Dit is het tweede deel uit hoofdstuk 2 van Ontdek Mac OS X El Capitan waarin auteur Bob Timroff vertelt uit welke onderdelen het besturingssysteem van een Macintosh is opgebouwd. Deze keer behandelt hij het menu Apple. (Het eerste deel vind je HIER.)
De laatste versie van Mac OS X – El Capitan – is al weer enkele welen beschikbaar vanuit de Apple App Store. Om snel met El Capitan en Mac OS X in het algemeen aan het werk te kunnen gaan, schreef Bob Timroff Ontdek Mac OS X El Capitan. Wie Bob Timroff is? Bob informeert al zijn leven lang mensen over digitale zaken. Hij publiceert in vakbladen, geeft lezingen, is werkzaam als docent en hij is een fervent Mac-bezitter. Hij is al heel lang Mac-bezitter en kent inmiddels alle ins-en-outs van het Mac OS. (H.F.)
Linksboven in de menu-onderdelen ziet u het logo van Apple. Dit is het menu Apple. Het staat altijd op deze plek en biedt dezelfde opties, ongeacht de applicatie die u hebt gestart.
U treft in het men Apple verschillende opties aan, het begint met Over deze Mac. Met deze optie komt u van alles over uw computer te weten; bijvoorbeeld welke versie van Mac OS X u gebruikt. Omdat er altijd wel iets aan het bestaande besturingssysteem te verbeteren valt, verschijnen er regelmatig nieuwere versies die u gratis kunt downloaden.
Over deze Mac biedt u nog meer specifieke informatie over uw computer in de onderdelen Overzicht, Beeldschermen en Opslag. Verder vindt u hier informatie over ondersteuning voor OS X en uw computer en over service voor uw Mac.
LET OP! • Versie en build Als u met de helpdesk of een Apple dealer belt, kan het voorkomen dat uw gesprekspartner niet alleen wil weten met welke versie van Mac OS X u werkt, maar ook welke build u op uw computer hebt geïnstalleerd. Deze informatie is eenvoudig te achterhalen met een klik op het versienummer in het venster Over deze Mac. Vraagt de medewerker ook naar het serienummer van uw computer, dan vindt u dit onder aan het overzicht inzet venster.

Systeemoverzicht
Als u hulp vraagt aan een helpdesk of u wilt uw computer uitbreiden, vindt u linksonder in het paneel Overzicht de knop Systeemoverzicht, die zeer specifieke informatie biedt over de hardware, de software, het netwerk, de processor, de geheugenmodules, de videokaart, het serienummer van uw computer, het versienummer van het geïnstalleerde OS X, en veel meer.
Software-update
Omdat de versie van Mac OS X op een computer eigenlijk al is verouderd op het moment dat deze de fabriek verlaat, is het mogelijk om de laatste versie van het besturingssysteem te downloaden. Met de knop Software-update controleert u of er een update is uitgekomen. Het programma App Store wordt gestart en in een overzicht ziet u welke updates beschikbaar zijn. Via een actieve internetverbinding kunt u de onderdelen downloaden en de software bijwerken. U bepaalt zelf welke onderdelen u wilt vernieuwen. U kunt onderdelen afzonderlijk downloaden en installeren of ze allemaal tegelijk updaten. De installatie verloopt automatisch. Soms is een herstart noodzakelijk.
TIP • App Store in Systeemvoorkeuren U vindt Software-update eveneens terug in het menu Apple, Systeemvoorkeuren, App Store. Daar stelt u onder andere in hoe OS X en de programma’s uit de Mac App Store up-to-date blijven; of er bijvoorbeeld automatisch naar updates wordt gezocht, of nieuwe updates op de achtergrond worden gedownload en meer.
Beeldschermen
Hiermee ziet u welk beeldscherm op uw Mac is aangesloten, de afmetingen ervan, de schermresolutie waarmee u werkt, welke videokaart wordt gebruikt en hoeveel geheugen deze bevat. U gebruikt de knop Beeldschermvoorkeuren om de instellingen van het beeldscherm aan te passen.
Opslag
In dit overzicht ziet u welke interne en externe schijven op uw Mac zijn aangesloten. Het paneel toont eveneens de opslagcapaciteit per schijf, hoeveel opslagruimte is gebruikt, hoeveel ruimte er nog over is, en hoeveel ruimte bepaalde typen bestanden innemen op elk opslagmedium.
Geheugen
De hoeveelheid geheugen is medebepalend voor het functioneren van programma’s. Wanneer u besluit extra geheugen aan te schaffen, is dit de aangewezen plek om te zien hoeveel er al in uw computer aanwezig is en hoeveel sleuven hiervoor worden gebruikt. Klik op Overzicht en op de knop Systeemoverzicht. Kies vervolgens Hardware en hierna Geheugen. Het paneel toont onder andere welke geheugensleuven worden gebruikt en de snelheid en het type van de geheugenmodules.
Dit is een snelle route naar Systeemvoorkeuren , waarmee u instellingen van uw computer kunt aanpassen. In hoofdstuk 5 van het boek maakt u uitgebreid kennis met de mogelijkheden van Systeemvoorkeuren.
Sinds OS X Lion is het mogelijk om programma’s vanuit de onlinewinkel van Apple te downloaden. Hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een zogenoemde Apple ID. Wellicht gebruikt u deze al voor iCloud, om muziek of boeken aan te schaffen in iTunes, of om applicaties voor uw iPhone of iPad te kopen.
De Mac App Store kent een zeer gevarieerd aanbod van programma’s in uiteenlopende categorieën. Veel programma’s worden gratis aangeboden, maar voor sommige moet u betalen. De prijzen vallen meestal erg mee. Bij elk programma staat een duidelijke omschrijving met schermafbeeldingen van het programma in actie, evenals beoordelingen van andere gebruikers.
De applicaties worden na het downloaden voor u geïnstalleerd en in de map Programma’s geplaatst. Ze mogen op al uw computers worden geïnstalleerd. Als er een nieuwe versie van een aangeschaft programma uitkomt, wordt u hiervan door App Store op de hoogte gesteld, zodat u de update kunt laten uitvoeren.

Recente onderdelen biedt een snelle manier om eerder geopende documenten, programma’s of servers opnieuw te openen. U stelt zelf in hoeveel items er in dit overzicht worden getoond. U wist de bestaande lijst met Wis menu.
Het zal zo nu en dan voorkomen dat een programma vastloopt. Elk gestart programma wordt door Mac OS X als een aparte taak gezien en hierdoor kunt u elke vastgelopen toepassing stoppen. Kies Forceer stop en er verschijnt een venster met een overzicht van alle geopende programma’s. Selecteer de toepassing die niet meer functioneert en klik op de knop Forceer stop.
TIP • Geforceerd stoppen Aangezien Finder een programma is, kan het vastlopen. U kunt Finder geforceerd stoppen. Maar omdat Finder niet meer werkt, kunt u deze functie niet in het menu Finder bereiken. In dat geval start u Forceer stop met de sneltoetsen Cmd+Alt+Esc.
U kunt uw computer zonder probleem 24 uur per dag aan laten, maar als u naar bed gaat en de computer hoeft geen taken meer uit te voeren, kunt u de Mac laten slapen met Sluimer. Een willekeurige toets of het bewegen van de muis is voldoende om de computer te laten ontwaken. Een herstart kan nodig zijn als u een software-update hebt uitgevoerd of een nieuw programma hebt geïnstalleerd dat hierom vraagt.
TIP • Herstarten Als programma’s trager werken dan normaal, wanneer uw webcam niet meer werkt, of als er problemen zijn met het geluid of iets dergelijks, dan is het meestal een goed idee de computer te herstarten. In 99 procent van de gevallen werkt alles hierna weer zoals het hoort.
Als u de computer niet meer gebruikt, zet u hem met deze optie uit. Lukt het niet om de computer met dit menu uit te zetten, dan moet u de aan/uitknop op het apparaat gebruiken. Druk de knop net zolang in tot u merkt dat de computer wordt uitgezet. Deze laatste methode moet u alleen in uiterste nood gebruiken om beschadiging van uw gegevens te voorkomen.
Met de optie Log uit kunt u uitloggen met uw gebruikersaccount. Er verschijnt een venster met een overzicht van de bestaande accounts op uw systeem. Vanuit dit venster moet u – of een nieuwe gebruiker – opnieuw inloggen door het juiste wachtwoord in te voeren.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.