Lightroom en Affinity Photo: een mooie combinatie…

Affinity Photo is een uitstekende applicatie voor het bewerken van je foto’s. En het heeft een prima prijs, op dit moment in de aanbieding voor € 39,99. Geen maandelijks lidmaatschap, een vaste lage prijs en het is een applicatie die actief wordt doorontwikkeld. Wat er nog mist in Affinity Photo? De bibliotheek zoals je die hebt in Lightroom, waarin je je foto’s kunt sorteren, voorzien van trefwoorden enzovoort. Maar wat denk je van de combinatie van Lightroom en Affinity Photo?

Fotograferen met een digitale camera heeft er voor gezorgd dat we steeds meer foto’s zijn gaan maken. Schiet maar raak, opslag kost niet veel. Je hebt voor een dergelijke grote hoeveelheid foto’s wel een applicatie nog waarin je die foto’s kunt sorteren, voorzien waarderingen, van trefwoorden om ze terug te kunnen vinden, kortom de functionaliteit die de Bibliotheek in Lightroom je biedt. Daarnaast heeft Lightroom uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken van je raw-bestanden, genoeg om bijna het uiterste uit je foto’s te halen. Toch maak ik regelmatig een uitstapje naar Photoshop voor healing en cloning. Die mogelijkheid voor het maken van uitstapjes naar andere applicaties zit gebakken in Lightroom: Bewerken in een andere, externe applicatie. Dus als je in plaats van Photoshop een andere applicatie voor healing en cloning zou hebben, ben je klaar. Die applicatie zou best wel eens Affinity Photo kunnen zijn.

Lidmaatschap of gewoon kopen?

Adobe biedt de mogelijkheid voor het Fotografie-lidmaatschap – Lightroom en Photoshop – voor € 12,- per maand, per jaar € 144,-. Lightroom 6, los als pakket, kost zo’n € 125,-. Affinity Photo – nu in de aanbieding – kost € 39,99. Het nadeel van Lightroom kopen als pakket is dat als je nieuwe functionaliteit wilt in de applicatie, je zult moeten upgraden naar een volgende versie. (De vraag is overigens hoe lang Lightroom nog als los pakket verkocht gaat worden. Voor Adobe is het Fotografie-lidmaatschap van Creative Cloud interessanter.) Maar, als je tevreden bent met de functionaliteit zoals Lightroom die nu biedt en je combineert die met de mogelijkheden van Affinity Photo dat actief verder wordt ontwikkeld, dan heb je een hele mooie combo.

Nadelen?

Zijn er nadelen? Ja, natuurlijk zijn die er. Nieuwe functionaliteit zoals de verbeterde versie van Upright krijg je dus niet. Als je Lightroom 6 nu als pakket koopt zit er bijvoorbeeld geen Nevel verwijderen (Dehaze) in, dat zit wel in de doorontwikkelde CC-versie. Maar daar zou je mee kunnen leven omdat het wel in Affinity Photo zit.

Als je nu een nieuwe camera koopt, dan weet je dat er snel daarna, in een update van Lightroom, ondersteuning komt voor het raw-formaat van die specifieke camera. Koop je over een half jaar het nieuwste van het nieuwste, dan zit je met Lightroom 6 misschien niet meer goed. Als je nu op het punt staat om een camera te kopen is het zinvol om te kijken of Lightroom 6.6 die camera ondersteunt.

Altijd maar betalen?

De voor- en nadelen moet je zorgvuldig tegenover elkaar afwegen. Een lidmaatschap dat je maar blijft doorbetalen tegen over applicaties die je koopt en die van jou zijn zolang je ze wilt en kunt gebruiken zo lang je wilt. De ‘losse’ versie van Lightroom 6 is een uitstekende applicatie en in combinatie met Affinity Photo heb je vergelijkbare mogelijkheden als Photoshop biedt. Als je voor het Fotografie-lidmaatschap van Creative Cloud kiest, heb je altijd de laatste versies van Lightroom en Photoshop, maar moet je wel elke maand € 12,- euro afdragen aan de Adobe-club. Moeilijk, moeilijk…

Mocht je overwegen om te kiezen voor Lightroom in combinatie met Affinity Photo: in DEZE blogpost leggen we uit hoe je Lightroom en Affinity Photo koppelt als Externe Editor in Lightroom.

Meer lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van Affinity Photo? Andere blogposts over deze applicatie vind je HIER.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

Een gedachte over “Lightroom en Affinity Photo: een mooie combinatie…”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.