Lightroom Mobile en Google Foto’s: foto’s bewerken en delen

De foto’s die je met je mobieltje schiet wil je meestal ook kunnen bewerken en eenmaal bewerkt wil je ze kunnen delen, met familie of vrienden of de foto bijvoorbeeld plaatsen op Instagram. Met Lightroom Mobile en Google foto’s kun je je foto’s bewerken en delen. Er zijn natuurlijk verschillen.

Foto’s bewerken in Lightroom Mobile en Google Foto’s

Je kunt zowel met Google Foto’s als met Lightroom Mobile je foto’s bewerken. Lightroom Mobile is natuurlijk een kind van Lightroom Desktop en heeft dus voor een groot deel dezelfde mogelijkheden om een foto te kunnen bewerken. Die bewerkingsmogelijkheden zijn uitgebreid, niet destructief (je kunt altijd terug naar de oorspronkelijke foto) en bij uitstek geschikt  voor het bewerken van Raw-bestanden. Natuurlijk kun je er ook prima jpeg-bestanden mee bewerken.

Het bewerken van een foto in de laatste versie van Google Foto’s.

Sinds een maand of wat zijn de bewerkingsmogelijkheden van Google Foto’s een stuk uitgebreider geworden. Lees er meer over in DEZE blogpost. Echter, als je een ‘winnaar’ op het gebied van bewerkingsmogelijkheden wilt aanwijzen, is het Lightroom Mobile. Al die verschillende gereedschappen, die je uit Lightroom Desktop kent (of misschien niet kent), geven zeer uitgebreide mogelijkheden om je foto’s op je mobiele apparaten te bewerken. Maar misschien heb je helemaal geen behoefte aan al die mogelijkheden. Je hebt een jpeg met je mobieltje geschoten en dat wil je een beetje opknappen met wat eenvoudige handelingen. In dat geval volstaan de mogelijkheden van Google Foto’s. Wil je meer bewerkingsmogelijkheden dan is er natuurlijk Snapseed – ook een app van Google en beschikbaar voor Android en iOS – dat naadloos met Google Foto’s kan samenwerken. Als je Raw-bestanden wil bewerken is Google Foto’s niet geschikt. Ook daarvoor moet je naar Snapseed als je geen Lightroom Mobile hebt.

Foto delen in Lightroom Mobile en Google Foto’s

Hoe en met wat en wie je foto’s kunt delen is voor een groot deel afhankelijk van het besturingssysteem van je mobiele apparaat. Bij Android gaat dat nu eenmaal makkelijker en heb je uitgebreidere mogelijkheden dan onder iOS. Bij Google Foto’s heb je extra mogelijkheden om foto’s met mensen te delen. Je kunt er een naam intypen en als Google een mailadres of een Google-Foto’s-account kan vinden, wordt die foto rechtstreeks naar die persoon of personen toegestuurd.  Ook met mensen die geen Google-account hebben kun je op die manier makkelijk foto’s delen. Als het om delen van foto’s gaat, gaat dat vanaf het Android-platform veel makkelijker, zowel voor Lightroom Mobile als voor Google Foto’s.

Foto’s delen vanuit Lightroom Mobile op een Android Tablet.
Foto’s delen vanuit Lightroom Mobile op een iPad.

Wat kun je concluderen uit de overeenkomsten en verschillen van Lightroom Mobile en Google Foto’s? Wat Lightroom Mobile betreft: uiterst geschikt voor mobieltjes waar je Raw mee kunt schieten en die je dan meteen in Lightroom Mobile kunt bewerken. Lightroom Mobile heeft een camera-onderdeel waarmee je foto’s kunt maken en waarbij je witbalans, sluitertijd en dat soort dingen zelf kunt instellen. De foto’s komen dan natuurlijk meteen in Lr Mobile terecht. Als je echt alles uit Lightroom Mobile wilt halen zul je een Creative Cloud-lidmaatschap moeten hebben. Dan kun je synchroniseren met Lightroom Desktop. Het meest handig daaraan is dat je dan ook vanuit Lightroom Desktop je foto’s met Lightroom Mobile kunt synchroniseren, zodat je de foto’s van de desktop ook op je mobiele apparaten bij de hand hebt. Echter, als je geen behoefte hebt aan het werken met Raw op je mobiele apparaten en je alleen met jpeg-bestanden werkt, dan is Google Foto’s een ideale oplossing. Je hebt ongelimiteerde opslag bij Google op de server voor je jpeg-bestanden (tot aan maximaal 16 megapixel) en het delen van je foto’s op sociale media of met familie, vrienden en collega’s gaat net wat makkelijker dan met Lightroom Mobile. Overigens staat niets je in de weg om ze alle twee te gebruiken. Je kunt beide apps zo instellen dat elke foto die je met je mobieltje maakt in alle twee de apps terecht komt.

Foto’s delen vanuit Google Foto’s op een iPad.
Foto’s delen vanuit Google Foto’s op een Android-tablet.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

3 gedachten over “Lightroom Mobile en Google Foto’s: foto’s bewerken en delen”

  1. Beste, hoe importeer ik foto’s uit Google Foto’s in Lightroom Classic (Desktop-versie) met een iMac? Dit lukt me niet.
    Bedankt,
    Mie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.