MacOS Mojave verschijnt dit najaar (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Apple_Logo.svg)

MacOS Mojave verschijnt dit najaar

Bezitters van een beetje recente Apple Mac kunnen uitkijken naar een nieuwe versie van macOS, geheten Mojave. Het verschijnt naar verwachting ergens in september of oktober.

Apple pakt het een heel stuk rustiger aan wat updates en upgrades betreft dan Microsoft. Wel zo prettig, want het zorgt voor een rustig, relatief veilig en voorspelbaar upgradeschema. Elk najaar verschijnt er een nieuwe versie. Je bent niet verplicht om deze direct te installeren, dat mag ook een paar weken of maanden later. Even de kat uit de boom kijken kan nooit kwaad natuurlijk! Hoe het updaten deze keer gaat verlopen is even afwachten. Het nieuwe macOS Mojave ondersteunt namelijk het bestandssysteem Apple File System (AFS). En dan niet alleen voor SSD’s (zoals al het geval was in High Sierra) maar ook bij in ieder geval de hybrid disks (harde schijven met extra flashgeheugen aan boord) en waarschijnlijk ook gewone harddisks. Als jouw harde schijf flink vol staat met bestanden, kan deze conversie mogelijk wat tijd kosten. Kies dus een upgrademoment uit waarbij je niet op de klok hoeft te kijken.

iOS en macOS

Los van deze verandering onder de motorkap zijn er ook diverse vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een uitgebreide donkere modus met daaraan gekoppeld een dynamisch bureaublad. Het betekent dat je ‘werkomgeving’ op de mac langzaam donkerder wordt met het aanbreken van de avond. Ook komt er een veel nauwere samenwerking met iOS. Zo kan je bijvoorbeeld een foto maken met je iPhone en deze direct invoegen in een document op de mac. Het maken van schermopnamen verloopt veel meer als in iOS, inclusief korte preview. Verder komen er weer wat nieuwe apps bij, waaronder een memorecorder. Ook het maken van bewegende schermopnamen (in de vorm van een videoclip) moet eenvoudiger worden. De lijst van nieuwigheden is lang, maar toch heeft Apple aangegeven vooral voor stabiliteit en betrouwbaarheid te gaan. Een nobel streven wat ons betreft! Liever minder onbetrouwbare gimmicks en een betrouwbaar en solide systeem.

Pensioen

In dit artikel van iCulture en dit van Appletips.nl lees je meer over Mojave. Overigens geldt dat Mac’s die géén Metal ondersteunen helaas afvallen. Grofweg betreft het hier de modellen die van voor 2012 stammen.  Uitzondering is onder meer de MacBook, daarop draait Mojave alleen vanaf de 2015-versie. Niet heel vreemd overigens, want tussen februari 2012 en 2015 zijn er even geen MacBooks verschenen.  Kortom: de echt oude beestjes kunnen langzaam naar een welverdiend pensioen uitkijken. Maar High Sierra wordt zonder meer ook nog wel even bijgehouden qua patches en updates.

Meer informatie over macOS vind je hier.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.