programmeren van je Raspberry Pi 5

Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie

Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar. Hieronder een extract uit mijn boek Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie. Hierin tref je ook uitgebreide informatie over de recent verschenen Raspberry Pi 5 aan!

Wat Scratch precies is en waar het vandaan komt kun je in dit eerder verschenen artikel lezen. Natuurlijk kun je met deze ‘legoblokkenprogrammeertaal’ een programma draaien dat dingen op het scherm laat zien, al dan niet reagerend op jouw invoer. Maar nog aardiger wordt het als je eens in de weer gaat met het aansturen van bijvoorbeeld LED’s die je aansluit op de GPIO-poort. Dat is het dubbele rijtje pennen op het moederbord van de Raspberry Pi (alle versies). Je kunt de pinnen als in- of uitgangen instellen. Gebruik je ze als uitgang, dan zou je er bijvoorbeeld een LED mee aan- en uit kunnen zetten. Om gedoe met solderen te voorkomen, gebruik je het best een breadboard.

Breadboard…?

Een breadboard is een rechthoekig plastic bord met een raster van gaten, waarin elektronische componenten zoals weerstanden, leds, chips en andere onderdelen kunnen worden gestoken. Het wordt vaak gebruikt in prototyping en experimentele ontwerpen om tijdelijke circuits te bouwen zonder te hoeven solderen.

Binnenin het breadboard zijn metalen strips verbonden die de gaten in rijen of kolommen met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen componenten en draden gemakkelijk worden verbonden om elektrische paden te vormen. De meeste breadboards hebben ook speciale rijen, bekend als de stroomrails, voor het aansluiten van de voeding.

Breadboards zijn ideaal voor het testen en debuggen van circuits, omdat componenten gemakkelijk kunnen worden toegevoegd, verwijderd of verplaatst zonder permanente veranderingen aan te brengen. Hierdoor zijn ze een populair hulpmiddel in het onderwijs, hobbyprojecten en professionele ontwikkeling.

Zoek op Bol.com naar gpio starter kit en je vindt bijvoorbeeld een 360-delige (!) starterkit voor nog geen dertig euro, inclusief breadboard! Inbegrepen zijn:

 • 1 x breadboard met 400 punten
 • 1 x Raspberry Pi 3 T-Cobbler (40 pins)
 • 1 x 40pin GPIO-kabel voor Raspberry Pi
 • 10 x male-to-male jumpers
 • 10 x male-to-female jumpers
 • 10 x female-to-female jumpers
 • 3 x switches, tactile push button: 6x6x5mm 4 pin
 • 1 x potentiometer (0-10 kOhm)
 • 1 x DHT11 temperatuur- en vochtigheidsensor
 • 1 x 5V actieve buzzer

160 Led aansturen met Scratch

 • 10 x 30 = 300 weerstanden (10 tot 1 M)
 • 3 x 5 leds: groen, blauw, rood, geel en wit
 • 1 x RGB-led (driekleurenled)
 • 1 x lichtsensor
programmeren van je Raspberry Pi 5
Als echte Raspberry-nerd kun je natuurlijk niet zonder!

Led aansturen met Scratch

Benodigdheden:

 • Raspberry Pi
 • Led
 • Weerstand (220 Ohm)
 • Breadboard
 • Verbindingsdraden

Stap 1: Hardwaresetup

 1. Sluit de led aan op het breadboard.
 2. Verbind de anode (lange poot) van de led met een weerstand van 220 Ohm.
 3. Verbind de weerstand met een GPIO-pin op de Raspberry Pi (bijvoorbeeld GPIO 17).
 4. Verbind de kathode (korte poot) van de led met de GND-pin op de Raspberry Pi.

Stap 2: Scratch-configuratie

 1. Open Scratch op de Raspberry Pi.
 2. Voeg de Raspberry Pi GPIO-extensie toe aan je project.
 3. Sleep de blokken naar het scriptgebied om de led te besturen. Voorbeeldcode in Scratch
 4. Gebruik het blok “zet pin [17 v] aan” om de led in te schakelen.
 5. Gebruik het blok “zet pin [17 v] uit” om de led uit te schakelen.

Je kunt deze blokken combineren met gebeurtenissen, lussen en andere controlestructuren om complexere programma’s te maken, zoals een knipperende led of een reeks leds die in een patroon oplichten.

✒️Opmerking
Zorg ervoor dat je het juiste GPIO-pinnummer gebruikt en dat je de fysieke verbindingen correct hebt gemaakt om schade aan de Raspberry Pi of andere componenten te voorkomen.

Dit project is een eenvoudige introductie tot het gebruik van Scratch met de Raspberry Pi en kan verder worden uitgebreid met sensoren, knoppen en andere componenten.

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie

Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In dit boek nemen we je mee op een inspirerende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar boeiende projectideeën, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen. Leer de nieuwste versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste past bij jouw behoeften. 

We behandelen de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je jouw Raspberry Pi kunt gebruiken als een kostenefficiënt alternatief voor een desktop-pc. Daarnaast maak je kennis met inspirerende projectvoorbeelden die je kunt realiseren met jouw Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole en het creëren van domoticatoepassingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Verken de fascinerende wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop!

 • Ontdek de nieuwste Raspberry Pi-versies (t/m de Pi 5) en kies degene die het beste bij je behoeften past.
 • Leer hoe je de Raspberry Pi installeert, configureert en kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc.
 • Verken inspirerende projectmogelijkheden, zoals het bouwen van een mediacenter, een gameconsole en domoticatoepassingen.

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.