Lightroom Classic en Lightroom in de Cloud heen en weer synchroniseren

Het werken met Lightroom Classic in de Lightroom-cloud is niet altijd zo makkelijk als het is beschreven in de vorige blogpost over dit onderwerp. Je kunt verschillende problemen tegenkomen. Er zijn bijvoorbeeld foto’s die om onduidelijke redenen niet willen synchroniseren. En misschien heb je toch foto’s vanaf je mobiele telefoon naar de Lightroom-cloud gestuurd. Die krijg je dan ook te zien in Lightroom Classic. Maar waar staan ze op je harde schijf? In deze blogpost proberen we daar wat licht op te laten schijnen.

Wolkje

Laten we eerst eens kijken waar je die voorkeuren voor het synchroniseren van Lightroom Classic met de de Lightroom-cloud kunt vinden. Je kunt naar de Voorkeuren gaan (cmd, op de Mac, ctrl, onder Windows) en dan het tabblad Lightroom synchroniseren kiezen. Of je klikt op het wolkje helemaal rechts bovenin: het synchronisatiepictogram.

Klik op het synchronisatiepictogram (het wolkje) en je krijgt de informatie over de synchronisatie.

Dat wolkje, dat in elke module van Lightroom te zien is, geeft ook aan of er activiteit en/of problemen met synchroniseren zijn. Klik je op het wolkje dan zie je de informatie over de cloudopslag, de lokale activiteit en je je kunt de synchronisatie Pauzeren. Klik je vervolgens op het tandwieltje dan kom je vanzelf uit bij de Voorkeuren in het tabblad Lightroom synchroniseren.

Alle gesynchroniseerde foto’s

In de Bibliotheek kun je vinden welke foto’s er allemaal gesynchroniseerd zijn in de cloud: Alle gesynchroniseerde foto’s.

In mijn deel van de Lightroom-cloud staan op het moment van schrijven 10.073 foto’s. Ik heb, omdat ik beta-tester van Lightroom ben, 100GB aan opslagruimte in die cloud. Die 10.073 foto’s nemen 33,6GB ruimte in beslag. Ik heb niet alleen vanuit Lightroom Classic met de Lightroom-cloud gesynchroniseerd, maar ook vanuit de verschillende mobiele telefoons die ik in de loop van de tijd heb gehad. Wil je in Lightroom Classic precies weten welke foto’s er allemaal in de Lightroom-cloud staan, ga dan naar de module Bibliotheek bij het onderdeel Catalogus en kies daar Alle gesynchroniseerde foto’s.

Waar staan ze?

Bij Alle gesynchroniseerde foto’s vind je in Lightroom Classic alle foto’s die in de cloud staan. Dus niet alleen de foto’s die je vanuit Lightroom Classic naar de cloud hebt gestuurd, maar ook alle foto’s die je vanuit de Lightroom-apps op je telefoon of tablet naar de cloud hebt gestuurd. Die laatste categorie foto’s staan ook ergens op je harde schijf. Ergens? Je kunt zelf bepalen waar die foto’s staan. In de synchronisatie voorkeuren kun je bij Locatie aangeven waar je die foto’s wilt opslaan. Je kunt natuurlijk ook op een foto met een rechts-klik kiezen voor Tonen in Finder/Verkenner, of voor Ga naar map in Bibliotheek.

Het synchronisatiepictogram

Het synchronisatiepictogram (het wolkje) geeft ook informatie over de ‘status’ van de synchronisatie. Je kunt het zien aan de verschillende symbooltjes in het wolkje. Als alles ok is zie je bijvoorbeeld een groen vinkje. Zijn er problemen, dan zie je dat ook in het wolkje. Je kunt meer informatie over die problemen krijgen bij de Voorkeuren. En ja, de problemen die Lightroom Classic tegenkomt bij het synchroniseren zijn soms ondoorgrondelijk.

Metadataproblemen in Lightroom Classic.

Het kunnen metadata-problemen zijn. Dat Lightroom zegt dat de foto’s in een andere toepassing – bijvoorbeeld Photoshop – zijn gewijzigd en of Lightroom de instellingen in de Bibliotheek moet gebruiken of de instellingen in het XMP-bestandje op de harde schijf. Die problemen zijn eenvoudig op te lossen door de metadata weer in orde te maken.

De synchronisatievoorkeuren in Lightroom Classic.

Waarom niet?

Soms wil een foto gewoon niet synchroniseren. Waarom? Vraag het Adobe en die zal het waarschijnlijk ook niet weten. Het helpt soms om een beetje aan die foto te werken. Kleine aanpassingen in de ontwikkelinstellingen en hup! ineens wil hij wel naar de cloud.Maar soms helpt niets. Je kunt dan besluiten je verder niets van die melding aan te trekken. In een volgende blogpost probeer ik nog wat meer duidelijkheid te verschaffen over die synchronisatieproblemen. Of dat lukt? We zullen zien… Soms is het voor mij ook een raadsel. Ondertussen kun je de informatie die Adobe zelf geeft over Lightroom Classic en de veelgestelde vragen over Lightroom Classic HIER nalezen.

Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe. Meer blogposts over Lightroom Classic vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.