Alle foto’s die ik maak, met mijn mobieltjes of met mijn Nikon D700 of Fuji X-Pro1 komen terecht op Google Foto’s. Dat vind ik handig. Ik heb bij Google Foto’s de beschikking in maximaal 16 megapixelbestanden van al mijn foto’s, die allemaal veilig bij Google in jpeg opgeslagen zijn. Op mijn mobieltjes heb ik naast Google Foto’s ook Lightroom Mobile staan. Ook heel handig. Alle foto’s die ik op die mobieltjes maak komen ook terecht bij Lightroom Mobile en zo ook in Lightroom Desktop op mijn computer. Ook handig. Of is het een beetje dubbelop? De komende weken kijken we op dit blog naar de voor- en nadelen van beide oplossingen.
Om de twee verschillende oplossingen voor je online-foto’s met elkaar te kunnen vergelijken, moeten we eerst eens te kijken wat de mogelijkheden van de twee oplossingen zijn. Zowel Google Foto’s als Lightroom Mobile zijn nog volop in ontwikkeling, dus volgende maand kan er wel weer een nieuwe mogelijkheid bij gekomen zijn. Dit is het in ieder geval de huidige stand van zaken.
Google Foto’s en Lightroom Mobile gaan gebruiken
Voor je mobiele apparaten zijn de apps voor Lightroom Mobile en Google Foto’s gratis te downloaden vanuit de app-stores voor iOS en Android. Bij Google Foto’s heb je een Google Account nodig om het te kunnen gebruiken (dat kan bijvoorbeeld een Gmail-adres zijn). De mogelijkheden van Google Foto’s op Android en iOS zijn voor het grootste deel hetzelfde, alleen als het gaat om het delen van je foto’s zijn er op Android meer mogelijkheden. Bij Lightroom Mobile ligt het iets ingewikkelder. De versies van iOS en Android zijn niet gelijk. Tot nu toe loopt de versie van iOS iets voor op die van Android. Als je geen Creative Cloud-fotografielidmaatschap hebt, kun je wél met Lightroom Mobile aan het werk (je moet dan een Adobe-ID aanmaken om het te kunnen gebruiken), maar kun je niet synchroniseren met Lightroom Desktop. Je kunt vanuit Lightroom Mobile wel je foto’s delen op de sociale platforms en hoe je dat doet verschilt bij iOS en Android. Als je een Creative Cloud-(fotografie)lidmaatschap hebt kun je je foto’s synchroniseren naar Lightroom Desktop en omgekeerd. Met een CC-lidmaatschap heb je bij Lr Mobile dus meer mogelijkheden.
Wat slaan Google Foto’s en Lightroom Mobile online op?
Wat slaan Google Foto’s en Lightroom Mobile online precies voor je op? Bij Google Foto’s heb je twee keuzemogelijkheden: High quality jpegs, met ongelimiteerde opslag, waarbij de maximale grootte van de foto 16 megapixel is. Je kunt op je Google Drive ook je originele foto’s opslaan, dus ook Raw-bestanden, maar dan moet je wel extra opslagruimte bij Google kopen. Als je een Google Pixel telefoon hebt aangeschaft krijgt je ongelimiteerde opslag voor al je originele foto’s ook als die groter zijn dan 16 megapixels.

Lightroom Mobile pakt het heel anders aan. Daar heb je ook ongelimiteerde opslag voor je foto’s, maar ook dat zijn niet je oorspronkelijke foto’s. Het zijn jpegs, png-bestanden of Smart Previews (Slimme Voorvertoningen) van je Raw-bestanden. Een Smart Preview is een verkleinde versie van je oorspronkelijke Raw-bestand. Een Smart Preview kun je bewerken op je mobieltje in Lightroom Mobile, waarna de bewerkingen worden gesynchroniseerd naar de online opslag en de Raw-bestanden in Lightroom Desktop.

Als je in Raw fotografeert, met je spiegelreflex-, systeemcamera of met je mobieltjes die in DNG kan schieten, zul je in zowel bij Google Foto’s als bij Lightroom Mobile je oorspronkelijke foto’s zelf moeten backuppen (tenzij je heel veel opslagruimte op de Google Drive hebt aangeschaft). Ook als je mobiele camera grotere bestanden maakt dan 16 megapixel zul je de oorspronkelijke bestanden willen/moeten backuppen.
In een komende blogpost behandelen we de mogelijkheden om je foto’s in Lightroom Mobile en Google Foto’s te bewerken en hoe je ze kunt delen naar de bekende sociale platforms.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.