Meest gelezen op ComputerCreatief in 2018

Er is alweer bijna een blogjaar voorbij. We zijn blij met onze lezers, met steeds meer lezers overigens. 2018 was het jaar van de mislukte en vaak problematische Windows-updates, waarover we veel op dit blog schreven. De meest gelezen blogpost? Die eer is wederom voor Google Foto’s: gezichtsherkenning aanzetten. De 2de plaats is voor Waar zitten die speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord?. De 3de plek was ook voor een oude getrouwe: (On)handig aan het werk met wifi op je Nikon-camera.

Veel gelezen, niet meest gelezen

Eerst maar even over de het meest geliefde/gehate/gelezen onderwerp op dit blog: Windows-updates en -upgrades. Daarover schreef Ronald Smit dit jaar liefst 25 keer. Lees de blogposts nog maar eens na op de speciale Windows-upgrade-pagina die we daarvoor maakten. 25 keer ellende met je Windows-systeem, je wenst het niemand toe. Al die verschillende posts werden veel gelezen en gewaardeerd. Al werkt Ronald dit jaar ook op een iMac, gelukkig heeft hij zijn Windows-systemen niet aan de kant gezet! Zo kan hij ons op de hoogte blijven houden van zijn update-ellende en over wat Microsoft nu weer heeft geflikt met wéér een mislukte update.

Privacy

Dit jaar was ook het jaar van de privacywet in de EU. Mooi initiatief; Europa doet het wat dit betreft beter dan de USA. Die privacy is een van de redenen dat Europa het Google niet toestaat om Gezichtsherkenning in Google Foto’s aan te zetten. De gebruikers van Google Foto’s willen het echter wel gebruiken, dat kunnen we zien aan die veel gelezen blogpost. Gezichtsherkenning was een van de dingen die ik zelf het eerste aanzette en waarover ik qua Google Foto’s schreef. Dit jaar lazen 11.357 mensen deze blogpost. Die willen allemaal gezichtsherkenning kunnen gebruiken, omdat daardoor Google Foto’s veel meer mogelijkheden krijgt. Over privacy zullen we dit jaar nog wel meer schrijven. Wil je nog op Facebook? Wil je je overleveren aan Google? Ik ben daar heel dubbel in. Ik gebruik zoveel van Google. En nu heb ik ook nog een Chromebook gekocht…

Onhandige wifi

Een andere ‘golden oldie’ is (On)handig aan het werk met wifi op je Nikon-camera. Blijkbaar is dat nog steeds een probleem en gaan mensen online zoeken naar een oplossing. Ik heb zelf geen Nikon-camera meer, dus ik kan het op dit moment niet checken. Maar ik beloof jullie (dat beloofde ik geloof ik ook eind vorig jaar) dat ik er komend jaar weer eens naar ga kijken; dan leen ik wel even een camera bij Nikon.

Alternatieven voor Lightroom

Er wordt heel veel gezocht op Alternatieven voor Lightroom. Die alternatieven zijn inmiddels ruimschoots voorhanden. We noemden ze al in Wat is jouw alternatief voor Lightroom Classic. Komend jaar zullen we over die alternatieven nog meer gaan schrijven, maar Lightroom in de steek laten zullen we zeker niet. Het échte alternatief voor Lightroom is er namelijk nog steeds niet. Als je gewend bent om alle mogelijkheden van Lightroom te gebruiken, mis je nog steeds heel veel in die alternatieven. Bij het werken met Luminar lijkt het ontwikkelen van je foto’s meer op het toepassen van speciale effecten om een bepaalde look te verkrijgen en niet op het ontwikkelen van je foto’s zoals je dat in Lightroom doet.

Heel speciale tekens…

Nog andere veel gelezen posts? Jaaa, die twee posts over de speciale tekens op je toetsenbord. Windows-gebruikers zoeken daar online heel veel naar. Waar zitten die `~¿©®-speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord? en Hoe typ ik dat $##!#%!!@#-euroteken?! worden dagelijks gevonden en gelezen. Laten we daar nu ook boekjes over hebben! Voor Mac en Windows heeft Van Duuren Media over het gebruik van die speciale tekens – de toetscombinaties – twee boekjes gemaakt (HIER en HIER). Misschien net te laat voor onder de kerstboom, maar het zijn boekjes die je misschien gewoon maar voor jezelf moet bestellen. Een boekje over de speciale tekens bij het toetsenbord van de Chromebook is er (nog) niet. Daarom typte ik bijvoorbeeld Fotoś in plaats van Foto’s in deze blogpost. Ik weet inmiddels dat ik de alt gr-toets moet gebruiken voor de speciale tekens.

Rest me, jullie lezers, prettige feestdagen en een goed 2019 te wensen! En ik dank Ronald voor zijn vele stukken. En ook dank ik mijn lieve vrouw, die iedere dag mijn stukken doorleest op o.a. typefouten, dubbele woorden en onbegrijpelijke onzin!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.