Het aardige van een Chromebook is dat je er zoveel mee kunt doen. Je hebt de Chrome-Browser waarin allerlei (web)applicaties in kunnen draaien. Je hebt de Android-store waaruit je allerlei apps kunt gebruiken. En je hebt Linux. Linux?! Ja, Linux, met een grote hoeveelheid applicaties, staat ook tot je beschikking. Linux gebruiken op een Chromebook is niet ingewikkeld.
Fluitje van een cent
Bij Linux gebruiken op een Chromebook denk je misschien aan het ingewikkeld intoetsen van code. Wees niet bevreesd! Dat valt allemaal erg mee. En mocht dat intoetsen van code nodig zijn: met kopieer en plak kom je een heel eind. Voor de rest is de installatie van Linux op je Chromebook een fluitje van een cent en als je daarna een Linux App Store op je Chromebook installeert is het installeren van applicaties dat ook (fluitje van een cent).
Linux installeren

Eerst maar even dat Linux installeren. Linux (bèta) vind je bij de Instellingen op je Chromebook. In de linkerbalk bij Instellingen staat onder het onderdeel Apps het startpunt voor Linux (bèta). (Staat dat er niet? Dan is jouw Chromebook niet geschikt voor Linux. De meeste Chromebooks van de afgelopen jaren kunnen Linux wel draaien.) Rechts zie je daar een knop die zegt: Inschakelen. Volg de instructies voor het downloaden en installeren van Linux. Tijdens de installatie downloadt je Chromebook een stel bestanden, waarbij je uiteindelijk eindigt met een zwart scherm met een knipperende cursor. Raaaaah! De Terminal voor het invoeren van code… Het is op dit moment even niet anders. Met een paar regels code doe je een update van deze Linux installatie en installeer je een Linux-applicaties-store. Vanaf dat moment zul je af en toe nog de boel moeten updaten, want dat gebeurt niet vanzelf.
De Terminal

Ik heb nooit een boek over Linux gelezen en om die paar regels code in te toetsen is dat ook niet nodig. Niets staat je echter in de weg om meer over Linux te leren: begin maar eens met Overstappen op Linux. De code om deze Linux-installatie te updaten is:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Die regel code kun je natuurlijk zo overtypen, maar als je niet gewend bent om code te typen is dat vragen om typefouten en om code die niet werkt. Dus: kopieer ze uit deze blogpost en plak ze in de Terminal (ik ga er vanuit dat je dit dan leest op je Chromebook). Ik gebruik een muis bij mijn Chromebook en na de ctrl-c van de code ‘plak’ ik die code in de Terminal met een klik van mijn rechtermuisknop. Na het plakken eindig je met een Enter op je toetsenbord.
Je ziet wat code en gedoe in de Terminal voorbij flitsen. Uiteindelijk krijg je de vraag:
Do you want to continue [Y/n]
Typ Y
en eindig weer met een Enter.
Linux software center
Ziezo, je Linux-installatie is up-to-date. Nu nog een App Store en klaar ben je. Natuurlijk kun je vanuit de Terminal ook apps installeren. Dat is ook niet echt ingewikkeld. Wil je bijvoorbeeld Libre Office installeren, dan plak je dit in de Terminal:
sudo apt install libreoffice -y
Een Enter en hop! de Terminal gaat ratelen en even later staat Libre Office op je Chromebook. Maar die kun je dus ook uit de een App Store gaan halen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het installeren van een ‘software center’. Je hebt bijvoorbeeld het Gnome Software Center en je hebt KDE Discover. Die laatste vind ik wel handig. De installatie gaat als volgt:
sudo apt install plasma-discover

Je eindigt natuurlijk weer met een Enter. Je moet weer Y
kiezen. De Terminal begint weer te ratelen en na een tijdje staat dit software center op je Chromebook. Je kunt de Terminal nu wel even sluiten. Als je hem weer nodig hebt vind je hem in de applade van je Chromebook. Daar staat nu ook Discover (ofwel Ontdekken, zoals het in het Nederlands heet). Als je Discover start moet je misschien even wachten totdat de apps in de store geladen zijn. Zie je ze na een minuut of vijf nog niet, herstart dan je Chromebook.

In de volgende aflevering over Linux op je Chromebook gaan we wat Linux-applicaties installeren en kijken hoe je ze integreert in je workflow met Android-apps en Chrome-apps. Je zult zien: Linux gebruiken op een Chromebook is niet zo ingewikkeld.
Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Een mooie aanvulling is om gelijk uit te voeren: sudo apt install libreoffice-l10n-nl
je hebt dan LibreOffice menu’s in de Nederlandse taal
en voor de spellingscontrole:
sudo apt install hunspell-nl