Slimme tv met een Chromecast

Maak je domme tv slim met Chromecast

We hebben een ‘oude’ Panasonic-tv die slim is gemaakt met Viera. Of dat goed werkt? Geen idee. De tv is niet aangesloten op ons internet. Hij is dus al in geen eeuwigheid geüpdatet, dus de problemen met YouTube waar collega Ronald Smit het deze week over had, daar hebben we geen weet van. Onze tv is echter heel slim, dankzij een Google Chromecast.

Wat is een Chromecast?

In de Home-app van Google (op iOS en Android) kun je de verschillende apparaten zien waarop je kunt casten. In de Huiskamer hangt er een Chromecast en een Shield-tv aan de aan de televisie (links). De Chromecast Huiskamer hangt aan de steroinstallatie voor het afspelen van muziek.

Wat is dan wel een Chromecast? Een Chromecast is een apparaat dat je aansluit op de HDMI-poort van je tv, met stroom via een USB-power supply. Met je smartphone, tablet of computer als afstandsbediening kun je Chromecast gebruiken voor streamen van bijvoorbeeld video van Netflix, YouTube, of NPO Start om er maar een paar te noemen. De installatie van dat apparaatje is eenvoudig. Je hangt hem aan je tv, download de Home-app uit de Play of Apple Store en van daaruit installeer je de Chromecast. Hij moet wel verbonden zijn met hetzelfde Wifi-netwerk als je telefoon, anders zie je het hem niet op je telefoon in de Home-app.

Casten vanaf iOS, Android, Windows en macOS

Om met de Chromecast te kunnen kijken moet je naar het HDMI-kanaal gaan waar je de Chromecast in heb gestopt. Die Google Home App heb je verder niet echt nodig, hoewel je hem ook kunt gebruiken om het geluid harder en zachter te zetten en om het ‘casten’ uit te zetten. Meestal ga je aan het werk vanuit de app waarvan de inhoud op je tv wilt zien, Netflix of YouTube. Je kunt casten naar je tv vanaf je iOS-apparaten, je Android-apparaten, een Chromebook en vanuit de Chrome-browser op Windows en macOS. Veelal zul je het doen vanaf je telefoon, die heb je toch altijd bij de hand.

Heel veel diensten om te casten

Wat kun je allemaal streamen op je domme tv die ineens heel slim is geworden, vraag je je misschien af? Heel veel. Google heeft een pagina met een overzicht van alle diensten die je naar je tv kunt sturen: Netflix, NPO Start, je foto’s als diavoorstelling vanuit Google Foto’s, YouTube, Spotify, teveel om hier op te noemen. Kijk maar op die pagina. Bij een app van waaruit je kunt streamen zie je altijd het Chromecast icoontje (het rechthoekje met links onderin een wifi-symbooltje). Tik op dat symbooltje en je wordt verbonden met de Chromecast. Heb je meer Chromecasts in huis, dan kun je kiezen op welke tv je wilt streamen.

Slimme tv met een Chromecast
Zoek naar het Chromecast-icon bij Netflix en NPO Start.

Een koopje!

Had ik al gezegd dat je een Chromecast voor minder dan €40,- kunt aanschaffen? Die geeft Full HD en is goed genoeg voor een kleine tv. Wil je 4K streamen, dan is er de Chromecast Ultra, die kost je €79,-. Heb je nog een domme tv? Aarzel dan niet en schaf een Chromecast aan. Voor die €39,- kun je je er geen buil aan vallen… En raak je de weg kwijt bij het installeren, of wil je nog meer weten over Chromecast, dan kun je er HIER meer over lezen.

Vanuit Google Foto’s op je tablet of telefoon kun je dus ‘ouderwets’ een diavoorstelling op je televisie afspelen dankzij een Chromecast. Meer lezen over Google Foto’s? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is net een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.