Lightroom: Hoe gebruik je de opdracht ‘Map synchroniseren’?

Lightroom slaat alle informatie over je foto’s op de Lightroom-Catalogus. Niet de foto’s zelf, maar de informatie óver de foto’s. Waar ze zich op de harde schijven bevinden, wat je met de foto’s hebt uitgevoerd, dat soort informatie. Zolang je foto’s toevoegt of weghaalt met de gereedschappen in Lightroom zelf, blijft je catalogus op orde. Voeg je foto’s toe vanuit de Finder of de Windows Verkenner of verwijder je ze op die manier, dan heeft Lightroom dat verder niet in de gaten. Met Map Synchroniseren maak je je catalogus weer up-to-date.

Soms, als je een foto vanuit Lightroom in een externe applicatie hebt bewerkt, wordt die niet bij het bewaren in de Lightroom-Catalogus opgeslagen.  De foto die je hebt bewerkt zit wel in een map, maar je kunt hem vanuit Lightroom niet vinden. Of je hebt zelf wat foto’s buiten Lightroom om in een map gestopt. Ook die zie je niet terug in Lightroom. Om je Lightroom-Catalogus weer up-to-date te krijgen gebruik je de opdracht Map synchroniseren.

De opdracht ‘Map synchroniseren

Het werkt als volgt:

Rechtsklikken op de map die je wilt synchroniseren…

Klik met de rechtermuisknop (ctrl-klik mag ook) op de folder /map die je wilt synchroniseren. In het pop-up-menu kies je voor Map synchroniseren.

Het dialoogvenster Map synchroniseren.

Er verschijnt een dialoogvenster waar je een paar belangrijke keuzes moet maken. Lightroom kijkt ondertussen in de map(pen) wat er anders is dan de informatie die Lightroom zelf heeft. Lightroom kijkt naar Ontbrekende foto’s – foto’s waarvan Lightroom denkt dat ze in de map horen maar er niet zijn. Lightroom kijkt of er foto’s in de map zitten die nog niet in  de Lightroom-Catalogus zitten en of de metadata  informatie nog wel klopt. (Over dat laatste schrijven we een andere blogpost.)

Je krijgt de volgende keuzes voorgeschoteld:

  • Nieuwe foto’s importeren, met daaraan toegevoegde de vraag of je Het dialoogvenster importeren wilt zien voor het daadwerkelijke importeren.
  • Ontbrekende foto’s verwijderen uit de catalogus
  • Zoeken naar updates van metagegevens

We concentreren ons even op de de eerste twee keuzes.
Het is handig om de mogelijkheid van het Weergeven van het Dialoogvenster importeren aan te vinken. In het dialoogvenster kun je trefwoorden toevoegen en ontwikkelinstellingen aangeven.

Het aanvinken van De ontbrekende foto’s verwijderen uit de catalogus is riskant. Wie weet staan die foto’s wel ergens anders in de mappenstructuur van je harde schijf. Als je ze uit de catalogus verwijdert, verwijder je ook alle informatie over die foto’s. Ik zet het voor de de veiligheid altijd uit. Je kunt door op de knop Ontbrekende foto’s tonen zelf kijken om welke foto’s het gaat (je zult dan wel weer opnieuw moeten kiezen voor Map synchroniseren).
Klik vervolgens op Synchroniseren en de map wordt gesynchroniseerd.

Je kunt met de opdracht Map synchroniseren in één keer een hele map met een onderliggende structuur van mappen synchroniseren. Het hoeft niet één map te zijn. Als je een bovenliggende map hebt – bijvoorbeeld Foto’s – met daarin de door jouw gewenste structuur met allerlei mappen, dan hoef je alleen de map Foto’s te selecteren en die te synchroniseren.

3 gedachten over “Lightroom: Hoe gebruik je de opdracht ‘Map synchroniseren’?”

  1. Fijn dat je de archiveer mogelijkheden van Lightroom behandelt Hans want ik heb ervaren dat dit uitermate complexe programma niet altijd even overzichtelijk is voor de (betrekkelijk) beginnende gebruiker.
    Zo ontdekte ik recentelijk dat, nadat bij het importeren het bericht verschijnt ‘selecteer een bron’ de beelden daaruit ook eenvoudig Lightroom in’gesleept’ kunnen worden.
    Ik worstel met de ingevoerde metagegevens die voor afsluiten van Lr altijd in een backup worden opgeslagen maar niet als vanzelfsprekend na een volgend openen aan het beeld gekoppeld blijken dan wel uiterst traag lijken te worden toegevoegd.
    Is die traagheid een kwestie van het toekennen van meer geheugen aan Lr zoals dat ook met PhotoShop mogelijk is?
    Het beeldarchief èn de catalogus gegevens staan bij elkaar op dezelfde externe harde schijf.
    Het synchroniseren als in deze blog aflevering beschreven brengt de uit het zicht blijvende metagegevens niet in beeld.

  2. De metagegevens – je trefwoorden, ontwikkelhandelingen enzovoort – worden opgeslagen in de Catalogus. Die wordt voortdurend bewaard. Wat er bewaard wordt als je Lightroom afsluit ligt er aan wat je instellingen zijn. Bijvoorbeeld het maken van een back-up van je catalogus. De gegevens die je invoert worden altijd in de Catalogus opgeslagen, en zijn – als je geen crash hebt gehad – altijd up-to-date. Die traagheid moet iets anders zijn. Zet bijvoorbeeld de catalogus op een snelle SSD, dan kan die ook sneller worden uitgelezen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.