Lightroom weer wat sneller

Wie van jullie heeft een 10-core Intel Xeon iMac Pro met 32GB en een AMD Radeon Pro Vega 64 grafische kaart met 16GB RAM? Of een Windows 10 PC met 64GB RAM, een 3.2GHz Intel Xeon E5-1660 processor en een Nvidia GeForce GTX 1080 grafische kaart met 8GB RAM? Lucky bastards! Dan heb je zeker geen klagen over de snelheid van Lightroom? Adobe toonde aan DPReview een nieuwe versie van Lightroom Classic – versie 7.2 – dat op deze machines ineens veel sneller liep. Ik denk dat gebruikers van dat soort machines toch al geen klagen hadden. Het gaat om de ‘gewone’ gebruikers zoals jij en ik met bijvoorbeeld een iMac met een Intel Core i5, met 16 GB RAM en een grafische kaart met 4GB. Lightroom weer wat sneller?

Import en export

Of computers met nog wat ‘slechtere’ specificaties. Minder geheugen en grafische kaart van een paar jaar geleden. Wat wil Adobe bewijzen? Dat het op erg snelle machines nog sneller kan? Genoeg gemopper. DPReview deed zelf nog wat tests met eenvoudiger configuraties. Het is te prijzen dat Adobe zich bezig houdt met het sneller maken van Lightroom Classic. Gebruikers klagen over het steeds langzamer worden van Lightroom tijdens het bewerken van een foto. Na een half uurtje wordt alles steeds trager. Het importeren van foto’s wordt bij deze nieuwe versie veel sneller. 130 RAW-bestanden van een Fuji X-T2 importeerden in de nieuwe versie in 50 seconden in plaats van 245 seconden. Bij exporteren heb je wat minder snelheidswinst. Dezelfde 130 bestanden exporteerden in 616 seconden in de nieuwe versie in plaats van 668 seconden in de oude versie.

Exporteren vanuit LIghtroom Classic.

Afwachten maar…

Extra snelheid is nooit weg. Bij introductie van Lightroom Classic in oktober vorig jaar werd de nieuwe snelheid – door Adobe – ook al enorm geprezen. De enorme toename van snelheid viel toen eigenlijk wat tegen. Wat toen voor een aantal gebruikers vooral tegenviel was het stopzetten van de verkoop van het losse pakket Lightroom. Anyway, ik hoop dat naast importeren en exporteren ook bij het onderdeel Ontwikkelen dit soort versnellingen zit. En dat de snelheid niet na een half uur ineens lager wordt. Het is afwachten. Deze nieuwe versie valt binnenkort te verwachten. Dan kunnen we allemaal kijken of Lightroom op onze eigen machines bij het importeren ook ineens 5 x zo snel is….

Deze maand verscheen een bijgewerkte versie van het boek Ontdek Lightroom Classic CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan is dit hét boek om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.