Je tablet is prima inzetbaar als ultramobiele werkplek

Mobiel werken met je tablet

Voor velen is een tablet een apparaat om mee te ‘consumeren’, maar ermee produceren blijkt in de praktijk ook prima te doen.

Ondergetekende is niet altijd thuis te vinden. Het betekent dat er ook onderweg wel eens gewerkt moet worden. Dat kan prima met een laptop. Maar steeds vaker wordt ook de iPad Pro (in 9,7-inch uitvoering) erbij gepakt. Want eigenlijk is dat apparaat gewapend met de juiste apps en accessoires ook best bruikbaar voor het produceren van artikelen. Zoals dit, bijvoorbeeld. En stop nu niet meteen met lezen als je geen iPad (Pro) hebt, maar een ander merk en type tablet. Dezelfde vlieger gaat ook op voor de net wat beter geoutilleerde Android-tablets. Enige vereisten zijn een scherm met een voldoende resolutie – liefst minstens Full HD en 9…10 inch schermdiagonaal, plus voldoende werkgeheugen (RAM). Om de zwaardere Android-apps te draaien en te multitasken is 2 GB tegenwoordig zeer aanbevelenswaardig, meer mag altijd. Staar je dan weer niet helemaal blind op het aantal kernen dat de CPU in jouw tablet aan boord heeft. Een quad-core processor kan zomaar sneller zijn dan een octo-core exemplaar. Waar het onder de streep op neer komt is dat de meeste net wat boven het maaiveld uitstekende tablets prima productief ingezet kunnen worden.

Accessoires

Als accessoires is het zonder meer praktisch om een echt toetsenbord bij je te hebben. Liefst een Bluetooth-exemplaar, dat scheelt gedoe met draden. Wil je ook nauwkeurig en snel aan beeldbewerking doen, dan is de Apple Pencil nagenoeg onmisbaar. Helaas werkt dat ding alleen op de meer prijzige pro-versies van de iPad. Een smartphone is daarnaast ook praktisch. Bijvoorbeeld om als bron voor je internetverbinding onderweg te dienen via ‘tethering’. Die laatste term betekent feitelijk niets meer dan je smartphone als hotspot instellen, zodat je tablet er aan kan koppelen. Diezelfde smartphone is ook praktisch om als tweede scherm in te zetten. Bijvoorbeeld om je mail in de gaten te houden, of om snel even dingen online op te zoeken. Neem eventueel ook nog een al dan niet draadloze headset mee, daarmee kan je relatief ongestoord communiceren. Al deze dingen samen zorgen voor een zeer transportabel mobiel kantoor. Zorg daarbij wel voor een stevige cover en (of) draagtasje.

Office-apps

Qua apps ontkom je eigenlijk niet aan Office-exemplaren van Microsoft. In ieder geval Word en Excel zijn ideaal. Toch zijn deze mobiele varianten – hoe mooi ook – nog behoorlijk beperkt ten opzichte van hun desktopvarianten. Jammer, want eigenlijk is dat helemaal nergens meer voor nodig. Dat je zelfs op bijvoorbeeld die al genoemde iPad een complete versie van OpenOffice kunt draaien bewijst de vrij nieuwe app Office 700. Ook voor Android zijn volledige versies van OpenOffice te vinden in Google Play. Het draait – zeker op de wat steviger tablets – vaak verrassend goed. Anderzijds zijn de mobiele apps van Office net wat beter toegespitst op mobiel gebruik. Het grootste gemis is en blijft de support voor desktop-sjablonen met actieve inhoud. Als je daar echt niet aan ontkomt, is het zaak om teksten zonder of met zo min mogelijk opmaakt in de Word-app te tikken. Later kan je dan altijd op je laptop of pc deze tekst nog in een sjabloon plakken.

Cloudopslag

Onderschat in ieder geval de mogelijkheden van je tablet niet als het gaat om productiviteit. We schreven al eerder dat de kloof tussen tablet en laptop steeds kleiner wordt. In de praktijk hebben we dat gevoel al langer. En merken we dat het steeds makkelijker en prettiger wordt om de tablet voor serieus werk in te zetten. Al was het maar omdat een tablet veel langer op een batterijlading mee gaat, er geen gedoe met drivers of opstartperikelen zijn te verwachten en je je volledig op je taa kunt concentreren. Als je ook nog eens kiest voor cloudopslag van al je documenten (of in ieder geval een cloudkopie) dan ontstaat er ook geen drama als je je tablet kwijt raakt door diefstal of vergeetachtigheid. Want dát risico is dan weer wel wat groter bij dit soort gewilde apparaten.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.