Mensen wegwerken met Photo Stacking

Al die mensen die het uitzicht ontnemen op een mooi gebouw dat je in je vakantie wil fotograferen. Overal is het druk, druk, druk en je had je net zo verheugd op een mooie foto van die piramides bij het Louvre zonder mensen er voor. Er is een oplossing, je moet alleen wat geduld hebben met het maken van je foto’s. Thuis los je het probleem op, met Affinity Photo.

Overal en altijd lopen er toeristen voor gebouwen langs, staren in verbazing naar een gebouw, kortom ze staan altijd in de weg. We vergeten even dat je zelf een toerist bent, het gaat om het oplossen van het probleem. Je wilt een mooie foto van het gebouw met heel weinig of geen mensen ervoor.

Foto’s maken

Je begint met het maken van een stel foto’s. De mensen die zich voor het gebouw bevinden blijven niet de hele tijd staan. Ze lopen langs het gebouw. De truc is om zoveel mogelijk foto’s te maken en die dan later samen te voegen. De software kijkt straks naar de foto’s een verwijdert de mensen uit de uiteindelijke foto. Doordat mensen niet telkens op dezelfde plaats voor het gebouw staan, kun je met Affinity Photo uiteindelijk, als je genoeg foto’s hebt gemaakt een foto krijgen van het gebouw zonder mensen ervoor.

Die foto’s schiet je liever niet uit de hand maar vanaf een statief. Als je een vaste hand hebt kun je de serie foto’s ook uit de hand schieten, maar het mooiste resultaat bereik je door de foto’s vanaf een statief te maken.

Stacking for object removal

In Affinity Photo is het verder eenvoudig. Je opent Affinity Photo in de Photo Persona. In het File-menu kies je voor New Stack.

Voeg de foto's toe en kies voor 'Automatically Align Images'.
Voeg de foto’s toe en kies voor ‘Automatically Align Images’.

Klik op Add en voeg de foto’s die je met dit doel hebt geschoten toe. Kies voor Automatically Align Images. Als het goed is, als je voldoende foto’s hebt, waarbij het gebouw uiteindelijk volledig te zien is, ontdoet Affinity Photo de foto’s van alle ‘vreemde’ elementen, waardoor je het gebouw als geheel te zien krijgt.

Vijf verschillende foto's met mensen op allerlei plekken.
Vijf verschillende foto’s met mensen op allerlei plekken.

Ik probeerde het met een stel foto’s die ik op het plein bij het Louvre had geschoten. Helaas lukte het niet helemaal om alle mensen weg te krijgen. Dat maakt duidelijk dat je genoeg foto’s moet nemen om deze truc te laten werken. Het is natuurlijk belangrijk dat het niet waanzinnig druk is, het gebouw dat je wilt fotograferen moet wel goed zichtbaar zijn.

Het resultaat van de vijf verschillende foto's in Affinity Photo, met wat resterende spookbeelden.
Het resultaat van de vijf verschillende foto’s in Affinity Photo, met wat resterende spookbeelden.

Affinity heeft een tutorial waar je deze manier van Stacking nog een keer goed kan bekijken. In de tutorial gaat het natuurlijk helemaal goed:

Photoshop

Je hebt iets dergelijk natuurlijk ook in Photoshop. Vanuit het File-menu kies je bij Scripts voor Statistics. Je voegt je foto’s toe. Kies bovenin voor Median en klik op OK. Photoshop probeert ook een soort gemiddelde van alle foto’s te maken. Het resultaat was eigenlijk hetzelfde als in Affinity Photo.

image-stacking-photoshop-median
Bij het script Image Statistics kies voor Median voor het weghalen van ongewenste elementen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.