merknaam Office verdwijnt

Merknaam Office verdwijnt

De merknaam Office verdwijnt. In plaats daarvan wordt het Microsoft 365. Is dat marketing-technisch verstandig…?

Microsoft staat erom bekend met regelmaat voor de buitenwacht vreemde beslissingen te nemen. Dat het bedrijf nu besloten heeft om de naam Office voor z’n kantoorsuite te schrappen is zo opmerkelijk dat het zelfs wereldwijd ‘t mainstream nieuws haalde. In plaats van Office wordt voortaan de naam Microsoft 365 gebezigd. Vreemd (en verwarrend) genoeg blijven wel de namen van de afzonderlijke onderdelen zoals Word, Excel en PowerPoint bestaan. Kortom: een wat chaotisch geheel qua naamgeving. Vanaf nu is Microsoft 365 het belangrijkste – nou ja – Office-platform van het bedrijf.

Let extra op

Dat Microsoft nogal eens vreemde sprongen maakt met naams- en productwijzigingen die gevestigd zijn als een huis is niet echt nieuws. Maar dat ze nu zelfs hun meest gevestigde en klinkende naam Office aan de wilgen hangen is wel hee opmerkelijk te noemen. In negen van de tien gevallen heeft iemand die ‘t over Office heeft het immers over Microsoft Office. Microsoft 365 is in essentie Office plus OneDrive en Teams. Niks nieuws onder de zon dus. Maar het is wel opletten geblazen, want als u Office (365) wilt bestellen krijgt u dus ineens te maken met producten die totaal anders heten. Check in dat geval ook extra of u écht op een Microsoft-site bent aanbeland, dit soort verwarring is natuurlijk bij uitstek geliefd bij kwaadwillenden.

merknaam Office verdwijnt
Microsoft 365, maar voorlopig is er geen enkel verschil met ‘t ‘ouder’ Office (365)…

Geen functionele wijzigingen

Onder de streep verandert er – in ieder geval vooralsnog – niets aan de functionaliteit van de losse (voormalige) Office-onderdelen. De suite kan dus nog steeds offline lokaal geïnstalleerd worden. Mogelijk zijn dat echter de dingen die in de toekomst gaan veranderen. Een cloudversie (maar dan eentje met echt volledige functionaliteit) zou welkom zijn. En wellicht ook een heel nieuwe schare klanten aanboren, want het betekent dat Office volledig platform-onafhankelijk wordt en op elk systeem voorzien van een browser draait. Geen gedoe meer met updates thuis, en geen ‘verplichte’ koppeling aan de tanende traditionele pc meer.

Kortom: afwachten hoe het allemaal gaat uitpakken. Kijk ook niet vreemd op wanneer Microsoft een U-bocht maakt over een paar jaar en komt met een kreet als ‘Nieuw van Microsoft: Office’.

Zoals gezegd, verandert er niks aan de afzonderlijke onderdelen van Office, pardon: Microsoft 365. Wat betekent dat bijvoorbeeld het nieuwe boek Word 2021 van Peter Kassenaar gewoon actueel blijft.

Handboek Word 2021Microsoft Word 2021 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. U bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.

Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • nieuwe mogelijkheden van Word 2021
 • maak uw eerste document
 • gebruik een sjabloon voor uw brief
 • bewerk tekst met klembord, bladwijzers, hyperlinks en bouwstenen
 • maak uw document op met inspringen, lijsten en uitlijnen
 • kies lettertypen, teksteffecten, stijlen, randen en thema’s
 • voeg afbeeldingen, vormen en illustraties in
 • werk samen met anderen aan documenten
 • case: werken met lange documenten
 • case: werken met tabellen
 • case: een mailing opzetten

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.