Lightroom Classic: ontwikkelen met Voorinstellingen

Bij Lightroom kun je tijdens het importeren je ruwe foto’s al een basisontwikkeling geven. Dat kan met de standaardvoorinstellingen die Adobe voor jouw camera maakt of het kan met een eigen gemaakte Voorinstelling. Lightroom Classic: ontwikkelen met Voorinstellingen…

Raw: een ruwe diamant die geslepen moet worden

Een Raw-bestand is, zoals de naam al zegt, nog ruw. Een ruwe onbewerkte diamant als het ware. Die Raw-diamant moet ontwikkeld worden tot een ordentelijke foto. De basisrecepten die je in Lightroom tot je beschikking hebt zijn de Profielen, zoals Adobe Kleur, Adobe Landschap of cameraspecifieke profielen zoals bij een Fujifilm-camera Velvia of Astia Soft. Je zet een Raw-bestand via zo’n profiel om tot een ordentelijke foto.

Eigen voorkeuren

Daarnaast kun je zelf wat extra voorkeuren hebben voor de basisontwikkeling van je bestanden: bijvoorbeeld wat verscherping, wat Levendigheid en Helderheid. Dat profiel wat je zo graag gebruikt en die andere eigen vaste instellingen kun je vastleggen in een Voorinstelling, die je bijvoorbeeld tijdens het importeren kunt toepassen. Hoe je in de module Ontwikkelen een Voorinstelling maakt leggen we verderop uit. Adobe heeft inmiddels een keur aan standaardvoorinstellingen. Je vindt ze bij de Voorinstellingen bij Standaardwaarden. Je hebt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 • Adobe-standaard
 • Camera-instellingen
 • Adobe Fel + Lens
 • Adobe Fel + Lens + NR
 • Adobe Kleur + Lens
 • Adobe Kleur + Lens + NR
 • Adobe Landschap + Lens
 • Adobe Landschap + Lens + NR
 • Adobe Portret + Lens
 • Adobe Portret + Lens + NR
De standaardwaarden van Adobe

De standaardontwikkelinstellingen kun je onder andere toepassen tijdens het importeren door in het deelvenster Toepassen tijdens importeren bij Ontwikkelinstellingen voor een van deze mogelijkheden te kiezen. Kies je voor Adobe-standaard, dan krijg je een ontwikkeling van het specifieke Raw-bestand van jouw camera met het profiel Adobe Kleur. De andere standaardwaarden spreken voor zichzelf. Als je kiest voor +Lens, dan wordt het lensprofiel van de camera toegepast. Kies je voor +Lens+NR, dan wordt het lensprofiel en Noise Reduction (ruisreductie) toegepast. Deze Voorinstellingen kun je – als je niets hebt gekozen tijdens het importeren – in de module Ontwikkelen uit het deelvenster Voorinstellingen natuurlijk ook toepassen. Tot zo ver de Standaardwaarden die Adobe voor jouw camera heeft gemaakt.

Toepassen van een eigen Voorinstelling tijdens het importeren.

Maar misschien heb je een eigen profiel voor je camera gemaakt, of wil je standaard wat verscherping toevoegen. Dan maak je in de module Ontwikkelen een eigen Voorinstelling. Dat gaat als volgt:

Een ontwikkelvoorinstelling maken in Lightroom Classic

Het is vrij eenvoudig om een standaardvoorinstelling te maken met ontwikkelinstellingen die je bij het importeren of in de module Ontwikkelen wilt toepassen. Een algemene ontwikkelinstelling voor een camera maak je als volgt:

 1. Kies een algemene, goed belichte foto en bepaal wat je daar standaard aan wilt aanpassen. Als je altijd een specifiek cameraprofiel gebruikt bij het ontwikkelen, moet dat opgenomen worden in de voorinstelling. Ontwikkel de foto dus zoals je die gewoonlijk zou ontwikkelen.
 2. Klik in het deelvenster Voorinstellingen in de module Ontwikkelen op het plusteken boven in het deelvenster. Het venster Nieuwe ontwikkelvoorinstelling verschijnt op je scherm.
 3. Vink in het venster Nieuwe ontwikkelvoorinstelling alleen die algemene instellingen aan die je in het vervolg als voorinstelling gebruikt wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld bij Verwerkingen profiel het gekozen cameraprofiel, de kleuraanpassingen als je die standaard bijvoorbeeld altijd een grotere verzadiging geeft en bij Lenscorrecties de onderdelen die je wilt gebruiken.
 4. Geef de Voorinstelling een duidelijke naam waaraan herkend kan worden wat de voorinstelling met je foto’s doet en klik op Maken.
Een eigen ontwikkelvoorinstelling maken in Lightroom Classic.

Vanaf dat moment is de ontwikkelvoorinstelling beschikbaar in de module Ontwikkelen en kun je de voorinstelling kiezen bij het importeren van foto’s in de Bibliotheek.

NB: Deze Voorinstelling pas je toe op de foto’s van de camera die je gebruikte om deze voorinstelling te maken. Misschien hebben de Raw-bestanden van een andere camera andere voorinstellingen nodig, bijvoorbeeld meer of minder verzadiging, verscherping enzovoort. Dan maak je voor die camera een nieuwe Voorinstelling.

Volgende keer: automatisch Voorinstellingen toepassen

In deze blogpost Lightroom Classic: ontwikkelen met Voorinstellingen beschreven het maken van een eigen ontwikkelvoorinstelling. In een volgende blogpost beschrijven we de mogelijkheden die je in Lightroom hebt om Lightroom automatisch Voorinstellingen voor specifieke camera’s tijdens het importeren te laten toepassen, zonder dat je bij Toepassen tijdens importeren een Voorinstelling hoeft te kiezen.

Meer tips over Lightroom vind je HIER.

Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.