Mijn navel als doel…

Zonet was ’t weer eens raak – althans bijna. Ik wist het tweebenig projectiel net te ontwijken, waarbij ik een geïrriteerde brom niet wist te onderdrukken. Dat werkte blijkbaar, want opeens werd de blik losgescheurd van de smartphone. En ze keek nog boos ook! Ik had haar gestoord, haar uit haar virtuele wereld gesleurd waar ze zo te zien volledig in verdiept was. Midden in de drukke winkelstraat, in het voetgangersgebied…

Soms vermoed ik dat er een app bestaat die gebruikers in staat stelt mijn navel als doel te kiezen, anders kan ik het aantal bijna-botsingen niet verklaren. Want deze scène speelt zich met werkelijk irritante regelmaat af, mensen die, volkomen onbewust van de wereld om zich heen, druk lopen te duimen op hun telefoontje en er blind op vertrouwen dat de ander wel opzij zal stappen. Het exemplaar zojuist was blijkbaar echt op kill-mode ingesteld, want toen ik naar links uitweek deed zij dat ook en mijn poging om vervolgens rechts te passeren werd ook gepareerd. ’t Scheelde echt een haartje, anders was deze frêle juffrouw midscheeps in mijn twee meter lange en ruim over de 100 kilo zware gestalte geboord. Over het hoofd zien kan niet – zolang ze tenminste kijken.

COLLISON ALERT!

Zelf zou ik graag een andere app willen voorstellen. Immers, die smartphones en tablets hebben zowel GPS als WiFi. Als elk device nu voortdurend positie, richting en snelheid zou broadcasten mag het niet moeilijk zijn om dreigende botsingen te voorspellen, om daarna op het actief gebruikte scherm een alarm te geven: ‘COLLISON ALERT! COLLISION ALERT!’. Een fijne sirene zou deze app netjes completeren. Voor een meerprijs kan er een versie worden verkocht die met een pijl aangeeft wat de beste uitwijkrichting is; de gebruiker kan gewoon doorduimen zonder op te hoeven kijken. Want inderdaad, duimen is verslavend en niet alleen voor kindertjes. Dan hoeft de duimer niet meer boos te worden op die idioot die zomaar in de weg loopt – sorry zeggen is er eigenlijk nooit bij, valt mij op –en is voortaan iedereen gelukkig. Tenminste, in de wandelstraten en winkelgebieden…

Duimelot

Want een Darwin award is natuurlijk ook snel verdiend door een wat jongere duimelot. Even voor wie het begrip niet kent: de Darwin award wordt uitgereikt aan mensen die zo vriendelijk zijn zich door stomme acties zelf het leven te benemen voordat ze zich hebben voortgeplant. Anders gezegd, die hun gebrekkig inzicht en/of intelligentie niet doorgeven aan komende generaties en zo onze genenpool helpen verbeteren. Zoek de term maar eens op on Google, u bent verzekerd van een avondje schuddebuikende lachstuipen.

Dommeriken

Maar niet iedereen deelt dat gevoel, er zijn ook zat mensen die denken dat ook de dommeriken tegen zichzelf beschermd moeten worden. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar er wat erg veel duimelaars sneefden tijdens het oversteken. Tja, als ’t filmpje zo leuk is dat je vergeet te kijken of het voetgangersstoplicht wel op groen staat kon het wel eens te laatste filmpje zijn, dat is nu eenmaal een soort Russisch roulette. Ook best naar voor die automobilist trouwens, want ’t blijft toch een mens dat je op je motorkap schept.

Vandaar dat nu de eerste oversteekplaatsen met lichten in de trottoirband zijn gebouwd. Flitsende rode signalen om te waarschuwen dat oversteken niet verstandig is, groen als het wel veilig kan. Of ’t helpt valt nog niet te zeggen, daarvoor zijn er nog te weinig gegevens verzameld. Maar het is wel een heel lief en nadenkend initiatief.

Verkiezingsbelofte

Dus, mocht u in de politiek zitten en een verkiezingsbelofte nodig hebben, kijk hier eens naar. ’t Kost relatief weinig, dus uitvoeren kan ook nog nadat u verkozen bent en dat is weer prima voor het betrouwbare imago. Boven, het is niet links, niet rechts en eigenlijk ook niet recht door zee – om met Rita Verdonk te spreken – dus niemand kan het tegen u gebruiken. Of het helpen zal, geen mens die het weet, maar het past keurig in het beeld van de staat die zijn burgers probeert te beschermen. Of zullen we toch alle stoplichten maar voorzien van een WiFi seinpaal die actieve telefoons op rood laat springen?

Wammes Witkop

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.