Megalomane Windows 10-update frustreert (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/waarschuwing-gevaar-stress-woede-42657/)

Megalomane Windows 10-update frustreert

Gisteren rolde Windows update KB4038788 uit. Meer dan 1 GB schoon aan de haak leverde hij nogal wat problemen op.

Het is bijna ‘traditie’ dat de grotere maandelijkse Windows 10 updates voor problemen zorgen. Gisteravond begon Microsoft met het uitrollen van update KB4038788. Het eerste dat velen opviel was dat het extreem lang duurde voordat alles gedownload en voorbereid was. Na inschakelen van de computer en inloggen duurde het bij sommigen uren alvorens het drivelampje tot rust kwam. Wij mochten ons gelukkig prijzen met een wachttijd van ‘slechts’ een dikke drie kwartier. Per systeem. En ook met het feit dat de update daadwerkelijk installeerde, wat lang niet bij iedereen het geval bleek. Om een voorbeeld te geven van aangetroffen problemen zegt bijvoorbeeld een blik alhier genoeg. Na de update blijkt Edge veelal niet of niet goed meer te werken. Een goede reden om deze Windows 10-eigen browser niet als hoofdbrowser in te zetten. Er gaat simpelweg te vaak iets mis na updates met dit onderdeel. Een alternatief als het gratis en stabiele Firefox bespaart je wat dat betreft alvast heel veel kopzorgen!

Kleinere ongemakken

De update veroorzaakt ook diverse kleine ongemakken als crashende apps op de achtergrond na de eerste start aansluitend op de update. Het is dan ook verstandig om – als de driveled na updaten en inloggen tot rust is gekomen – Windows 10 af te sluiten via het menu Start. Schakel dan de computer opnieuw in, waarna alles – als het een beetje meezit – normaal start. In vergelijking met andere besturingssystemen blijft Windows 10 toch nog steeds een zorgenkindje als het om updates gaat, helaas.

SSD

Wat ook ietwat verontrustend is, is de grote hoeveelheid data die het updateproces bij elke updateronde wegschrijft. Dat is voor een traditionele harde schijf niet erg, bij een SSD ligt dat anders. De meeste fabrikanten bieden slechts garantie als je op jaarbasis niet meer dan een Terabyte of 5 aan data schrijft. Logisch, want schrijfacties zorgen voor normaliter langzame veroudering van een SSD. Nu met twee grote upgrades (AKA feitelijk herinstallatie van Windows per jaar en vele enorme updaterondes het hele jaar door is die riante limiet ineens helemaal niet zo riant meer. Zeker niet als je daar ook nog eens zo af en toe een herinstallatie of het terugzetten van een image na een crash bij optelt.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.