Locatiegeschiedenis uitzetten, maar niet heus…

In het hoofdstuk over privacy in het boek Veilig Online, dat eind deze maand verschijnt, wordt uitgelegd hoe je het opslaan van je locatiegegevens door Google – de Locatiegeschiedenis – kunt uitzetten. Naar nu blijkt houdt Google je locatie ook nog op andere manieren in de gaten en slaat die gegevens wel op. Locatiegeschiedenis uitzetten, maar niet heus!

Privacycheck bij Google

Google schrijft over hun Privacybeleid en de gegevens die ze over je opslaan: Wanneer u onze services gebruikt, vertrouwt u ons uw gegevens toe. We begrijpen dat dit een grote verantwoordelijkheid is en werken er hard aan om uw gegevens te beschermen en u er de controle over te geven. Dat klinkt nobel. Je kunt er bij deze URL alles over lezen wat Google daarmee bedoelt: http://bit.ly/2v0Nd6I. Ze schrijven verder: De gegevens die Google verzamelt en de manier waarop die gegevens worden gebruikt, zijn afhankelijk van de manier waarop u onze services gebruikt en hoe u de privacyopties beheert. Wil je zelf bepalen wat Google opslaat, dan ga je naar de Privacycheck.

Locatiegeschiedenis uitzetten

Locatiegeschiedenis uitzetten
Hier staat de Locatiegeschiedenis nog ingeschakeld.

Bij deze instellingen kun je bepalen wat Google over je mag verzamelen. Als dat ‘niets’ is, dan moet je alle instellingen een voor een aflopen. Het zou handig zijn als er één knop zou bestaan waarop je kunt klikken: Google mag NIKS over mij verzamelen. Die NIKS-knop is er niet. Je zult een voor een de verschillende onderdelen moet checken of ze wel of niet mogen blijven aanstaan. Bij het onderdeel Locatiegeschiedenis kun je die aan- en uitzetten. Wat doet die locatiegeschiedenis? Google schrijft: Google maakt een privékaart van waar u naartoe gaat met uw ingelogde apparaten. Deze kaart is alleen voor u zichtbaar.Als je wilt dat Google niets opslaat van je locatie – van je tochtjes met je mobiele telefoon bijvoorbeeld – kun je die via de link uitzetten. Klik je op die link dan kun je met een schakelaar het verzamelen van je locatiegegevens uitzetten. So far, so good. Maar Google slaat nog steeds locatiegegevens op al heb de schakelaar op UIT gezet.

Locatiegeschiedenis uitzetten
Hier kun je instellen dat Google (een deel) van je locatiegeschiedenis niet meer opslaat.

Google slaat toch wat op

Een onderzoek van Associated Press maakt duidelijk dat, zoals AP schrijft ‘Google heel erg graag wil weten waar je naartoe gaat en dat het je bewegingen opslaat, ook al heb je gezegd dat je dat niet wilt’. Google slaat bijvoorbeeld een ‘snapshot’ op van waar je bent, als je alleen al Google Maps opent. De app van Google voor het weer houdt ook bij waar je bent geweest. Wil je alles uitzetten, dan schijn je ook Web en App-activiteit uit te moeten zetten. Lees HIER, HIER en HIER een drietal artikelen wat er inmiddels online over dit onderwerp is geschreven.

Afkicken van Google?

Nogal onduidelijk allemaal van Google. Misschien moet je – als je wilt dat Google je niet volgt – alles wat ze willen opslaan bij Google uitzetten. En misschien is het verstandig om geen Chrome meer te gebruiken, geen Android-telefoon, gaan zoeken met DuckDuckGo, stoppen met Google Drive en Docs, geen Google Maps en natuurlijk ook geen Google Foto’s meer. Sodeju, dat is nogal wat. En dat maakt het ook zo moeilijk. Het zijn mooie – ‘gratis’ – diensten die Google biedt en je gebruikt er zoveel. Wil je dat allemaal opgeven? We schreven er eerder over: Afkicken van Google en je privacy terug!

Locatiegeschiedenis uitzetten
In een deel van mijn eigen Locatiegeschiedenis laat zien waar ik allemaal in Amsterdam ben geweest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.