Analoge boeken kennen geen DRM, digitale vaak wel (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Old_book_bindings.jpg)

Microsoft stopt met virtuele boeken

Microsoft stopt met het verkopen van boeken in z’n store. Sterker nog: vanaf juli dit jaar zijn boeken die je toevallig al hád gekocht ook niet meer leesbaar…

Het toont maar weer eens aan dat het ‘t best is om je goede geld te besteden aan gevestigde instituten, ook online. Nadat Microsoft in 2017 vol enthousiasme de verkoop van boeken in z’n Windows Store aankondigde, trekt het nu de stekker er zonder veel enthousiasme weer uit. Op een tamelijk drastische manier, want ook reeds aangeschafte boeken zijn vanaf juli niet meer leesbaar. En mocht je al aantekeningen in de boeken gemaakt hebben, dan heb je dubbel pech: die zijn ook weg. Op dit moment zijn er al geen nieuwe boeken meer te koop.

Geld terug en schadevergoeding

Microsoft heeft beloofd boekenkopers hun besteedde geld terug te geven. In het geval je aantekeningen gemaakt hebt krijg je nog $25 dollar extra als schadevergoeding. Ten eerste toont dit maar weer eens aan hoe schadelijk DRM (ofwel digital rights management) voor consumenten is. Als de aanbieder van versleuteld materiaal ermee stopt en de sleutel verdwijnt daarmee, dan kun je ook niets meer met je digitaal aangeschafte spullen. Tegelijkertijd geeft het ook aan dat ‘t niet verstandig is met nieuwelingen in een grotendeels gedefinieerd speelveld in zee te gaan. Hou het bij de grote namen als Google of Apple en hun respectievelijke app stores. Of ga voor een bekende(!) webketen en koop daar je boeken, tijdschriften of muziek. Als het even mogelijk is liefst zonder DRM. Dat dat prima kan bewijst bijvooebeeld HDTracks dat al vele jaren high definition (beter dan cd-kwaliteit) muziek zonder DRM verkoopt tegen mooie prijzen. Zelfs als het bedrijf ooit zou stoppen met bestaan, heeft dat geen enkel gevolg voor de beluisterbaarheid van jouw tracks. Bij eBooks krijg je vaak een sleutel waar je zelf een back-up van kunt bewaren. Die sleutel hevel je bijvoorbeeld over naar je e-book reader en lezen maar.

Koop eens een echt DRM-loos boek of ga voor een gevestigde verkoper als Apple of Google
Koop eens een echt DRM-loos boek of ga voor een gevestigde verkoper als Apple of Google

Speel op safe

Wat er precies fout is gegaan bij de boekwinkel van Microsoft weten we niet. Het zal zonder meer een twijfel van te weinig klanten geweest zijn. Er is meer dan genoeg concurrentie en e-books worden veelal mobiel gelezen. En juist op dat vlak heeft Microsoft – behalve met een paar Windows tablets – weinig in de melk te brokkelen. Gelukkig krijg je je geld terug en kun je je boeken snel opnieuw kopen bij bijvoorbeeld Google en op je smartphone lezen. Veel handiger voor onderweg. Of je koopt gewoon een fysiek boek, dat is niet onderhevig aan DRM.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.