Masker Luminantiebereik in Lightroom

Masker Luminantiebereik in Lightroom

Met het masker Luminantiebereik kun je delen uit de foto met een bepaalde luminantie, met een specifieke helderheid, selecteren. Neem bijvoorbeeld onderstaande foto met ijs in de sloot en wat plekken sneeuw op de dijk en in het gras. Dat witte van de sneeuw en ijs zou ik wat witter en contrastrijker willen hebben. Dat kan vrij eenvoudig met het masker Luminantiebereik in Lightroom.

Masker Luminantiebereik

Het masker Luminantiebereik in Lightroom

Wanneer je in Lightroom kiest voor Luminantiebereik, krijg je een pipetje te zien waarmee je in de foto kunt aangeven welke beeldtonen uit de foto je wilt gaan maskeren. Je kunt met het pipetje één keer klikken om een bepaalde helderheid te kiezen, of je kunt met het pipetje een rechthoekje slepen om meerdere beeldtonen te kiezen. Wat je uiteindelijk hebt gekozen zie je in het deelvenster onder de maskers. Het rechthoekje met de grijze rand geeft het deel van de beeldtonen aan die je hebt gekozen. De schuifjes onderin geven aan hoe je masker wegloopt; de bovenste en laagste wegvalwaarden. Je kunt hier zelf mee schuiven en met de Overlay bekijken wat je precies hebt gemaskerd.

Masker Luminantiebereik aanpassen

Met het pipetje werd een deel van het ijs gesampeld. De lucht in de foto heeft dezelfde beeldtonen en is daardoor ook gemaskerd. Kijk in het deelvenster welke beeldtonen je hebt gemaskerd.

Behalve de sneeuw heeft ook de lucht veel lichte tonen. Daarom zijn die meegenomen in het Luminantiemasker. Die lucht wil je natuurlijk niet betrekken bij de bewerkingen sneeuw en ijs. Dus moet het masker worden aangepast met Verwijderen. Kies Verwijderen > Selecteer de lucht. (Hier had ook een Lineair verloop gebruikt kunnen worden.) Daarna kun je experimenteren met bijvoorbeeld het verhogen van het contrast, en/of het schuiven met de Hooglichten, Witte tinten, Helderheid en Textuur

Bij Verwijderen in het gemaakte Luminantiebereikmasker werd gekozen voor Selecteer de lucht. Nu is alleen het ijs en de sneeuw nog gemaskerd.

Ook in dit voorbeeld zie je weer dat de verschillende soorten maskers heel eenvoudig te combineren zijn. Met Toevoegen en Verwijderen kun je met alle maskergereedschappen het masker groter of kleiner maken.

Subtiele aanpassingen in de helderheid van sneeuw en ijs.

We schreven op dit blog meer over de maskergereedschappen in Lightroom Classic:

Meer over de mogelijkheden van de maskergereedschappen lees je HIER en HIER.

Uitstapjes naar Photoshop

Soms red je het niet met die nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom. Om een onderwerp met haar, takken van bomen goed te selecteren moet je een uitstapje maken naar Photoshop.  In Photoshop zijn de selectie- en maskermogelijkheden veel uitgebreider dan in Lightroom. Vind je dat in Photoshop ingewikkeld om te doen? Daar is een boek voor: Werken met lagen en selecties in Photoshop van Glyn Dewis. HIER en HIER vind je twee voorproefjes uit het boek. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.