Een gevorderde gebruiker lacht natuurlijk om een kop als hierboven: mailen met de iPad. Toch moeten we niet vergeten dat er altijd nieuwe gebruikers van welk apparaat dan ook zijn. Juist nu, nu velen een heel nieuwe fase in hun carrière zijn begonnen als thuiswerker. Een blijvertje ook nog eens, waarschijnlijk.
Thuiswerkers zitten veelal niet te wachten op een speciaal ingerichte werkkamer. Zeker niet op een flatje vijf hoog: die ruimte is er simpelweg niet. En dankzij de moderne techniek is dat ook helemaal niet nodig. Veelal volstaat een bureautje ergens op een leuke plek. In de zomermaanden voldoet het balkon ook uitstekend. Toegegeven: dat is vooral voor singles en stellen zonder ook gequarantaineerde (bestaat dat woord…?) kinderen. Maar verkeer je in die omstandigheid, dan staat eigenlijk weinig thuiswerken in de weg. Zeker niet als je bedenkt dat de stofzuigergeluiden-producerende desktop-pc eigenlijk nergens meer in gebruik is. Een laptop volstaat. En voor heel veel werk (denk zeker aan tekstverwerken en dergelijke, of een remote desktop bij de baas waarop je van huis uit inlogt) doet ook een tablet als de iPad het uitstekend. Of je dan voor een 11-inch of groter scherm gaat: die keuze laten we fijn aan jezelf over. Qua functionaliteit maakt het in ieder geval niks uit. Zet je die iPad voor het eerst aan, dan wil je ongetwijfeld ook mailen met de iPad.
Gmail of…?
An sich stelt dat weinig voor, maar je moet wel een paar dingen goed in het achterhoofd houden. Ten eerste moet je mailaccounts configureren. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat je baas de benodigde configuratiestappen voor je uitlegt. Grote kans, want vaak moeten er specifieke settings geregeld worden. Kwestie van de instructies doorlopen en het moet werken. Je eigen privé-account kun je natuurlijk ook toevoegen. Als het om gmail gaat, kan dat zelfs grotendeels volautomatisch, al is er vanuit Google tegenwoordig wat geklungel met apparaat-registratie. Wil je alleen gMail gebruiken, dan is het zelfs nagenoeg onvermijdelijk om de officiële Gmail-app uit de app store te downloaden en gebruiken. Dat werkt zonder ingewikkelde extra stappen, zonder meer een aanrader. Gebruik je de standaard mail-app in iPadOS (of iOS), dan spreekt het mailen grotendeels voor zich. Je ziet in het hoofdvenster een of meer postbussen; waarbij geldt dat álle mail uit alle postbussen verzameld wordt in Alle inkomende. Om een nieuwe mail op te stellen tik je rechtsboven op het vierkantje met een pennetje erin. Om een mail te beantwoorden tik je op de kromme pijl rechtsonder een geopende mail.
Mail niet in standaard reservekopie
Wat wel iets is om in het achterhoofd te houden: om de een of andere reden worden e-mailberichten nooit in de back-ups die je maakt meegenomen. Ofwel: gaat jou iPad kapot en zet je een recente reservekopie (vanaf een pc, Mac of iCloud) terug, dan komt alles terug (inclusief foto’s, documenten, apps enzovoort) terug behalve de mailberichten. En daar is niets aan te doen, zo werkt het al vele jaren. Kortom: stel je mailaccounts zo in dat er altijd een kopie op de mailserver achterblijft en berichten niet na ophalen worden gewist. Gelukkig is dat de standaardsetting van elke mailaccount die je aanmaakt. Eens controleren kan nooit kwaad. Start daarvoor de app Instellingen en tik onder Wachtwoorden en accounts op je (of een van de) mailaccounts. Klik vervolgens op Geavanceerd en controleer of onder Verwijder van server de optie Nooit is geselecteerd (bij moderne IMAP-mailservers bestaat deze optie niet; er blijft dan sowieso altijd een kopie achter op de server). Alleen dan blijven al je mails veilig achter op de mailserver. Heeft als extra voordeel dat je ze zowel op je tablet als telefoon kunt lezen. Kortom: geen angst voor mailen met de iPad, maar zorg wel dat je mail altijd ook nog ergens anders staat!

Oplossingen
Nadeel is dat vroeger of later je mailbox een keer vol komt te zitten. Daar zijn verschillende remedies voor. Ten eerste natuurlijk inloggen bij het webmail-portal van je mailprovider en alle oude berichten deleten. Een andere optie is om voor een bescheiden maandabonnement flink meer opslagruimte te reserveren, zoiets kan bijvoorbeeld eenvoudig bij Gmail. De meest praktische (en kosteloze) optie is die wanneer je af en toe ook nog een laptop gebruikt. Installeer daarop een mailprogramma als bijvoorbeeld Thunderbird of desnoods Outlook en laat die de mails die op de server staan na downloaden wél verwijderen. Op die manier houd je altijd een complete kopie van je berichten op de laptop. En daar kun je dan makkelijk een back-up van maken. Als je nou eens in de week of maand (beetje afhankelijk van hoeveel mail je normaliter ontvangt) de mail op je laptop ophaalt, blijft de opslagruimte online lekker vrij. Haal voordat je de mail op de laptop ophaalt eerst nog even alle mail op je iPad op, dan weet je (bijna) zeker dat je alle recente mail daar ook op hebt staan.
IMAP
Klink trouwens allemaal veel ingewikkelder dan het is, zoals je in de praktijk zult merken. Bedenk bovendien dat het sowieso nooit een goed idee is om al je mail op één mobiel apparaat te bewaren. Zo’n ding kan gestolen worden, kapot vallen enzovoort. Verder geldt dat als je voldoende online opslagruimte hebt (iets van 50GB zal bij de gemiddelde mailer vele jaren duren om te verstoken), je daar vooral gebruik van moet maken. In combinatie met IMAP (een methode voor beheren en verzenden van mail) blijven al je berichten dan op de mailserver staan. Bij Gmail is dat de standaardmethode, bedrijfsmail idem dito. Zodra je dan een reservekopie van een oude naar een nieuwe iPad overzet zie je direct al je oude mail weer staan! En dán werkt mailen met de iPad helemaal als een zonnetje.
Meer weten over iPadOS in de meest recente uitvoering? Dan heeft Van Duuren Media het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink voor je klaarstaan. Lees er alles in over zaken als web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving. Dit en nog veel meer heeft iPadOS 13 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor de iPad haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iPadOS 13 te halen. Uit de inhoud:
- Kennismaking: verken iPadOS en ontdek hoe u uw tablet geheel naar eigen wens instelt.
- iMessage: alles over FaceTime, chatten en Siri.
- Web en e-mail: surf op internet en verstuur en ontvang e-mailberichten.
- Adresboek en agenda: organiseer uw werk in iPadOS 13.
- Kaarten: oriënteer u onderweg met Kaarten van Apple.
- iCloud en media: beluister, bekijk en beheer media- en andere bestanden. Deel aankopen met familieleden.
- Foto’s en video: geniet van foto’s en films in de hoogst mogelijke kwaliteit.
- Stores: koop films, series, boeken, muziek en apps online.
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.