Lightroomcatalogus: maak een back-up!

Zeg… Jij maakt toch ook heel regelmatig back-ups van je Lightroomcatalogus? Nee? Mmm, gevaarlijk! De Lightroomcatalogus bevat alles wat van belang is in Lightroom. Alle informatie over wat je met je foto’s hebt uitgehaald, de plek waar je foto’s zich bevinden, de trefwoorden die je hebt toegevoegd aan je foto’s en alles wat je aan je foto’s hebt ontwikkeld. Kortom: al het werk dat je hebt gedaan in Lightroom. Een Lightroomcatalogus kan corrupt worden, je harde schijf kan het begeven… Weg is je werk!

In Lightroom is de Catalogus – de Catalog – het bestand waarin alle handelingen die je in Lightroom doet worden opgeslagen. De catalogus is een SQLite Database met alle info over het werk dat je hebt gedaan aan je foto’s. Bij het importeren wordt bijgehouden waar de foto’s zich bevinden, de trefwoorden staan in de catalogus, de ontwikkelinstellingen van je foto’s, de GPS-info van je foto’s, alles en alles. Het bestand van de catalogus – het bestand heeft de extensie.lrcat – kan heel groot worden. Des meer foto’s in Lightroom, des te groter de catalogus. Mijn catalogus, met het werk van meer dan 200.000 foto’s in zich, is zo’n 5,06 GB groot. Een hele flinke database, waar best eens wat mee mis kan gaan.

Back-up, back-ups en nog meer back-ups

Er kan op een computer van alles misgaan. Een harde schijf kan ineens de geest geven. Gewoon, omdat ie versleten is, of omdat er stroomuitval is geweest, waardoor de computer midden in een handeling werd gestoord. Misschien is de harde schijf wel weer tot leven gekomen na stroomuitval, maar was Lightroom net uitgebreid informatie aan het wegschrijven in de catalogus en is die catalogus nu corrupt, kapot. Of de hele harde schijf nu kapot is, of alleen je catalogus: je kunt niet meer bij de Lightroom-catalogus.

Heel regelmatig een back-up maken van de catalogus is het enige wat er op zit. Dat is in ieder geval het meest verstandige dat je kunt doen.

Kies onderaan bij de Catalogusinstellingen voor het maken van een back-up. Bepaal je frequentie van back-ups. Kies bijvoorbeeld voor 'Telkens wanneer Lightroom wordt afgesloten'.
Kies onderaan bij de Catalogusinstellingen voor het maken van een back-up. Bepaal de frequentie van back-ups. Kies bijvoorbeeld voor ‘Telkens wanneer Lightroom wordt afgesloten’.

Het automatisch maken van een back-up kan je heel eenvoudig aanzetten bij de Catalogusinstellingen. Open de Catalogusinstellingen. In het eerste tabblad kies je onderaan voor de frequentie waarmee je de catalogus wilt back-uppen. Telkens wanneer Lightroom wordt afgesloten is een goede keuze. Als je de eerste keer een back-up maakt bij het afsluiten van Lightroom krijg je de keuze waar je die back-up wilt opslaan. Kies daarbij in ieder geval voor een andere harde schijf dan degene waar je oorspronkelijke catalogus op staat. Als je een back-up maakt op dezelfde harde schijf, heb je nog niks als je harde schijf het begeeft.

Bij het afsluiten van Lightroom kun je bij 'Kiezen' aangegeven waar de back-up bewaard moet worden. Je kunt ook tijdens het afsluiten van Lightroom de integriteit van de catalogus laten testen en de catalogus optimaliseren.
Bij het afsluiten van Lightroom kun je bij ‘Kiezen’ aangegeven waar de back-up bewaard moet worden. Je kunt ook tijdens het afsluiten van Lightroom de integriteit van de catalogus laten testen en de catalogus optimaliseren.

Corruptie!

Een Lightroom-catalogus kan ook corrupt worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je computer onverwacht is gecrasht. Het kan ook gebeuren als de harde schijf waarop de catalogus een externe harde schijf is die per ongeluk uit de computer wordt getrokken. Stom, natuurlijk, maar dat soort dingen gebeuren. Heel vaak kan Lightroom zo’n catalogus nog redden. Als je Lightroom opnieuw start, krijg je de mededeling dat er iets aan de hand is met je catalogus en dat Lightroom hem probeert te repareren. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet. Als dat laatste het geval is kan je terugvallen op je meest recente back-up.

Om een corrupte catalogus te voorkomen is het zaak Lightroom normaal met Lightroom afsluiten af te sluiten en geduldig te wachten totdat afsluitpoces klaar is. Misschien is het verstandig om de catalogus op de interne harde schijf van de computer te bewaren en niet op een externe harde schijf, dan kun je de harde schijf niet prematuur loskoppelen voordat Lightroom klaar is. En doe regelmatig onderhoud aan je catalogus door tijdens het opslaan van je back-up bij het afsluiten van Lightroom te kiezen voor Integriteit testen en Catalogus optimaliseren. De SQLite Database wordt dan nagekeken op rare dingen en geoptimaliseerd. Dit kost – zeker bij een grote catalogus – veel tijd, dus dat hoeft echt niet elke keer.

Iemand die heel goed is in SQLite Databases kan misschien nog wel wat met je kapotte catalogus, maar reken niet op reparatie van je corrupte catalogus.

Rampscenario

Mocht de ramp zich voltrekken dat je geen recente of helemaal geen back-up hebt van je catalogus, dan kunnen de sidecar-bestanden, de XMP-bestanden naast je foto’s nog een beetje hulp bieden. In een XMP-bestand wordt een aantal onderdelen van de handelingen die je in Lightroom aan een  foto doet opgeslagen. De ontwikkelinstellingen, de trefwoorden, dat soort dingen. Andere applicaties die overweg kunnen met XMP-bestanden – Photoshop is er daar een van – kunnen die informatie lezen en er mee overweg. Als je dus XMP-bestanden hebt naast je foto’s, kan ook Lightroom die informatie lezen. Je kunt er dus veel informatie mee terughalen, als je een kapotte catalogus hebt, maar lang niet alles. Vlaggen, de ontwikkelgeschiedenis van een foto, virtuele kopieën, dat soort dingen vind je er niet in terug.

Bij de Catalogusinstellingen kun je bij Metagegevens aangeven dat je de wijzigingen automatisch wilt opslaan naar XMP.
Bij de Catalogusinstellingen kun je bij Metagegevens aangeven dat je de wijzigingen automatisch wilt opslaan naar XMP.

Je kunt Wijzigingen automatisch wegschrijven naar XMP aanzetten in het derde tabblad van de Catalogusinstellingen.

Het beste is natuurlijk een back-up, maar XMP-informatie is is beter dan niks…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.