kennis van fotografie

Meer kennis van fotografie: mooiere foto’s!

Misschien vraag je je soms af waarom die opname van dat landschap, of van dat portret toch niet zijn geworden wat je ervan had verwacht. Door de zoeker van je camera zag het er zo mooi uit… Wat is er mis gegaan? Dat kan van alles zijn. Misschien heb je niet goed belicht of heb je de camera bewogen. Misschien is de foto wel scherp en mooi van kleur, maar mist de foto toch wat. Bij het maken van een foto kan echt van alles misgaan. Weet jij alles over Auto ISO, over kleurbeheer, over compositie? Daar zijn boeken voor! Meer kennis van fotografie betekent mooiere foto’s.

Handboek Fotografie

Misschien ken je elk knopje en instelling van je camera, maar fotografeer je toch nog steeds in de automatische stand. De stap naar het zelf instellen van de belichting, met sluitertijd, diafragma en ISO durf je nog steeds niet te nemen. Door het zelf bewust instellen van je diafragma, kun je beter bepalen wat er scherp moet zijn op de foto en wat niet. Als je precies weet hoe die drie onderdelen – diafragma, sluitertijd en ISO – zich verhouden, kun je bewuster fotograferen. Het Handboek Fotografie van Pieter Dhaeze leert je die fotografische basisprincipes. Kennis van die fotografische basisprincipes en de bediening van het gereedschap vormen een onmisbaar fundament om bij elk onderwerp volledige controle te kunnen hebben over het eindresultaat. Maar ook met voldoende kennis en vaardigheden resulteert een druk op de ontspanner nog steeds niet altijd in een perfecte foto. Zaken als een goede voorbereiding, inleving in het onderwerp, geduld en niet te vergeten inspiratie zijn vaak nog veel belangrijker om onderscheidend te kunnen fotograferen. Een voorproefje uit het boek kun je HIER vinden.

Compositie en licht

Heb je die basisprincipes eenmaal onder de knie, dan begint het plezier van het maken van foto’s pas echt. Misschien zijn je foto’s technisch in orde, toch ontbreekt er iets. Foto’s maken, mooie foto’s maken is een kwestie van leren kijken. Dat ‘iets’ heeft dan waarschijnlijk te maken met de compositie van de opname. Krijgt het hoofdonderwerp genoeg aandacht of wordt de aandacht afgeleid door een drukke achtergrond? Zie je iets terug van de weidsheid van het landschap waarin je stond? Is het licht op de foto net zo mooi als toen je die zonsopkomst zag? Kortom: heb je sfeer, diepte en beleving kunnen ‘vangen’? Dankzij het boek Focus op fotografie: compositie en licht leer je beter kijken. Je ziet ineens dat weggetje dat in de verte wegloopt, je leert bewust om te gaan met scherpte en onscherpte. Je fotografeert bewuster. Een voorproefje uit het boek vind je HIER.

Van opname tot afdruk

Het gaat bij fotografie natuurlijk niet alleen om het nemen van een foto. Veelal zul je de foto nog willen bewerken. In welk bestandsformaat moet je dan fotograferen om achteraf die foto het best te kunnen bewerken? Wil je een foto zelf afdrukken of laten afdrukken bij een fotolab? Waaraan moet die foto dan voldoen? Kortom: het fotografische traject bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen het schieten van de foto. In het boek Fotograferen – van opname tot afdruk leer je niet alleen beter foto’s maken, je leert ze ook afdrukken, archiveren en je leert – een heel belangrijk aspect – over alle ins-en-outs van het maken van back-ups. HIER vind je een voorproefje uit het boek over Kleur en Kleurbeheer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.