Wat wil je: Lightroom kopen of huren?

In 2013 schreef Tom Hogarty, ‘opperbaas’ van Lightroom bij Adobe: Future versions of Lightroom will be made available via traditional licences indefinitely. Toekomstige versies van Lightroom zullen voor onbepaalde tijd beschikbaar komen via de traditionele eeuwigdurende licenties. Dat ging over Lightroom 5 en later 6. Nu zitten we aan versie 7 en die versie – Lightroom Classic CC – kun je niet meer kopen. Écht kopen, zodat deze software voor altijd van jou is. Vanaf nu kun je Lightroom alleen nog maar huren. Wat is onbepaalde tijd? Voor altijd? Of voor een onbepaalde tijd die ook eindig is? Voor Adobe is dat laatste de betekenis van ‘indefinitely’. En wat wil jij: Lightroom kopen of huren?

Lightroom kopen of huren?

Dat er veel mensen zijn die geen lid willen worden van Creative Cloud lees je in de reacties op blogs en sites die over de nieuwe versies van Lightroom schrijven. Die mensen willen een pakket kopen, met een eeuwigdurende licentie. Eeuwig betekent bij computers: zolang jouw besturingssysteem de software nog ondersteunt. Dat er veel mensen zijn die wél lid zijn geworden van Creative Cloud kun je zien aan de financiële cijfers van Adobe. Het gaat goed, dus zullen er ook veel mensen lid zijn van Creative Cloud. Voor het kopen van een pakket valt wat te zeggen. Je kunt er mee blijven werken totdat je computer het niet meer ondersteunt. Dat kan heel lang zijn. Voor een lidmaatschap, het huren van software valt ook wat te zeggen. De softwareleverancier komt regelmatig met updates, met nieuwe mogelijkheden en het bedrijf zorgt dat de software op nieuwe systemen blijft draaien.

Zaken zijn zaken!

Als je in het kamp zit van het kopen van software, is de stap van Adobe om Lightroom Classic niet meer als pakket te verkopen een bittere pil om te slikken. Het was toch beloofd!!? Volgens Hogarty van Adobe is men afgestapt van het verkopen van een pakket, doordat er zoveel mensen lid werden van Creative Cloud. Een zakelijke beslissing. Een verstandig besluit? Te oordelen aan de reacties over dit besluit niet. Wat houdt Adobe tegen om Classic niet ook als pakket uit te brengen? Onwil? In ieder geval financieel gewin. Aan een lidmaatschap waar je maandelijks voor betaald, wordt meer verdiend dan aan een los pakket. Er wordt gezegd dat Adobe dankzij die financiën daardoor software beter kan doorontwikkelen. Misschien. Dat kon vroeger ook, toen er nog pakketten werden verkocht. Daar werd ook op verdiend en elk jaar was er een nieuwe versie van de software.

6 terabyte voor €864,- per jaar!

Ook wordt de vraag gesteld of Adobe nog wel echt geïnteresseerd is in Lightroom Classic. Hogarty zegt van wel, maar wordt hij geloofd? Op de site van Adobe lees je veel over de nieuwe versie van Lightroom CC, maar weinig over Lightroom Classic. Voor Adobe zal Lightroom CC nog meer kunnen opleveren. Voor 12 euro per maand krijg je de mogelijkheden die CC biedt plus 1 terabyte in de cloud aan opslagruimte voor je foto’s. Een professionele fotograaf die 4, 5, 6 terabyte of meer aan foto’s heeft, heeft niets aan deze oplossing. Ja, je kunt ze allemaal naar de cloud verplaatsen. Hoe lang duurt zoiets? En wat betaal je dan? Per terabyte 12 euro per maand. Voor 6 terabyte betaal je dan 864 euro per jaar! Ik geloof niet dat iemand dat gaat doen.

Drie doelgroepen voor Lightroom

Misschien zijn er drie doelgroepen voor Lightroom Classic en Lightroom CC. Voor Classic de professionele fotografen die dat tientje per maand best kunnen betalen. Lightroom CC is dan voor fotografen met een mobiele telefoon en wat foto’s van een andere camera. De derde doelgroep, de serieuze amateur, valt een beetje tussen wal en schip. Die willen geen lidmaatschap/abonnement. Die willen een pakket kopen en dat een aantal jaren gebruiken totdat de software het misschien niet meer doet. Die doelgroep wordt door Adobe met hun huidige aanbiedingen niet bedient. Er komen alternatieven voor Lightroom. Luminar, een RAW-editor, krijgt volgend jaar Digital Asset Management, een soort bibliotheekfunctie erbij. Gratis voor bestaande klanten. En wat kost Luminar? € 69,-. Denk daar maar eens over na, Adobe.

Meer lezen over Lightroom? Wil je tips en trucs met en over Lightroom krijgen? Of wil je meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Lightroom tips en trucsWil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom Classic en Ontdek Lightroom Classic. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.