echt veel. Als je echter vanuit Lightroom Classic de 20 GB gebruikt, kun je er veel meer foto’s naartoe sturen. In Lightroom Classic stuur je namelijk Slimme voorvertoningen naar de cloud in de plaats van de originele highres-bestanden. Een Slimme voorvertoning is een sterk verkleinde versie van het oorspronkelijke bestand, waardoor je er veel meer van kwijt kunt in die 20 GB.

Slimme voorvertoning synchroniseren naar Lightroom CC

Slimme voorvertoningen
Links, roodomrand in de Bibliotheek van Lightroom Classic, drie verzamelingen die zijn gesynchroniseerd met Lightroom CC.

Slimme voorvertoningen werden oorspronkelijk bedacht om je foto’s te bewerken als de harde schijf met de originele niet aanwezig was. Je maakt een Slimme voorvertoning op je harde schijf van je laptop en met die kleine bestanden kun je in de module Ontwikkelen precies zo werken alsof het highres-bestand aanwezig is. Als je de harde schijf weer koppelde, werden de bewerkingen gesynchroniseerd met de highres-bestanden. Die Slimme voorvertoning zijn groot genoeg om ze op je iPad, iPhone of Android-apparaat te kunnen bewerken. Op dit moment heb ik vanuit Lightroom Classic zo’n 1000 foto’s met de Lightroom CC-cloud gesynchroniseerd. Die 1000 foto’s nemen 4 GB in beslag. Met de 20 GB kan ik er zo’n 5000 foto’s kwijt. Dat klinkt misschien nog niet heel erg veel, maar 400 highres-foto’s of dik 5000 foto’s met Slimme voorvertoningen, dat scheelt een slok op een borrel.

Alleen vanuit Lightroom Classic synchroniseren!

De gesynchroniseerde verzamelingen in Lightroom Classic. Links de synchronisatie-symbooltjes.

Het enige dat je moet onthouden als je op deze manier aan het werk wilt gaan is dat je de foto’s vanuit Lightroom Classic naar de cloud synchroniseert. Alleen vanuit Lightroom Classic worden die Slimme voorvertoningen gegenereerd. Het is heel eenvoudig om dat te doen. Maak in de module Bibliotheek een Verzameling of meerdere Verzamelingen van de foto’s die je met Lightroom CC in de cloud wilt synchroniseren. Kies bij het maken van de Verzameling voor Synchroniseren met Lightroom CC. Alle foto’s die je in de verzameling(en) stopt worden automatisch naar Lightroom CC gesynchroniseerd. Als je al Verzamelingen in Lightroom Classic hebt kun je die ook synchroniseren met de cloud door op het synchronisatietekentje te klikken.

De gesynchroniseerde foto’s in de Lightroom CC-app op een Android-telefoon.

Je kunt in je Lightroom-apps trefwoorden gaan toevoegen, sterren en labels en ze natuurlijk verder ontwikkelen. Een puur genot op de nieuwe iPad pro! Hoe je precies aan het werk gaat met die foto’s die nu in de Lightroom CC-cloud zitten is iets voor een volgende blog post die je HIER kunt lezen.

Snel op weg met Lightroom Classic? Lees dan het boek Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze.

7 gedachten over “Lightroom Classic CC samen gebruiken met Lightroom CC dankzij Slimme voorvertoningen”

  1. Ik heb in je mededelingen ergens een boek gezien van 2 nederlandstalige schrijvers met uitleg over Lightroom CC maar ik ben hun gegevens kwijt geraakt en vind dit nu niet meer terug op jullie laatste berichten. Graag een indicatie a.u.b.

  2. Geachte, dank uw reaktie. Ik probeer uw eerste bovenvermeld vermeld boek op alle manieren via Van Duuren te bestellen, met een VISA-kaart of door een gewone overschrijving maar ik geraak niet door hun aanwijzigingen. Kunt u me verder helpen? Dank.

    1. De bewerkingen worden, als je ze op een raw-bestand in Lightroom CC toepast, ook uiteindelijk in Lightroom Classic op dat raw-bestand toegepast. Het gaat heen en weer. Bewerk je in Classic dan zie je dat terug in CC en andersom.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.