Lightroom kan niet meer rechtstreeks naar Facebook publiceren

Lightroom kan bij de Services voor publiceren niet meer rechtstreeks naar Facebook publiceren. Sinds 1 augustus kun je vanuit een desktop applicatie niet meer naar jouw Facebook-tijdlijn publiceren. Mag niet meer, tegen de ‘nieuwe regels’. Er zijn – ietwat onhandige – oplossingen om jouw Lightroom-foto’s toch op je Facebook-tijdlijn te zetten.

Facebook: uitgeschakeld!

Geen toestemming van Facebook

Als je in de Bibliotheek naar de Services voor publiceren in Lightroom Classic gaat zie je sinds 1 augustus de volgende mededeling: Vanaf 1 augustus 2018 geeft Facebook niet langer toestemming aan toepassingen zoals Lightroom Classic CC om foto’s op uw tijdlijn te posten. Alle desktop-applicaties die naar Facebook willen publiceren kunnen dat niet meer, dus Lightroom Classic en Lightroom CC-desktop vallen daar ook onder. Facebook wil daarmee voorkomen dat apps die ten onrechte koppelen met jouw Facebook-account nog langer data over je kunnen verzamelen. Apps die koppelen met Facebook moeten opnieuw bij Facebook toestemming vragen om weer te mogen koppelen. Zo ook blijkbaar Lightroom Classic en Lightroom CC.

Delen via Lightroom CC

Als je Lightroom CC gebruikt en je hebt Lightroom CC ook op je mobieltjes, dan heb je geen probleem. Lightroom CC synchroniseert met de cloud waardoor je vanuit de app op je iOS- of Android-apparaat kunt publiceren naar Facebook. Als je Lightroom Classic gebruikt kan dat niet een twee drie. Hoewel… Je hebt bij Lightroom Classic ook de mogelijkheid om je foto’s met de Lightroom Cloud te delen. Je kunt een verzameling maken met de foto’s die je op Facebook wilt delen. Die verzameling deel je vervolgens met de Cloud door op het vakje helemaal links bij de verzameling te tikken: Synchroniseren met Lightroom CC. Vanuit je mobiele apparaat kun je ze dan weer op Facebook zetten.

Publiceren via een jpeg!

Je kunt vanuit Lightroom Classic nog wel steeds publiceren naar je Flickr-account. En vanuit Flickr kun je weer rechtstreeks naar Facebook. Nog makkelijker: exporteer in Lightroom Classic gewoon een jpeg-bestand, ga in de browser naar je Facebook-pagina en uploadt de foto naar je tijdlijn. En nu maar wachten totdat Adobe weer toestemming krijgt van Facebook om weer te kunnen koppelen naar je Facebook-tijdlijn.

Begin dit jaar verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je aan de slag met Lightroom, dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic vertrouwd te maken. Als je je registreert na aankoop van een boek, krijg je door de uitgever allerlei relevante extra’s aangeboden. Handig om te weten: van deze boeken zijn webversies beschikbaar. Na registratie krijg je gratis toegang tot die webversies.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.