Luminar Flex als Slim Filter in Photoshop

Luminar Flex als Slim Filter in Photoshop

Als je Luminar Flex op je computer installeert, dan krijg je niet alleen de plug-in voor Lightroom Classic, maar ook, als je Photoshop hebt, Luminar Flex als Filter in Photoshop. Vanuit Lightroom Classic kun je dan, met Open als slim object in Photoshop, op een slimme manier Luminar Flex toepassen op een Raw-bestand.

Bewerking Luminar Flex

Wil je een Raw-bestand in Lightroom met Luminar Flex bewerken, dan kies je normaalgesproken voor Bewerken in > Luminar Flex, waarna je vervolgens een Tiff-bestand met de bewerkingen in Lightroom maakt en dat bewerkt in Luminar Flex. Die bewerking sla je op in het Tiff-bestand. Al is dat dan misschien een 16-bits Tiff, je werkt niet meer met je oorspronkelijke Raw-bestand en met elke bewerking gaat wat kwaliteit verloren. Er bestaat een betere, misschien wat meer omslachtige manier om met Luminar Flex te werken en toch je Raw-kwaliteit te bewaren.

Slim object…

Luminar Flex als Slim Filter in Photoshop
Openen als slim object in Photoshop.

Als je lid bent van Creative Cloud, dan heb je naast Lightroom Classic ook de beschikking over Adobe Photoshop. Vanuit Lightroom Classic kun je bij Bewerken in ook kiezen voor Openen als slim object in Photoshop. Je opent dan je Raw-bestand in Photoshop, waarbij die Raw wordt ingebed in het psd-bestand. Met Adobe Camera Raw kun je het nog verder bewerken als je dat wilt. In Photoshop zie je ook alle bewerkingen terug die je in Lightroom hebt gedaan. Eenmaal in Photoshop kies je bij het Filter-menu voor Skylum software > Luminar Flex. De plug-in (het Filter) opent en je bewerkt de foto. Kies voor Apply in Luminar Flex en je keert weer terug naar Photoshop. Daar zie je het gebruikte filter als extra laag in je Photoshop-bestand.

Van Lightroom naar Photoshop en terug

Luminar Flex als Slim Filter in Photoshop
Bewerken in Photoshop CC 2019.

Bewaar het bestand en je keert automatisch terug naar Lightroom Classic. Wil je achteraf toch nog de foto aanpassen, dan kies je weer voor Bewerken in. Deze keer kies dan niet voor Openen als slim object, maar voor Bewerken in> Adobe Photoshop CC 2019. Je hebt tenslotte als een psd-bestand. Kies in de volgende dialoog voor Origineel bewerken.

Origineel bewerken…

In Photoshop zie je het bestand met de Filter-laag van Luminar Flex. Dubbelklik op de naam Luminar Flex, de plug-in gaat open en je kunt nieuwe Luminar-effecten toepassen. Weer bewaren en je foto in Lightroom is aangepast.

Nadeel?

Deze manier van werken heeft één nadeel: de psd-bestanden worden enorm groot. Als je oorspronkelijke Raw-bestand bijvoorbeeld 50 MB is, dan is je nieuwe psd-bestand zo’n 387 MB, meer dan 7 keer zo groot. Je blijft op deze manier wel altijd de beschikking houden over je oorspronkelijke Raw-bestand en de bewerkingen in Luminar Flex kun je altijd weer aanpassen. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zullen we maar zeggen.

In deze demo laat ik zien het precies in zijn werk gaat:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.