De Maan krijgt snel 4G mobiel internet

Maan krijgt snel 4G mobiel internet

Volgend jaar wordt een interessant jaar voor maan- en technologieliefhebbers. Vodafone en Nokia gaan een 4G-netwerk aanleggen op onze grote gele satelliet. En dat is nodig, want er staat nog meer op stapel.

Audi stuurt volgend jaar een tweetal rovers naar de maan. Ze landen op de plek van de allerlaatste Nasa-maanmissie in 1972. Deze eerste private maanmissie is bedoeld om onderzoek te doen naar het opzetten van een permanente maanbasis. Maar ook om eens te kijken hoe die oude landingsplek er tegenwoordig bij ligt. Bovendien staat daar ook nog een roemruchte collega-rover in de vorm van de oorspronkelijke maanbuggy. Daar hebben astronauten precies 45 jaar geleden mee rondgereden en daarmee hun onderzoeksgebied flink uitgebreid. Waar Vodafone en Nokia om de hoek komen kijken wat hun aan te leggen 4G-netwerk betreft? Wel, het is de bedoeling dat er voor het eerst in de geschiedenis een HD live verbinding opgebouwd gaat worden vanaf de maan. En daarvoor is overdrachtssnelheid van cruciaal belang.

Pak suiker

Via een ‘deep space’-link wordt de 4G-datastroom doorgesluisd naar mission control in Berlijn. En van daaruit gedeeld met de rest van de wereld. Het moeten heel wat scherpere beelden worden dan destijds bij de eerste maanlanding in 1969 de wereld overgingen. Voor de liefhebbers van ruimtevaart en technologie wordt het volgend jaar zonder meer genieten dus. De benodigde techniek weegt overigens minder dan een pak suiker, zo laten Vodafone en Nokia weten. Dat is belangrijk, want elke gram die de lucht in geschoten moet worden kost flink veel geld. Er wordt gebruik gemaakt van de 1800 Ghz 4G-frequentieband.

Lange pauze

De highlight van de live stream is ongetwijfeld een bezoek aan de roemruchte moon buggy. Daar maakten de laatste bezoekers – Eugene Cernan and Harrison Schmitt – van de maan in 1972 volop gebruik van.  Triest genoeg was het in die tijd inmiddels al ‘gemeengoed’ voor het grote publiek dat er mensen op de maan rondliepen- of reden. In vergelijking met ’69 werd er dan ook nog maar weinig (op)gekeken. Ook Nasa zelf was een beetje uitgekeken op de maan en ging met andere projecten aan de slag. Niemand had echter kunnen voorspellen dat er decennia lang geen mens meer op de maan rond zou lopen. Of dat op korte termijn alsnog gaat gebeuren valt te betwijfelen. Mars is tegenwoordig het buzzwoord en droomdoel van zowel Nasa als private partijen. Maar wie weet: misschien zorgt het robotische bezoek van volgend jaar weer voor hernieuwd enthousiasme!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.