De concurrenten van Lightroom Classic beginnen langzamerhand volwassen te worden.Degenen die het meest aan de weg timmeren zijn ON1 en Luminar. Luminar komt volgende maand met een nieuwe versie – Luminar 4 – en de nieuwe versie van ON1 – ON1 2020 – is net verkrijgbaar. We zullen ze alletwee bespreken, te beginnen met Luminar 4. Luminar 4: moderne beeldbewerking met AI…
Solide gereedschappen
De belangrijkste reden voor het overstappen van Lightroom Classic naar een andere beeldbewerkingssoftware is omdat die gebruikers af willen van hun maandelijkse abonnementskosten. Dat is eigenlijk geen echt goede reden (vind ik dan). Een fotograaf – amateur of professional – die wel veel geld uitgeeft aan een nieuwe camerabody of een peperdure lens, kan dat tientje in de maand ook wel aan Adobe betalen. Lightroom Classic en Photoshop zijn solide gereedschappen om je foto’s mee te organiseren en te bewerken. Dus waarom zou je overstappen?
Klassiek tegenover modern
Een betere reden om van software te veranderen zijn de mogelijkheden die de andere software bieden. Die mogelijkheden moeten dan anders zijn dan in Lightroom: beter, handiger, slimmer of makkelijker. In Lightroom Classic werk je op een ‘klassieke’ manier, traditioneel eigenlijk. In het deelvenster Standaard ga je aan het werk met de belichting, de schaduwpartijen, de verzadiging enzovoort. Niks slims aan, gewoon handwerk. De enige slimme handeling is Autom. om je foto’s automatisch op te krikken. In die ‘moderne’ software als Luminar en ON1 is dat anders. In Luminar kies je bijvoorbeeld voor een Look om je foto snel een bepaalde uitstraling te geven.
Lang leve AI Sky Replacement!

Natuurlijk kun je – net als in Lightroom Classic – alles ook handmatig doen, maar de tools die Luminar je biedt nodigen uit om je foto’s op een andere manier aan te pakken. Neem de nieuwe tool AI Sky Replacement in Luminar 4. Met die tool kun je in één keer een saaie lucht vervangen door bijvoorbeeld een zomerse blauwe lucht met wat witte wolken. Daar kun je als fotograaf schamper over doen, omdat dat niet ‘echt’ is, maar als jouw doel is om een mooie foto te maken waar jij tevreden mee bent… Lang leve AI Sky Replacement! Met de paar foto’s waarbij ik het heb geprobeerd, werkte het wonderbaarlijk goed en snel.

Experimenteren maar!
Met Photoshop kun je ook een lucht vervangen, zul je misschien zeggen. Dat kan, maar niet zo makkelijk met één klik als in Luminar. Mijn punt: met software als Luminar ga je sneller experimenteren met je foto’s. Je komt sneller tot een leuk resultaat dankzij de vernieuwende AI-mogelijkheden. AI! Artificial intelligence, alle moderne software werkt daarmee. Of het allemaal echt op kunstmatige intelligentie berust wat er in Luminar 4 zit, weet ik niet. AI Sky Replacement, AI Skin Enhancer en AI Structure werken in ieder geval wel slim, snel en handig.
Slimme mogelijkheden
Naast die drie AI-vernieuwingen is er nog veel meer nieuws in Luminar 4. Met de Portrait Enhancer knap je snel een portret op, met Smart Contrast krik je slim het contrast van een foto op en zo is er nog veel meer. Met Luminar 4 heb je niet per se andere software nodig, het is een zelfstandige toepassing voor het bewerken van je foto’s. Je kunt Luminar 4 ook gebruiken vanuit Lightroom Classic of als filter in Photoshop. Luminar 4 vervangt Luminar Flex, de plugin waar we eerder enthousiast over schreven. We gaan die verschillende mogelijkheden van Luminar 4 bekijken en in komende blogposts bespreken…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Ik gebruik Luminar 3 al en heb Luminar 4 al besteld (met de korting). Ben er erg enthousiast over, het scheelt vele minuten werk en ondanks de presets blijft Luminar flexibel en is elke preset weer naar eigen smaak aan te passen.