De januari-update voor Windows 10 is door Microsoft deels teruggetrokken. De reden? Oudere systemen met een AMD-processor startten na het implementeren van de update niet meer op.
Vorige week rolde Microsoft onverwacht een grote ‘verrassingsupdate’ uit. Een week eerder dan een ieder verwachtte, dus enigszins voorbereiden op het tijdvretertje was er helaas niet bij. De flinke update moest deels de recent openbaar gemaakte hardwarelekken in processoren (Spectre en Meltdown) patchen. In het geval van alweer wat oudere AMD-processoren bleek dat wel héél efficiënt gelukt: de computer startte vaak helemaal niet meer op. Extreem veilig, maar ook tamelijk onpraktisch. Bezitters van de getroffen AMD processors krijgen de update inmiddels dan ook niet meer aangeboden. De ellende is natuurlijk dat gebruikers van de Home-versie van Windows 10 de update vorige week op geen enkele manier tegen konden houden.
Pushen zorgt weer voor problemen
Volgens Microsoft is de veroorzaker van het probleem AMD. Zij zouden de verkeerde gegevens hebben aangeleverd, waardoor het mis is gegaan bij een deel van de oudere processoren van dit merk. Kan gebeuren, zou je zeggen. Maar tegelijkertijd toont dit weer eens aan hoe onhandig en zelfs gevaarlijk het gepushte updaten van Windows 10 kan zijn. Het is veel veiliger om de gebruiker te laten kiezen wanneer hij of zij een update wil installeren. Of geef in ieder geval de mogelijkheid om een vertraging van bijvoorbeeld een week in te stellen. Dan komt die update alsnog onder dwang op een computer te staan. Maar dan wel zeven dagen later, wanneer eventuele bugs als die uit dit voorbeeld opgelost zijn.
Proefkonijnen?
Het op die manier uitrollen van updates zou iedereen dan een eerlijke kans om een Windowscomputer stabiel en probleemvrij te houden. Nu lijkt het erop dat Windows 10 Home-gebruikers als proefkonijn gebruikt worden. Draai je namelijk Pro, dan zijn updates wél uit te stellen. Triest, want juist thuisgebruikers kunnen door updates veroorzaakte problemen vaak zelf niet oplossen omdat de kennis daarvoor ontbreekt. Maar de Amerikaanse softwaregigant blijft inmiddels redelijk wanhopige gebruikers van 10 stoïcijns negeren.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.