Geconcentreerd met iets bezig zijn, iets veel en vaak doen, maakt je beter in dat ‘iets’. Dat geldt zoals bekend ook voor fotografie en daarom nemen talloze fotografen zich voor om in het nieuwe jaar met een project te beginnen. Een voornemen om elke dag of elke week een vast onderwerp te fotograferen, het dwingt je aan het werk te gaan en helpt je vooruit met je fotografie. Maar misschien fotografeer je al jaren en hoef je er helemaal niet op uit voor een project: je maakt een project van je oude foto’s…
Mijn eerste Raw-bestanden schoot ik met een Nikon Coolpix E5700. Daarna met een Nikon D70, D80, D700 en nu een Fuji X-Pro1. Die eerste Raw-bestanden ontwikkelde ik met Adobe Camera Raw (ACR) in Photoshop en vanaf de eerste versie van Lightroom in Lightroom. Het aardige van ACR en Lightroom is dat Adobe deze applicaties in de loop van de tijd steeds beter heeft gemaakt, waardoor je steeds meer uit een Raw-bestand kunt halen. Het loont dus de moeite om je oude Raw-bestanden nog eens te bekijken. De foto’s waarvan je dacht dat de hoge lichten uitgebeten waren, hebben daar ineens toch nog wat leven in. Dat is één reden om in Lightroom die oude foto’s weer te openen en te bewerken. Een andere reden is dat je een andere visie op foto’s en het ontwikkelen van de foto’s hebt gekregen. Niet alleen Lightroom kan meer, jij kunt inmiddels na jaren werken in Lightroom ook meer en je hebt een bepaalde stijl gekregen, een visie, die je in het begin niet had.
Een project
Een beetje lekker grasduinen in je oude foto’s is natuurlijk nog geen project. Misschien valt er wel een project van te maken. Zo fotografeer ik al een jaar of tien de Hondsbossche zeewering. Die Hondsbossche zeewering was een van de zwakke schakels in de Nederlandse kustverdediging en is daarom de afgelopen jaren aan de zeekant zo’n beetje onder het opgespoten zand verdwenen. En zo bedacht ik een project dat ik vanuit mijn bureaustoel kan uitvoeren: ik plaats elke dag, in de chronologische volgorde waarin ik ze heb geschoten, een foto van die veranderende Hondsbossche zeewering op Instagram en vanuit Instagram op een speciaal daarvoor gemaakte Facebook-pagina. Ik plaats die foto’s rechtstreeks vanuit Lightroom op Instagram met de Lightroom/Instagram-plug-in. Ik dwing me elke dag tot het uitzoeken van een foto uit de 8000 foto’s of meer die ik van de Hondsbossche zeewering heb gemaakt. Ik bewerk die foto op de manier zoals ik nu denk dat die eruit moet zien en ‘publiceer’ hem op Instagram en Facebook. Daarna maak ik een print van de foto.
Voordat ik aan dit project begon las ik nog wat recente artikelen over het publiceren op Instagram. Hoe krijg je volgers? Wat zijn de tags om bezoekers te krijgen? Wat ik las vind je HIER en HIER.
Misschien vind jij tussen je foto’s ook een onderwerp dat je – misschien onbewust – al jaren fotografeert. Ik zag tussen mijn foto’s nog wel meer projecten: Waterland, portretten van mijn vrouw, de Stompe toren van Ransdorp, de Oosterkerk om er maar een paar te noemen. Zo ingewikkeld is het niet om tussen je oude foto’s een project te vinden.
Je kunt mijn project volgen op Instagram bij hans_hondsbossch en op Facebook onder Hans Hondsbossch. Als jij ook aan een project begint, laat dat dan weten in de comments bij deze blogpost…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.