fotograferen

Mobiele fotografie beter en beter

De ontwikkeling van mobiele fotografie (ofwel fotograferen met de smartphone) is nog steeds in ontwikkeling. Voorlopig is er op dat vlak nog genoeg te verwachten!

Daar waar de ontwikkelingen rondom meer traditionele camera’s als de compacts en spiegelreflexen zich vooral toespitsen op nog weer wat meer megapixels en een hogere lichtgevoeligheid, brengt de mobiele tak van sport meer vernieuwingen. Logisch ook, want daar zijn heel wat technische uitdagingen te vinden. Denk alleen maar aan de veel kleinere beeldsensor die daar gebruikt is, of de weinige beschikbare ruimte voor een lens. Het nieuwe buzzword bij mobiele fotografie is computerondersteund fotograferen. Daarbij worden heel wat taken die normaliter door het optische systeem van een camera worden afgehandeld overgenomen door software. Ook zie je dat smartphone-fabrikanten worstelen met lenzen. Om bijvoorbeeld zoom te realiseren wordt simpelweg een extra vaste lens ingezet. Of er wordt meer creatief omgegaan met de weinige ruimte die er in de behuizing van een smartphone is. Zo implementeerde Huawei een in het toestel liggende lens, waarbij een prisma voor de afbuiging zorgt. De aldus ingebouwde lens kan langer zijn en dus ook zoomen.

Software in plaats van optiek

Softwarematig fotograferen heeft voor- en nadelen. Natuurlijk is iets als échte scherpte-diepte die bijvoorbeeld een spiegelreflex heeft te bieden altijd beter. Een portret met een wazige achtergrond is daar perfect te realiseren. Je kunt het ook oplossen met een extra lens, waarbij de achtergrond wazig wordt gefotografeerd en de voorgrond scherp. Apple doet dat bijvoorbeeld op (een deel van) z’n iPhones. Maar datzelfde Apple realiseert de truc ook met een enkele lens (Google overigens ook op zijn Pixel-telefoons). Daarbij zorgt slimme software voor het onscherp maken van de achtergrond. Een kenner ziet wel degelijk hier of daar wat tekortkomingen, maar voor de meeste mensen ziet het er prima uit. De kans dat de computer steeds meer een vervanger wordt van de lens (en de beperkingen daarvan omzeilt) is dan ook groot bij mobiel fotograferen.

mobiele fotografie
Contrastrijke foto’s zijn voor de betere mobiele camera’s geen enkel probleem meer.

Zoomen

De ultieme droom van het overgrote deel van de (meer serieuze) smartphone-fotografen zal echter een echte zoomlens zijn. Langzaam aan zie je die heel sporadisch opduiken. Het blijft echter nog altijd wat behelpen, de zoomrange is vaak tamelijk beperkt. En daar waar de ene fabrikant een echt zoomlensje inbouwt, kiest een ander voor een of meer extra camera’s met elk hun eigen vast ingestelde lens met vergrotingsfactor. Het moge duidelijk zijn dat dat een tamelijk prijzige oplossing is, die bovendien duidelijk minder flexibel is dan een traploos instelbare echte zoomer.

fotograferenDat er nog flink wat staat te gebeuren op het vlak van mobiele fotografie staat als een paal boven water. Voor nu geldt alvast dat de wat betere smartphones indrukwekkende foto’s afleveren. De compact camera kan steeds vaker thuis blijven. Je moet wat meer lopen om een object beeldvullend te krijgen, maar da’s goed voor de gezondheid. Wil je meer weten over het onderwerp mobiele fotografie, lees dan zeker het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s (auteur Hans Frederiks) eens. Leer alles over mobiele foto-technieken, maar ook over het achteraf bewerken  en aanpassen van gemaakte foto’s. Gewoon in een app op het toestel zelf. Probeer dat maar eens op een ‘gewone’ camera…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.